بقایی: از مدت‌ها قبل با گروه‌های معارض حکومت بشار اسد در ارتباط بودیم

به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، توافق‌نامه جامع همکاری ایران و روسیه تا پایان دی‌ماه امضا می‌شود

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ــ برنا

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، صبح دوشنبه سوم دی‌ماه در نشست خبری هفتگی، هرگونه ارتباط با جریان حاکم در سوریه را رد و در عین حال اذعان کرد که تهران از مدت‌ها قبل با گروه‌های معارض حکومت بشار اسد در ارتباط بوده است.

او تلویحا وجود رقابت بین ایران و ترکیه در مسائل سوریه را تایید کرد و گفت: «تحولات سوریه موضوع از دستورکارهای گفت‌وگو بین تهران و آنکارا است.»

سخنگوی وزارت امور خارجه با تکرار ادعای حضور جمهوری اسلامی در سوریه با هدف «جلوگیری از پیشروی داعش» گفت که موضع کنونی ایران «حفظ حاکمیت و یکپارچگی سوریه و تعیین سرنوشت این کشور از سوی مردم بدون دخالت خارجی است و طرف‌های ذی‌مدخل باید به این مهم پایبند باشند».

بقایی با بیان اینکه سوریه نباید به محلی برای رشد تروریسم شود، به ترکیه کنایه زد و گفت «مهم است کشورها به این جمع‌بندی برسند که دامنه هر نوع ناامنی در کشورهای منطقه به دیگر کشورهای منطقه نیز می‌رسد».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بقایی، ضمن اشاره به اجلاس هشت کشور اسلامی، دی‌ ۸ (D8)، در قاهره تمایل جمهوری اسلامی برای بهبود روابط با مصر را تایید کرد و گفت اجلاس هشت کشور اسلامی با توجه به حضور ترکیه، ایران و مصر به‌عنوان سه‌ کشور مهم در تحولات منطقه‌ای، اهمیت داشت.  

بقایی در ادامه نشست خبری دوشنبه به سخنان هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، که گفته بود حضور ایران در سوریه مانع رشد تروریسم در منطقه نشد، واکنش نشان داد و گفت: «هر یک از طرف‌های دخیل در تحولات سوریه روایت‌های خود را دارند که ضرورتا با آن‌ها توافق نداریم، ولی مهم این است که همه کشورهای منطقه باید مراقبت کنند جنگ روانی رژیم صهیونیستی را برای ایجاد اغتشاش در منطقه عادی جلوه ندهند.»

این مقام وزارت امور خارجه در ادامه هشدار داد: «جمهوری اسلامی در دفاع از خود مقتدرانه عمل می‌کند و شرارت‌های هر طرفی را به خودش باز می‌گرداند.»

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ضمن توجیه حضور نظامی ایران در سوریه طی سال‌های متمادی، گفت که همه طرف‌های دخیل در مسئله سوریه باید به حاکمیت ملی و یکپارچگی این کشور احترام بگذارند.

او با بیان اینکه برخی طرف‌ها نقاطی از سوریه را اشغال کرده‌اند و نیروهای نظامی آمریکا نیز در این کشور حضور دارند، مدعی شد که «این موضوع حتما در روند حفظ یکپارچگی و حاکمیت ملی سوریه اختلال ایجاد می‌کند و این قبیل تحولات ایجاب می‌کند کشورهایی که در خصوص آینده سوریه ابراز نگرانی می‌کنند، مواضع روشنی داشته باشند».

سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن عادی جلوه دادن اختلاف‌نظرها با دولت حاکم ترکیه گفت که جمهوری اسلامی همواره با این کشور بر اساس سیاست حسن همجواری رفتار کرده است و در آینده نیز چنین خواهد کرد. او گفت به نفع هر دو کشور است درباره موضوع‌هایی که اختلاف‌نظر دارند، با هم گفت‌وگو کنند.

بقایی در پاسخ به سوالی درباره احتمال انحلال گروه شبه‌نظامی حشد الشعبی نیز ضمن دفاع از عملکرد این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی مدعی شد که آن‌ها در جریان مبارزه با داعش و نجات عراق از خطر تروریسم «شجاعانه» عمل کردند و درباره ادامه کار این گروه نیز عراقی‌ها «با در نظر داشتن تهدیدها خودشان تصمیم می‌گیرند اما اینکه برخی بازیگران خارجی بخواهند تصمیمی را به این کشور تحمیل کنند، پذیرفته نیست».

بقایی در نشست خبری دوشنبه، استفاده جمهوری اسلامی از کودکان برای شبکه‌سازی در نیروهای نیابتی را تکذیب کرد و مدعی شد «کیفیت اتهام‌زنی علیه ایران سخیف شده است». خبرگزاری بلومبرگ روز شنبه اول دی‌ماه، در گزارشی تحقیقی به نقل از مقام‌های امنیتی اروپا، نوشته بود که جمهوری اسلامی ایران برای اجرای حملات علیه اهداف اسرائیلی در کشورهای اروپایی، به‌ویژه سوئد و نروژ، از «نوجوانان» استفاده می‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادعای اخیر علی خامنه‌ای را هم تکرار کرد و گفت که جمهوری اسلامی در منطقه «نایب» ندارد و نیازی هم به داشتن آن احساس نمی‌کند.

بقایی در این نشست تایید کرد که سید داوود بیطرف، کارمند سفارت جمهوری اسلامی در دمشق، روز ۲۵ آذر در پی «تیراندازی عناصر تروریست به خودرو او» کشته شده است. بر اساس گزارش برخی منابع غیررسمی وابسته به جمهوری اسلامی، سید داوود بیطرف بیش از دو دهه امام جماعت حرم رقیه و استاد حوزه علمیه در دمشق بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ارسال پیام دونالد ترامپ به جمهوری اسلامی با طفره رفتن از پاسخگویی شفاف، گفت که از این موضوع اطلاعی ندارد. او در ادامه مدعی شد که جمهوری اسلامی هیچ‌گاه میز مذاکرات را رها نکرده است و برای ادامه آن منعی نمی‌بیند.

سخنگوی وزارت امور خارجه از ادامه گفت‌وگوهای مشترک با سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا در هفته پایانی دی‌ماه خبر داد و گفت که موضوع این گفت‌وگوها مسائل دوجانبه، برنامه هسته‌ای و موضوع‌های منطقه‌ای است.

به گفته بقایی، توافق‌نامه جامع جمهوری اسلامی و روسیه تا پایان دی‌ماه به امضای دو طرف می‌رسد.

پیش‌نویس توافق‌نامه جامع همکاری ایران و روسیه را ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، سال ۱۴۰۰ و در جریان نخستین‌ سفر به مسکو به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، ارائه کرد و حالا با تدوین متن نهایی، آماده امضا در دولت چهاردهم است.