روش جدید تشخیص سرطان روده بیش از ۹۰ درصد دقت دارد

دانشمندان الگوریتمی ساختند که بر اساس الگوی دقیق تغییرات دی‌ان‌ای در سلول‌های پیش‌سرطانی، خطر ابتلا به سرطان روده در آینده را محاسبه می‌کند

عکس تزیینی‌ــ طرحی از سرطان روده بزرگ‌ــ Canva

محققان به روش جدیدی برای تشخیص سرطان روده دست یافته‌اند که با دقت بالای ۹۰ درصد، پیش‌بینی می‌کند کدام فرد بیشتر در معرض خطر ابتلا به این سرطان است. 

احتمال ابتلا به سرطان روده در افراد مبتلا به بیماری‌های التهابی روده مانند کرون و کولیت اولسراتیو بیشتر است، اما همه آن‌ها الزاما به سرطان روده مبتلا نمی‌شوند. 

به گزارش اسکای‌نیوز، تحقیقات جدیدی که با حمایت مالی مرکز تحقیقات سرطان بریتانیا انجام شد، خطر ابتلا به سرطان روده در پنج سال آینده را در گروه پرخطر مبتلا به بیماری‌های التهابی روده با دقت ۹۰ درصد پیش‌بینی می‌کند.

در این روش پزشکان به کمک آزمایش خون تشخیص می‌دهند کدام‌یک از بیماران مبتلا به بیماری‌های التهابی روده بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان روده‌اند.

 بیماری‌های التهابی روده به پوشش داخلی روده آسیب می‌رساند و در صورتی که درمان نشود، به تشکیل سلول‌های پیش‌سرطانی غیرطبیعی منجر می‌شود.

محققان دریافتند افرادی مبتلا به بیماری‌های التهابی روده که در سلول‌های پیش‌سرطانی آن‌ها بخش‌های زیادی از دی‌ان‌ای که معمولا باید در سلول‌ها وجود داشته باشد، از بین رفته یا حذف شده‌اند، احتمال ابتلا به سرطان روده بیشتر است. این دانشمندان همچنین الگوریتمی ایجاد کرده‌اند که بر اساس الگوی دقیق دی‌ان‌ای که در سلول‌های پیش‌سرطانی تغییر یافته‌اند، خطر سرطان روده در آینده را محاسبه می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

محققان در این پژوهش که در مجله «روده» (Gut) منتشر شد، نمونه‌ سلول‌های پیش‌سرطانی ۱۲۲ بیمار مبتلا به بیماری‌های التهابی روده را گرفتند. تقریبا نیمی از بیماران طی پنج سال به سرطان روده مبتلا شدند، در حالی که نیمی دیگر سرطان نگرفتند. 

پروفسور آیلزا هارت، از محققان اصلی این مطالعه از سنت مارک، گفت: «بیماران مبتلا به بیماری‌های التهابی روده بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ قرار دارند و باید با کولونوسکوپی‌های منظم غربالگری شوند تا نشانه‌های اولیه سرطان شناسایی شود، اما این آزمایش‌‌ها خوشایند نیستند، دقت بالایی ندارند و هزینه بالایی هم دارند. اگر پزشکان نشانه‌های اولیه سرطان را تشخیص دهند، جراحی برداشتن روده بزرگ را انجام می‌دهند. به همین دلیل است که برای ارزیابی این کولون‌ها یافتن روش‌های غربالگری هوشمندانه‌تر ضروری است.»

دانشمندان امیدوارند یافته‌های آن‌ها بتواند از استرس نیاز به کولونوسکوپی‌های منظم یا جراحی برداشتن روده برای افرادی که کمتر در معرض خطر قرار دارند، جلوگیری کند. 

 پروفسور تراور گراهام، مدیر این تحقیق، خاطرنشان کرد که بیشتر افراد مبتلا به بیماری‌های روده مانند کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون به سرطان روده مبتلا نمی‌شوند، اما این افراد که نشانه‌هایی از پیش‌سرطان در روده آنان دیده می‌شود، باید تصمیم‌‌های سختی بگیرند؛ یا باید به‌طور منظم تحت نظر باشند به امید اینکه به سرطان تبدیل نشود، یا باید بخشی از روده آن‌ها برداشته شود تا اطمینان حاصل کنند که در آینده به سرطان مبتلا نمی‌شوند و هیچ‌یک از این گزینه‌ها خوشایند نیستند.»

دکتر ایان فولکس، مدیر اجرایی تحقیقات و نوآوری در مرکز تحقیقات سرطان بریتانیا گفت: «در حال حاضر، توالی‌یابی ژنومی بسیار ارزان‌تر و گسترده‌تر از هر زمان دیگری شده است و نحوه نگاه ما به سرطان را تغییر می‌دهد.» او می‌گوید: «دستیابی به خوانش کامل دی‌ان‌ای تومور، یعنی شناسایی و تجزیه و تحلیل تمام توالی‌های ژنتیکی موجود در سلول‌های آن، می‌تواند به پیش‌بینی چگونگی تغییرات سرطان در طول زمان و انتخاب روش‌های درمانی موثرتر کمک کند.»

بیشتر از بهداشت و درمان