دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا، با اشاره به وضعیت نامناسب به گروگانهای اسرائیلی آزادشده از اسارت حماس، آنها را به «بازماندگان هلوکاست» تشبیه کرد.
به گزارش رویترز، ترامپ در هواپیمای ایرفورس وان به خبرنگاران گفت: «آنها شبیه بازماندگان هولوکاست شدهاند. بسیار لاغر بودند و در وضعیت وحشتناکی آزاد شدند.»
او در ادامه افزود: «نمیدانم چقدر دیگر میتوانیم این شرایط را تحمل کنیم... گاهی ممکن است صبرمان را از دست بدهیم.»
حماس روز شنبه سه گروگان اسرائیلی دیگر را که مردان غیرنظامی به نامهای اوهاد بن عامی، اور لوی و الی شرابی بودند، آزاد کرد. اوهاد بن عامی ۵۶ ساله و الی شرابی ۵۲ ساله هر دو در جریان حمله حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ از کیبوتص بئری گروگان گرفته شدند و اور لوی ۳۴ ساله هم آن روز از جشنواره موسیقی نوا ربوده شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
همسر الی شرابی و دو دختر نوجوانش در حمله هفتم اکتبر کشته شدند و برادرش یوسی نیز ربوده شد و در اسارت جان باخت. همسر لوی نیز در جریان این حمله کشته شد و در ۱۶ ماه گذشته بستگانش از پسر سه ساله او مراقبت میکردند. بن عامی، پدر سه فرزند، هم به همراه همسرش، راز، ربوده شد. راز طی آتشبس یکهفتهای در نوامبر ۲۰۲۳ آزاد شد.
تصاویر منتشرشده از مراحل آزادی این سه گروگان نشان میدهد که آنها بسیار لاغر و رنگپریدهاند و وضعیتشان از ۱۸ گروگانی که پیشتر در چارچوب آتشبس ماه گذشته آزاد شده بودند، وخیمتر است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز شنبه گفت که مشاهده گروگانها در آن وضعیت بسیار تکاندهنده است و به این موضوع رسیدگی خواهد شد. اسرائیل روز شنبه در ازای این سه نفر، ۱۸۳ اسیر فلسطینی را آزاد کرد.
نتانیاهو روز یکشنبه پس از بازگشت از واشینگتن، ضمن تمجید از طرح دونالد ترامپ برای غزه مبنی بر اسکان مجدد فلسطینیها و بازسازی این منطقه، چنین ایدهای را «انقلابی» خواند. او گفت که اسرائیل و آمریکا بر سر «حصول اطمینان از اینکه غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود» به توافق رسیدند. نتانیاهو افزود: «دونالد ترامپ با دیدگاهی کاملا متفاوت و بسیار بهتر برای اسرائیل آمد؛ رویکردی انقلابی و خلاقانه.»
این اظهارات در حالی است که طرح ترامپ برای تصرف غزه با واکنشهای گسترده و مخالفتهای بسیاری از کشورها مواجه شده است.
دونالد ترامپ پیش از عزیمت به نیواورلئان برای تماشای بازی «سوپربول» (Super Bowl) در گفتگو با خبرنگاران، بار دیگر تاکید کرد که به خرید و مالکیت آمریکا بر نوار غزه پس از خروج فلسطینیها از آن منطقه متعهد است. او در عین حال افزود که ممکن است بخشی از این منطقه را برای بازسازی در اختیار دیگر کشورهای خاورمیانه بگذارد.
ترامپ گفت: «ما غزه را به مکانی خوب برای توسعههای آتی تبدیل میکنیم. از فلسطینیان محافظت میکنیم و اطمینان مییابیم که آنها به قتل نمیرسند.»
او همچنین گفت که قرار است با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، و عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهوری مصر، دیدار کند و افزود که «کشورهای خلیج فارس پس از گفتگو با من به پذیرش فلسطینیان راضی خواهند شد».
به باور برخی کارشناسان، به نظر نمیرسد این پیشنهاد بر مرحله کنونی آتشبس که تا اوایل ماه مارس ادامه دارد، تاثیری بگذارد، اما ممکن است مذاکرات مرحله دوم را پیچیده کند. اگر حماس بر این باور باشد که ایالات متحده و اسرائیل درمورد جابجایی ساکنان غزه جدیاند، ممکن است به آزادی اسرای بیشتر تمایل نداشته باشد.
کشورهای عربی هم روز یکشنبه اظهارات نخستوزیر اسرائیل را که به نظر میرسید در یک مصاحبه تلویزیونی، پیشنهاد میدهد کشور فلسطین میتواند در خاک عربستان سعودی تاسیس شود، محکوم کردند.
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب، روز یکشنبه با انتقاد شدید از اظهارات نتانیاهو، آن را «غیرقابل قبول» دانست و گفت که چنین اظهاراتی «بیارتباط با واقعیت» است. او افزود که این نوع ایدهها «چیزی جز خیالپردازی و توهم نیست».
وزارت خارجه عربستان سعودی نیز در بیانیهای تاکید کرد که این کشور «چنین اظهاراتی را که با هدف منحرف کردن توجهات از جنایات مداوم اشغالگران اسرائیلی علیه برادران فلسطینی در غزه مطرح شدند، قاطعانه رد میکند.»
در این بیانیه همچنین آمده است که عربستان «از محکومیت و مخالفت کشورهای برادر، با اظهارات بنیامین نتانیاهو درباره تلاش برای آوارگی مردم فلسطین استقبال میکند».