خامنه‌ای گفت مذاکره نمی‌کنیم، ایران تعطیل شد و دلار رکورد شکست

پزشکیان از مردم خواست در مقابل مشکلات فعلی خون دل بخورند و زحمت بکشند

طرح گرافیکی با موضوع افزایش قیمت دلار در ایران و خطر وقوع جنگ-چت‌جی‌بی‌تی

همزمان با افزایش انتقادها از سخنان روز گذشته علی خامنه‌ای در شبکه‌های اجتماعی با کلیدواژه «دلیل؟ تجربه»، روز شنبه ۲۰ بهمن قیمت دلار در بازار ایران دست‌کم هزار تومان گران‌تر شد.

اکنون نرخ دلار درحالی از رکورد تاریخی ۸٩ هزار تومان عبور کرده است که امروز به دلیل کاهش دمای هوا و تشدید کمبود انرژی، دولت مدارس، دانشگاه‌ها، ادارات و اماکن تجاری در سراسر ایران را تعطیل اعلام کرده است و همچنان قطعی پیاپی برق در شهرهای مختلف نیز ادامه دارد.

از سوی دیگر، تلاش برای کنترل قیمت دلار و کالاهای اساسی به‌واسطه ممانعت از انجام معاملات در صرافی‌ها و مراکز تجاری، می‌تواند از دیگر اهداف تعطیلی سراسری روز شنبه باشد تا تاثیر منفی مخالفت صریح رهبر جمهوری اسلامی با هرگونه مذاکره هسته‌ای بر روند گرانی‌ها و تورم موقتا به تعویق بیفتد.

مسعود پزشکیان هم روز شنبه با حمایت از سخنان خامنه‌ای در ممنوعیت مذاکره با دولت ترامپ، مدعی شد که «فکر می‌کنند با تحریم از گرسنگی خواهیم مرد‌، اما این طور نیست و همه باید خون دل بخوریم و زحمت بکشیم».

این درحالی است که روزنامه اعتماد هفته گذشته اعلام کرده بود که براساس تحقیقات دولتی ۲۷ درصد مردم ایران با درآمد روزانه تنها دو دلار، برابر با حدود ماهی پنج میلیون تومان، زندگی می‌کنند و گزارش‌های رسمی و آمارهای مرکز پژوهش‌های مجلس هم نشان می‌دهند که با توجه به خط فقر حداقل ۴۰ میلیون تومانی در شهرهای بزرگ، بیش از ۷۰ درصد جمعیت ایران با مشکلات معیشتی متعددی روبرو هستند.

با این حال رهبر جمهوری اسلامی روز جمعه در دیدار با گروهی از فرماندهان ارتش هرگونه مذاکره با دولت ترامپ را ممنوع اعلام کرد و مدعی شد که هیچ‌یک از مشکلات اقتصادی جامعه ایران به تحریم‌های اقتصادی غرب مرتبط نیست.

در همین زمینه امروز محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، از پزشکیان و وزارت خارجه او خواست تا هرگونه تلاش‌ برای دست‌یابی به توافق هسته‌ای را متوقف کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

درنتیجه، اکنون سوال اصلی شهروندان ایرانی در شبکه‌های اجتماعی از مدیران ارشد جمهوری اسلامی و رهبر آن این است که اگر ریشه مشکلات فعلی به تحریم‌های غرب مربوط نیست چرا در دو دهه اخیر دائما بر تورم، افزایش فاصله درآمدها با هزینه‌ها و فقر و مشکلات معیشتی افزوده شده است؟ و چرا منصوبان علی خامنه‌ای برای رفع کمبودهای چشم‌گیر در حوزه انرژی یا بحران‌های اجتماعی و محیط‌زیستی اقدامی نمی‌کنند؟

تا ظهر روز شنبه ۲۰ بهمن هر دلار آمریکا دست‌کم ۸٩ هزار تومان در ایران معامله شد، یورو به ۹١ هزار تومان رسید، پوند انگلستان از ۱۰۷ هزار تومان عبور کرد، لیر ترکیه دو هزار و ۵۰۰ تومان ثبت شد، دلار کانادا ۶۰ هزار و ۹۰۰ تومان معامله شد و یوان چین نیز به ۱۲ هزار تومان رسید.

روز سه‌شنبه ۱۶ بهمن که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، فرمان اجرایی مبنی بر «فشار حداکثری اقتصادی» علیه جمهوری اسلامی را امضا کرد، دلار در بازار ایران ۸۵ هزار تومان بود، اما تنها پس از گذشت دو روز کاری از دستور ترامپ پول ایران در مقابل دلار دو هزار تومان دیگر ریزش کرد.

همچنین تا پیش از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در ۱۶ آبان، نرخ هر دلار آمریکا در بازار ایران ۶۹ هزار تومان بود و پوند و یورو به ترتیب حدود ۸۸ هزار و ۷۵ هزار تومان معامله می‌شد. آنچه مشخص است این است که، برخلاف ادعای مقام‌های ارشد نظام جمهوری اسلامی، بازگشت ترامپ به کاخ سفید و سپس بازگشت تحریم‌های گسترده علیه اقتصاد و فروش نفت ایران، بدترین خبر ممکن برای اقتصاد ایران و البته نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در کشورهای دیگر خواهد بود.

در همین حال به دلیل وابستگی اقتصادی شدید جمهوری اسلامی به واردات، ارزش دلار، به‌منزله واحد تعیین‌کننده و پایه‌ای، بر قیمت انواع کالاهای اساسی در ایران هم تاثیر می‌گذارد. رشد قیمت‌ها در سه ماه اخیر در حالی شتابی کم‌سابقه‌ گرفته که میزان درآمد بیش از ۸۰ درصد جمعیت ایران، شامل کارگران و کارمندان نهادهای دولتی و خصوصی، ثابت مانده است و گروهی از بازاریان نیز در روزهای اخیر به دلیل ضررهای ناشی از نوسان‌های ارزی شدید مغازه‌ها و دفاتر بازرگانی خود را تعطیل کرده‌اند.

بیشتر از اقتصاد