انتشار اخبار و تصاویری از شیوع ویروس تنفسی جدید در چین، با توجه به اینکه منشا ویروس کرونا نیز از این کشور بود، نگرانیهای زیادی در میان مردم جهان ایجاد و تصاویری هم که ازدحام بیماران در بیمارستانهای چین منتشر میشود، این نگرانی را افزون کرده است. برخی بر این باورند که شیوع متاپنوموویروس انسانی (HMPV) در سال ۲۰۲۵ ممکن است به نسخهای مشابه همهگیری کووید تبدیل شود. بهخصوص که این بیماری در کشورهای دیگر از جمله ایالات متحده آمریکا نیز در حال گسترش است.
بر مبنای گزارش نیویورک پست، موارد ابتلا به ویروس اچامپیوی از ماه نوامبر در آمریکا افزایش یافته است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در ایالات متحده در روزهای پایانی ماه دسامبر اعلام کرد که ۱.۹۴ درصد (۱۳ هزار و ۸۰۰ نفر) از کسانی که آزمایش شدهاند، به این بیماری مبتلا بودهاند.
با این حال در ایران، مقامهای جمهوری اسلامی موضعی متناقض درباره ورود ویروس جدید چینی داشتهاند، به طوری که برخی مقامها ورود این ویروس به ایران را بهکل تکذیب و برخی آن را تایید کردهاند.
در یکی از آخرین اظهارنظرها، حسین عبدلی، دبیر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، ادعا کرد که «بیماری جدیدی در کار نیست» و ویروس چینی به ایران نرسیده است. او همچنین گفت که این بیماری همان آنفلوانزا است که واکسن دارد و مردم میتوانند برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری واکسن بزنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت دولت چهاردهم، نیز در اظهارنظری مشابه مدعی شد که ویروس جدید از چین وارد ایران نشده است و کیت تخصصی این بیماری برای بررسی آزمایشگاهی هم در ایران موجود است و وضعیت به صورت روزانه رصد میشود.
بهرغم این ادعاها، سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، روز سهشنبه هجدهم دیماه در گفتوگویی تصویری، ورود ویروس متاپنوموویروس از چین به ایران را تایید کرد.
به گفته متخصصان، ویروس جدید به آنفلوانزا شباهت زیادی دارد. در این میان، مقامهای جمهوری اسلامی به موازات تکذیب ورود ویروس چینی به ایران، افزایش موارد ابتلا به آنفلوانزا را تایید میکنند. در همین زمینه، قباد مرادی، سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، در گفتوگو با خبرگزاری دولتی ایرنا خبر داد که در هفته منتهی به ۳۰ آذرماه، بین ۲۱ تا ۲۳ درصد از کل موارد عفونتهای تنفسی مربوط به آنفلوانزا بوده است. او همچنین گفت که نوع غالب آنفلوانزا هم آنفلوانزای فصلی است.
به گفته این مقام دولتی، طی دو ماه اخیر شیوع آنفلوانزا به صورت تدریجی افزایش یافته و به بیش از ۲۰ درصد عفونتهای تنفسی رسیده که این میزان شیوع نشاندهنده افزایش قابلتوجه موارد ابتلا به این بیماری در این فصل از سال است.
افزایش تعداد مراجعان به بیمارستانها و الزامی شدن زدن ماسک در برخی فضاهای عمومی در ایران نیز احتمال شیوع ویروس چینی را تقویت کرده است.
البته متخصصان تاکید میکنند این بیماری وضعیتی مشابه همهگیری کرونا ایجاد نخواهد کرد اما گزارشها از ایران از نگرانی عمومی عمیق از شیوع این بیماری حکایت دارد. طی روزهای اخیر برخی کاربران شبکههای مجازی هم ضمن هشدار درباره ورود ویروس چینی، سابقه جمهوری اسلامی را در انکار ورود ویروس کرونا به ایران در زمستان ۱۳۹۸ یادآور شدهاند.
ویروس اچامپیوی، برخلاف ویروس کرونا، ویروسی مخفیکاراست؛ به این معنا که بسیاری از مبتلایان متوجه نمیشوند به این ویروس مبتلا هستند و علائم آن را به سرماخوردگی یا آنفلوانزا نسبت میدهند، در حالی که این ویروس در برخی موارد میتواند به ذاتالریه و عوارض جدیتر منجر شود. سرفه، تب، گرفتگی عضلات، آبریزش بینی، گلودرد و تنگی نفس از مهمترین علائم ابلتلا به ویروس اچامپیویاند.
از نظر پروفسور جیل کار، ویروسشناس دانشگاه فلیندرز، افزایش موارد ابتلا به ویروس اچامپیوی در چین به هیچ وجه قابلمقایسه با همهگیری کرونا نیست. به گزارش نیویورک پست و به گفته این متخصص، ویروس اچامپیوی، میتواند افراد را بهشدت بیمار کند و افزایش موارد ابتلا تهدیدی برای خدمات بیمارستانی محسوب میشود، اما شرایط فعلی در چین با تهدیداتی که همهگیری کرونا ایجاد کرد، کاملا متفاوت است.
او اضافه کرد که ویروس اچامپیوی، بر خلاف ویروس کرونا، جدید نیست و تحلیل نمونههای خونی از دهه ۱۹۵۰ نشان میدهد که این ویروس دستکم نیمقرن است که بین انسانها در گردش است. موارد ابتلا به این بیماری هم معمولا در ماه ژانویه (دی) افزایش مییابد، در ماههای مارس (اسفند) و آوریل (فروردین) به اوج میرسد و با گرم شدن هوا در ماه مه (اردیبهشت) کاهش پیدا میکند.