آیا ترامپ می‌تواند به حق شهروندی بر اساس تولد در خاک آمریکا پایان دهد؟

شهروندی بر اساس محل تولد به این معنا است که هر کسی در این کشور به دنیا بیاید، به طور خودکار شهروند آن می‌شود. فرزندان مهاجران غیرقانونی، گردشگران و دانشجویانی که با ویزای کوتاه‌مدت در ایالات متحده به سر می‌برند، نیز مشمول این امر می‌شوند

بارون ترامپ، دونالد ترامپ و ملانیا ترامپ‌ــ REUTERS

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب [ایالات متحده آمریکا]، متعهد شده است که به شهروندی بر اساس محل تولد پایان دهد؛ اقدامی که ۱۵۰ سال روش ایالات متحده را در برخورد با این موضوع، لغو می‌کند.

ترامپ روز یکشنبه در برنامه «میت د پرس» (Meet the Press) شبکه ان‌بی‌سی، زمانی که از او پرسیده شد آیا همچنان قصد دارد به شهروندی بر اساس محل تولد پایان دهد، گفت: «بله، کاملا.»

شهروندی بر اساس محل تولد به این معنا است که هر کسی در این کشور به دنیا بیاید، به طور خودکار شهروند آن می‌شود. فرزندان مهاجران غیرقانونی، گردشگران و دانشجویانی که با ویزای کوتاه‌مدت در ایالات متحده به سر می‌برند، نیز مشمول این امر می‌شوند.

ترامپ گفت که مایل است برای نگه داشتن اصطلاحا «رویاپردازان» یعنی مهاجران غیرقانونی‌ که در کودکی به ایالات متحده آمده‌اند، با احزاب با دیدگاه‌های متفاوت همکاری کند.

او در عین حال امکان اخراج شهروندان ایالات متحده برای جلوگیری از جدایی خانواده‌ها را هم مطرح کرد.

او گفت: «من نمی‌خواهم خانواده‌ها را از هم جدا کنم، بنابراین تنها راه برای جدا نکردن خانواده این است که آن‌ها را کنار هم نگه دارید و همه را بازگردانید.»

متمم چهاردهم قانون اساسی که سال ۱۸۶۸ تصویب شد، شهروندی بر اساس محل تولد را تضمین می‌کند.

این متمم تصریح می‌کند: «تمامی افرادی که در ایالات متحده متولد شده یا تابعیت آنجا را دریافت کرده‌اند و تحت حوزه قضایی آن قرار دارند، شهروند ایالات متحده و ایالتی به شمار می‌روند که آنجا سکونت دارند.»

در وب‌سایت شورای مهاجرت آمریکا آمده است که این متمم این حق را «بدون توجه به وضعیت مهاجرت یا شهروندی والدین» تضمین می‌کند. «به مدت بیش از یک قرن، دیوان عالی ایالات متحده متمم چهاردهم را در قالب تضمین خودکار شهروندی برای هر کسی که در خاک ایالات متحده متولد شده، تفسیر کرده است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

متمم چهاردهم پس از جنگ داخلی به منظور لغو تصمیم دیوان عالی در پرونده درد اسکات علیه سندفورد، که شهروندی را از آفریقایی‌آمریکایی‌ها سلب کرده بود، ایجاد شد.

کریستن ولکر، مجری برنامه میت د پرس، به متمم چهاردهم اشاره کرد و از ترامپ پرسید که چگونه قصد دارد این قانون را دور بزند.

او پاسخ داد: «ما باید یک تغییر ایجاد کنیم.» و افزود: «ما باید به آن پایان دهیم.»

ترامپ گفت که قصد دارد این رویه را با استفاده از اقدام اجرایی تغییر دهد و به گزینه‌های دیگر نیز اشاره کرد.

ترامپ سال ۲۰۱۸ به آکسیوس گفته بود: «شما قطعا می‌توانید این کار را با یک اقدام کنگره انجام دهید... اما حالا می‌گویند که من این کار را فقط می‌توانم با یک فرمان اجرایی انجام دهم.»

اما رهبران حقوقی و سیاسی اظهارات ترامپ را رد کرده‌اند. پل رایان، رئیس سابق مجلس نمایندگان از حزب جمهوری‌خواه، همان سال گفت: «شما نمی‌توانید شهروندی بر اساس محل تولد را با یک فرمان اجرایی پایان دهید.»

او افزود: «متمم چهاردهم کاملا واضح است و این موضوع نیازمند یک فرایند بسیار طولانی و پیچیده قانون اساسی است.»

تغییر قانون اساسی نیازمند حمایت دو‌سوم اکثریت در هر دو مجلس کنگره است. علاوه بر این، یک متمم را باید سه‌چهارم تمام مجالس ایالتی نیز تصویب کنند. جمهوری‌خواهان در سنا اکثریت ۵۳ به ۴۷ و در مجلس نمایندگان اکثریت ۲۲۰ به ۲۱۵ دارند؛ یعنی جمهوری‌خواهان در هیچ‌یک از دو مجلس اکثریت دو‌سوم را ندارند.

شورای مهاجرت ایالات متحده در سال ۲۰۱۱ اشاره کرد که پایان یافتن احتمالی تابعیت بر اساس تولد سبب می‌شود والدین مجبور شوند وضعیت تابعیت فرزندانشان را اثبات کنند.

این شورا اعلام کرد: «شناسنامه‌های ما مدرک تابعیت ما به شمار می‌روند. اگر تابعیت بر اساس تولد لغو شود، شهروندان ایالات متحده دیگر نمی‌توانند از شناسنامه‌هایشان به‌عنوان مدرک تابعیت استفاده کنند.»

© The Independent

بیشتر از جهان