در حالی که ایران دومین حجم بزرگ ذخایر گازی و سومین حجم ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد، تشدید ناترازیها در حوزه انرژی باعث شده است در پی کاهش نسبی دمای هوا، مدارس، ادارات و کارخانهها در دستکم ۱۴ استان به مدت دو روز تعطیل شوند.
ادارات آموزش و پرورش در شهرستانهای استانهای مازندران، تهران، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، خراسانهای شمالی و رضوی و جنوبی، زنجان، سمنان، قزوین، قم، کرمانشاه و گلستان به مدیران مدارس اعلام کردهاند که به دلیل بحران کمبود گاز و برق، این مدارس در روزهای یکشنبه و دوشنبه تعطیلاند و در صورت تداوم روند کاهش دمای هوا، تعطیلیها ادامه خواهد یافت.
ادارات برق در تمامی استانهای ایران هم طی بیانیهها و پیامکهایی خبر دادند که با توجه به برودت هوا و «کاهش شدید میزان سوخت نیروگاهها»، شرکت توانیر ایران تصمیم گرفته است از تاریخ یکشنبه ۲۵ آذر به مدت دستکم دو هفته، خاموشیها و قطعی برق گستردهای را هر روز بین ساعتهای ۸ صبح تا ۱۰ شب در شهرکهای صنعتی و حساب برق کارخانهها و تولیدیها اعمال کند. در نتیجه این واحدها تنها به صورت شبانه قادر به ادامه فعالیت خواهند بود.
پیش از این سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، با تاکید بر اینکه «ذخایر گاز در حداقل میزان آن قرار دارد»، هشدار داده بود که طی روزهای آینده و با ادامه روند کاهش دمای هوا، «وضعیت کمبود گاز بدتر خواهد شد».
از سوی دیگر، علاوه بر استانهای مذکور، روز یکشنبه مدارس استان خوزستان نیز به دلیل آلودگی هوا و اعلام هشدار سطح قرمز گردوغبار تعطیل شدند.
در پایتخت، هم مهدی چمران، رئیس شورای شهر، درباره اعمال تعطیلی سراسری به دلیل افزایش میزان آلودگی هوا گفت که «تعطیلی تاثیر اندکی دارد، اما میزان آلودگی به اندازهای بالا است که تعطیلی اصلا ملموس نیست.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این وضیعت در کنار تشدید مشکلات معیشتی و فقر در جامعه ایران، موجب شده است تا بسیاری از چهرههای سیاسی و جامعهشناسان ساکن ایران در روزهای اخیر اعلام کنند در صورت گسترهتر شدن بحرانها و کمبودهای زیرساختی، آغاز دوباره خیزش سراسری مردمی و اعتراضهای خیابانی علیه نظام جمهوری اسلامی دور از انتظار نخواهد بود.
برخلاف تبلیغات و وعدههای دولت پزشکیان درباره قطع مازوتسوزی با هدف بهبود کیفیت هوای کلانشهرها، اکنون وزارت نیروی جمهوری اسلامی مجددا استفاده از سوخت مازوت یا نفت کوره را در ۱۱ نیروگاه آغاز کرده و همچنان از تامین برق مشترکان خانگی ناتوان است.
مسعود پزشکیان، رئيسجمهوری ایران، در هفتههای گذشته به دفعات درباره به ناترازیهای گسترده در حوزه گاز، برق، بنزین، مازوت و آب مصرفی ایرانیان اشاره کرده است. او پنجشنبه گذشته هم از مردم خواسته بود که «حداقل دو درجه گرمایش منازل را پایین بیاورند» تا دولت او بتواند ذخیره سوخت بیشتری داشته باشد.
در واکنش به این درخواست، شمار زیادی از مردم معترض ایران در شبکههای اجتماعی، به هزینهکرد چشمگیر و هنگفت نظام ایران برای گروههای شبهنظامی خارجی، صنایع موشکی، تاسیسات هستهای و صدها سازمان و نهاد مذهبی و حکومتی اشاره کردند و پرسیدند چرا جمهوری اسلامی برای نوسازی و احداث زیرساختهای موردنیاز در حوزه انرژی و ساخت نیروگاهها و پالایشگاههای جدید، بودجه این سازمانها و نهادها را که در تضاد با خواسته و منافع اکثریت مردم ایران فعالیت میکنند، قطع نمیکند؟
هفته گذشته، محسن ذبیحی، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر، دلیل قطعی گسترده برق در تهران و بیش از ۱۰ استان دیگر ایران را «تحویل نشدن سوخت کافی به نیروگاهها» عنوان کرد. این ابربحران موجب شده در شرایط به بنبست رسیدن جمهوری اسلامی در عرصه نظامی و نبرد غیرمستقیم با اسرائیل و در وضعیتی که حالا احتمال حمله نظامی اسرائیل و آمریکا به ایران نیز بیشتر شده است، این سوال مهم را برای مسئولان نظام به وجود آورد که آستانه صبر مردم تا چه اندازه است و آیا به مرحلهای پیشبینیناپذیر از اعتراضهای سراسری منجر خواهد شد یا خیر.