سیاست‌های مرگ‌بار جمهوری اسلامی؛ بیماران به دلیل گرانی‌ از خرید دارو منصرف می‌شوند

مدیران ارشد نظام با وجود کسری بودجه هنگفت، همچنان بر افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در صنایع نظامی و هسته‌ای اصرار دارند

مالکان شماری از داروخانه‌ها در پایتخت ایران می‌گویند گران‌شدن ناگهانی و چندبرابر شدن قیمت بسیاری از داروهای ضروری در ایران موجب این شده است تا برخی از بیماران از خرید دارو منصرف شوند و روند درمان را ادامه ندهند.

در یک نمونه تعدادی از خبرنگاران ساکن ایران به‌تازگی گزارش کرده‌اند که تنها در چند هفته اخیر دست‌کم پنج نوزاد و یک بیمار بزرگسال مبتلا به اس‌ام‌ای به دلیل نبود داروی اس‌ام‌ای در ایران فوت کردند، زیرا داروهای وارداتی شماری از این بیماران در بازار آزاد با ارقام سرسام‌آور ۳۰۰ میلیون‌ تومان معامله می‌شود و بیشتر افراد توان پرداخت چنین هزینه‌ای را ندارند.

روز یکشنبه ۷ بهمن‌ و در ادامه رکوردشکنی قیمت دلار در بازار ایران، هر دلار آمریکا ۸۴ هزار و ۴۰۰ تومان فروخته شد. اکنون به دلیل حذف ارز ترجیحی و حمایتی دارو، علاوه بر گرانی ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصدی، افزایش روزافزون قیمت دلار نیز به افزایش ادامه‌دار قیمت انواع دارو منجر می‌شود. برخی از داروهای حیاتی در ایران وارداتی‌اند و سایر داروها هم که در ایران تولید می‌شوند به دلیل استفاده از مواد اولیه، تجهیزات آزمایشگاهی یا بسته‌بندی خارجی تحت تاثیر قیمت دلار قرار می‌گیرند.

از سوی دیگر روزنامه شرق در گزارش خود نوشته است که با توجه به تورم شدید انواع کالاهای اساسی در ایران، اگر قیمت دارو افزایش نیابد، آن‌گاه شرکت‌های داروسازی قادر به تولید نخواهند بود و درنتیجه تامین دارو با مشکل مواجه می‌شود و بازار دارویی تحت تاثیر کاهش تولید قرار می‌گیرد. درنتیجه راه ممکن برای حل این بحران کمک‌های حمایتی دولتی از این بازار است تا سلامت شهروندان بیش از پیش تهدید نشود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اما درحالی که علی خامنه‌ای، رهبر نظام جمهوری اسلامی ایران، در اوج بحران‌های اقتصادی، همچنان بر سیاست‌های جنگ‌طلبانه مانند افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه نظامی و موشکی، حمایت از گروه‌های شبه‌نظامی خارجی یا ادامه هزینه‌های هنگفت در صنعت هسته‌ای اصرار دارد، به گفته رئیس‌جمهوری و رئیس مجلس شورای اسلامی، دولت با توجه به ناترازی‌های بودجه‌ای دیگر توانایی حمایت کافی از حوزه‌های حیاتی مانند بهداشت و درمان یا آموزش‌وپرورش را ندارد.

محمد عبده‌زاده، رئیس هیئت‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، هم ضمن تاکید بر این نکته، می‌گوید: «ریشه همه این مشکلات، در اقتصاد کلان کشور و کسری بودجه است که در بحث دارو و درمان مشاهده می‌شود. وقتی وزارت بهداشت دچار کسری بودجه می‌شود، این‌طور فکر می‌کند که نباید قیمت دارو را مطابق تورم اصلاح کند، ولی آیا تورمی که بر بازار دارو وجود دارد، تابع بودجه وزارت بهداشت و بیمه‌ها است؟ وقتی بیمه‌ها اعتبار و منابع را ندارند، نمی‌توانند هزینه‌ها را به موقع پرداخت کنند. از طرفی درآمدهای ارزی کشور به دلیل تحریم‌ها و کمبود ارز، تغییر چندانی ندارد و درنتیجه به صنعت و تولیدکننده فشار وارد می‌شود.»

او در گفت‌وگو با روزنامه شرق همچنین توضیح داد که صنعت داروسازی تمایل ندارد قیمت دارو افزایش پیدا کند، «ولی وقتی زنجیره دارو رها شده و تحت تاثیر تورم است، کنترل آخر زنجیره نتیجه‌ای جز واردات داروهای فوریتی نخواهد داشت» که عمدتا از کشورهای آسیایی وارد می‌شوند و در سال‌های اخیر هم دائما «ریکال دارو» یا بازگرداندن دارو از سطح داروخانه‌ها به دلیل ناتوانی مردم در خرید رخ می‌دهد.

محمد عبده‌زاده در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از دولت پزشکیان در قطع بودجه حمایتی دارو تاکید کرد: «آیا تاوان کسری بودجه و تورم را باید مردم پرداخت کنند؟»

در همین حال امروز هادی احمدی، عضو هیئت‌مدیره انجمن داروسازان ایران، درباره افزایش چشم‌گیر قیمت دارو در ایران گفت: «این اتفاق باعث ایجاد شوک در مردم شده و از هر ۱۰ نفر که وارد داروخانه می‌شوند، ۳ نفر دارو را دریافت نمی‌کنند. چرا باید چنین اتفاقی رخ بدهد که مردم از دریافت دارو امتناع کرده یا پول خرید دارو را نداشته باشند؟ چرا نباید سایت تی‌تک در سازمان غذا و دارو به سایت بیمه‌ها متصل باشد و چرا این ناهماهنگی ایجاد شده است؟ این مشکلات باعث شده که پرداختی از جیب بیمار در حوزه سرپایی افزایش یافته و به طور متوسط به بیش از ۵۰ درصد رسیده است. این موضوع به ضرر نظام سلامت و مردم است.»

بیشتر از بهداشت و درمان