قطر: آماده‌ایم برای مذاکرات آمریکا و ایران میانجی‌گری کنیم

این اعلام آمادگی می‌تواند به پیام روز چهارشنبه ترامپ به تهران درباره علاقه به آغاز مذاکرات ارتباط مستقیم داشته باشد

دیدار عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، با نخست‌وزیر قطر، شهریور۱۴۰۳‌ــ العالم

وزارت خارجه قطر روز چهارشنبه ۱۸ بهمن اعلام کرد این کشور آماده است برای مذاکره با جمهوری اسلامی ایران به ایالات متحده کمک کند.

سخنگوی وزارت خارجه قطر در بیانیه‌ای گفت: «قطر همواره به دنبال ترویج صلح و ثبات در منطقه بوده است و ما آماده‌ایم تا در تسهیل هرگونه گفتگو بین ایالات متحده و ایران نقش ایفا کنیم.»

تنش‌ها بین واشینگتن و تهران در هفته‌های اخیر افزایش یافته و قطر که میزبان بزرگ‌ترین پایگاه نظامی ایالات متحده در خاورمیانه است و با هر دو کشور روابط نزدیکی دارد، در گذشته هم بارها در مناقشات منطقه‌ای، از جمله توافق برجام یا دستیابی به آتش‌بس در غزه، میانجی‌گری کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه قطر افزود: «ما معتقدیم که گفتگو تنها راه‌ حل اختلاف‌ها است و از همه طرف‌ها می‌خواهیم خویشتن‌داری نشان دهند و به میز مذاکره بازگردند.»

ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۱۸، زمانی که دولت اول ترامپ از توافق هسته‌ای بین‌المللی با تهران خارج شد، درگیر تنش‌های فزاینده‌ای بوده‌اند؛ تنش‌هایی که در هفته‌های اخیر با حملات متقابل در عراق و افزایش حضور نظامی ایالات متحده در منطقه تشدید شده‌اند.

قطر پیش از این در سال ۲۰۱۹ هم برای میانجی‌گری بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی تلاش‌هایی انجام داد، اما به نتیجه نرسید. با این حال به تلاش‌هایش برای کاهش تنش‌ها در منطقه ادامه داد و همچنان امیدوار است بتواند در این زمینه نقش مثبتی ایفا کند.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز ۱۱ بهمن در سفر به دوحه با شیخ محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست‌وزیر قطر، و سپس وزیر خارجه این کشور دیدار کرد. برخی رسانه‌های بین‌المللی خبر داده بودند که عراقچی در این سفر حامل پیامی برای ترامپ با موضوع کاهش تنش‌ها با ایالات متحده بوده است.

عراقچی در آن سفر، در گفتگو با شبکه الجزیره، ضمن اشاره به بی‌اعتمادی موجود میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده، مدعی شد: «ما با آمریکا رابطه‌ای طولانی داریم اما متاسفانه این دوره پر از وقایع و مواضع بسیار بد و منفی، در حد خصومت و دشمنی با جمهوری اسلامی ایران از سوی آمریکا است.»

با وجود آنکه دونالد ترامپ روز سه‌شنبه در فرمانی اجرایی، دستور به بازگشت فشار حداکثری اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد، ۲۴ ساعت بعد با انتشار پستی در شبکه اجتماعی تروث سوشال، نوشت که یک توافق صلح با ایران غیرهسته‌ای را ترجیح می‌دهد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رئیس‌جمهوری آمریکا در ادامه، پیشنهاد کرد که مذاکرات برای این توافق «فورا» آغاز شود تا در صورت نهایی شدن، «جشن بزرگ صلح در خاورمیانه» برگزار شود. اکنون اعلام آمادگی دولت قطر برای میانجی‌گری بین جمهوری اسلامی و آمریکا، می‌تواند به ابراز علاقه سران تهران و واشینگتن برای آغاز مذاکرات با هدف کاهش تنش‌ها ارتباط مستقیم داشته باشد.

ترامپ در زمان امضای سند فشار حداکثری به جمهوری اسلامی ایران نیز با اظهار امیدواری درباره اینکه این سند «کمتر استفاده شود»، تاکید کرد: «باید ببینیم آیا می‌توانیم با جمهوری اسلامی به توافقی دست یابیم یا نه. آنچه برای من روشن است، این است که جمهوری اسلامی نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

ترامپ پس از این گفته‌ها، روز چهارشنبه در پیام تازه‌اش در تروث سوشال بر مخالفت با دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای تاکید کرد و نوشت: «من خواهان ایرانی بزرگ و موفقم اما این کشور نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

او در این پیام، گزارش‌ها درباره همکاری آمریکا و اسرائيل برای نابودی جمهوری اسلامی را اغراق‌آمیز خواند و افزود: «این ادعاها به‌شدت بزرگ‌نمایی شده‌اند. من ترجیح می‌دهم توافق صلح هسته‌ای راستی‌آزمایی‌شده داشته باشیم که به ایران اجازه دهد به طور مسالمت‌آمیز رشد و پیشرفت کند.»

بیشتر از جهان