صدای پای ترامپ بازار ارز را دوباره متلاطم کرد

بازار ارز ایران در روز پنج‌شنبه تحت تاثیر «خرافات» بود و برخی افراد با انتشار متن‌هایی در فضای مجازی ادعا کردند که حوالی هفته آخر ژانویه اوضاع «قمر در عقرب» می‌شود

عکس تزیینی‌ــ فردی در حال شمارش اسکناس‌های دلار‌ــ فرارو

قیمت انواع ارز در بازار آزاد ایران، پس از چند روز کنترل دولتی و افت اندک، بار دیگر در مسیر افزایش قرار گرفت؛ به‌طوری‌که نرخ دلار آمریکا در روز پنج‌شنبه ۲۰ دی‌ماه به ۸۱ هزار و ۸۰۰ تومان رسید. همچنین یورو در محدوده قیمتی ۸۵ هزار تومان معامله شد. قیمت درهم امارات متحده عربی نیز از ۲۲ هزار تومان عبور کرد. به همین ترتیب، بازار طلا و سکه ایران نیز تحت تاثیر رخدادهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در روز پنج‌شنبه دچار نوسان شد و بهای سکه به حدود ۵۷ میلیون تومان رسید.

سایت اقتصادی تجارت‌ نیوز درباره نوسان‌های روز پنج‌شنبه نرخ ارز به نقل از معامله‌گران نوشت: «بازارساز قیمت دلار را دست‌کاری می‌کند تا تقاضا افزایشی شود و به یکباره با کاهش ارزش دلار، خریداران عجول را متضرر خواهند کرد.»

بر اساس گزارش سایت اقتصادی اکو ایران، بازار ارز ایران در روز پنج‌شنبه تحت تاثیر «خرافات» بود و برخی افراد با انتشار متن‌هایی در فضای مجازی ادعا کردند که حوالی هفته آخر ژانویه اوضاع «قمر در عقرب» می‌شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

صرف‌نظر از ریشه خرافی این ادعا، برخی تحلیل‌گران نیز بر این باورند که با استقرار دونالد ترامپ در کاخ سفید در بیستم ژانویه، بازار ارز و طلا در ایران، دچار نوسان شدید می‌شود. به‌خصوص اینکه در همین محدوده زمانی نیز که برخی تحلیل‌گران آن را «شرایط متلاطم اقتصادی» خوانده‌اند، ارز نیمایی نیز حذف خواهد شد.

براساس اطلاعیه‌های بانک مرکزی، تا پایان دی‌ماه، «پرونده سامانه نیما بسته می‌شود و شرکت‌های صادرکننده فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآورده‌های نفتی از ابتدای بهمن، نسبت به عرضه ارز در بازار ارز تجاری اقدام کرده و رفع تعهد صادراتی می‌کنند.»

ارز نیما (سامانه نیما) سیستم دولتی بود که سال ۱۳۹۷ با ادعای مدیریت عرضه و تقاضای ارز و با هدف کنترل بحران ارزی در ایران راه‌اندازی شد. نیما نیز مخفف «نظام یکپارچه معاملات ارزی» است.

ارز نیمایی، در میان مقام‌های جمهوری اسلامی، مخالفان زیادی داشت. یکی از آن‌ها نیز عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم بود که اعتقاد داشت، نرخ ارز نیمایی، که به طور مصنوعی پایین‌تر از نرخ بازار آزاد تعیین می‌شود، ایجاد رانت و فساد در اقتصاد را در پی دارد و باعث می‌شود افراد و شرکت‌های خاص بتوانند از ارز نیمایی ارزان‌تر استفاده کنند و آن را در بازار آزاد با قیمت بالاتر بفروشند.

با این حال، برخی کارشناسان اقتصادی، از جمله مهدی بیات‌منش می‌گویند آزادسازی نرخ ارز در شرایط فعلی، کار صحیحی نیست. به دلیل این که یکسری ریسک‌های سیاسی مانند آمدن ترامپ در پیش است.

بیشتر از اقتصاد