تجمع شیعیان افغانستان به سفارش طالبان؛ نمایش وحدت با تطمیع و تهدید

طالبان در حالی تجمع شیعیان را در حمایت از رژیم این گروه برگزار می‌کند که رهبر و مقام‌های این گروه با صدور فرمان‌هایی، حقوق شهروندی شیعیان را نقض کرده‌‌اند

طالبان روز پنجشنبه نهم اسفندماه، همایشی با حضور ده‌ها نفر از اعضای جامعه شیعه و هزاره افغانستان در کابل برگزار کردند که با سخنرانی ملا عبدالغنی برادر، معاون نخست‌وزیر این گروه، و اعلام حمایت شرکت‌کنندگان این نشست از رژیم طالبان همراه بود.

در این نشست، محمد اکبری، جعفر مهدوی، اسدالله سعادتی و شماری دیگر از چهره‌های سیاسی هزاره که پیش از این با طالبان بیعت و حمایت خود را از رژیم این گروه اعلام کرده بودند، حضور داشتند.

منابعی در میان شرکت‌کنندگان این نشست به ایندیپندنت فارسی گفتند که مسئولان طالبان از اوایل این هفته، از نمایندگان مناطق غرب کابل که ساکنان آن عمدتا  هزاره و شیعه‌اند، خواستند مردم را برای شرکت در این نشست ترغیب کنند. در دعوتنامه‌ای که برای این نشست فرستاده شد، آمده که برای همه شرکت‌کنندگان یک وعده غذایی نیز در نظر گرفته شده است. به گفته منابع، نمایندگان مناطق غرب کابل نیز با تطمیع مردم، آن‌ها را به شرکت در این نشست ترغیب کردند و وعده دادند که هزینه ایاب‌و ذهاب آنان تا محل برگزاری در تالار لویه‌ جرگه هم پرداخت می‌شود، اما تا پایان نشست هیچ‌کس این هزینه را دریافت نکرد. 

دعوتنامه همایش طالبان برای شیعیان افغانستان-ایندیپندنت فارسی
 

 دفتر ملا عبدالغنی برادر در گزارشی اعلام کرد این نشست را «کمیسیون عالی اهل تشیع» که نهادی زیرنظر سازمان استخبارات (اطلاعات) طالبان است، برگزار کرد و هدف از آن «حمایت از نظام اسلامی» بود. خود ملا عبدالغنی برادر هم در سخنانی در این نشست، ضمن اینکه ملت افغان را «متشکل از اقوام، زبان‌ها، مذاهب و فرهنگ‌های مختلف» توصیف کرد، مدعی شد که تا پیش از بازگشت این گروه به قدرت، از تنوع قومی و مذهبی در افغانستان «به شکل نادرست» استفاده شده و افغانستان تاکنون «اتحاد ملی معناداری» را تجربه نکرده است.

ملا برادر که نخستین‌بار بود در یک گردهمایی با حضور اعضای جامعه هزاره و شیعه افغانستان صحبت می‌کرد، به زبان فارسی سخن گفت و ادعا کرد: «امارت اسلامی به تنوع قومی افغانستان به‌عنوان نمادهای وحدت ملی می‌نگرد و بر حفظ وحدت ملی تاکید می‌کند.»

این مقام طالبان در حالی این ادعا را مطرح کرد که بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، رژیم طالبان «یک حکومت مردسالار پشتون‌محور» است و بیشتر مناصب دولتی در اختیار نزدیکان رهبر این گروه است که از قوم پشتون و زاده قندهارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ملا برادر در بخشی از سخنانش، به «تبلیغات دشمنان» اشاره کرد و از شرکت‌کنندگان  خواست به آن‌ها توجه نکنند. او بدون نام بردن از فرد یا نهادی مشخص افزود: «آن‌ها برای تفرقه انداختن میان سنی و شیعه پروپاگاندای منفی منتشر و از این مسئله برای رسیدن به اهداف شوم خود استفاده‌ می‌کنند.»

اقدام‌های طالبان علیه شیعیان

طالبان از زمان بازگشت به قدرت، بارها حقوق شهروندی و انسانی شیعیان افغانستان را نقض کرده‌اند و با تشکیل دولتی قوم‌محور، از حضور شیعیان در ساختار قدرت و حکومت جلوگیری کرده‌اند. در ۳۴ استان افغانستان، هیچ فرد شیعه‌ای در مناصب کلیدی مانند استانداری، معاون استانداری، فرماندهی پلیس، معاون فرماندهی پلیس، رئیس سازمان استخبارات (اطلاعات) و دیگر نهادهای کلیدی این گروه حضور ندارد و در وزارتخانه‌ها و نهادهای کلیدی مستقر در کابل نیز هیچ‌کس از قوم هزاره و جامعه شیعه افغانستان استخدام نشده است.

شیخ مدارعلی کریمی و عبداللطیف نظری، معاونان وزارتخانه‌های شهرسازی و اقتصاد، هم که از قوم هزاره‌اند، پیش از بازگشت طالبان به قدرت با این گروه در ارتباط بودند و نزدیکان این اشخاص می‌گویند که آنان فاقد اختیارات برای تصمیم‌گیری‌اند و در انزوا به‌ سر می‌برند.

 طالبان همچنین «قانون احول شخصیه تشیع» را که در دولت پیشین افغانستان و به سفارش روحانیون شیعه به‌ویژه آصف محسنی تصویب شده بود، باطل کرد. بر اساس این قانون، در محاکم برای رسیدگی به موارد مربوط به اهل تشیع، بر اساس احکام فقه شیعه عمل می‌شد. 

ملا عبدالغنی برادر، در حال سخنرانی در همایش شیعیان افغانستان در کابل-FDPM_AFG/X
 

طالبان تدریس فقه جعفری را هم در دانشگاه‌ها و مدارسی که بیشترین جمعیت آنان شیعه بودند متوقف و کتاب‌های متعلق به آموزه‌های شیعه را از کتابخانه‌های دولتی جمع کردند. علاوه بر این، بزرگداشت عبدالعلی مزاری، رهبر سیاسی هزاره‌های افغانستان، هم ممنوع شد و طالبان نام او را از روی خیابان‌ها و اماکن عمومی حذف کردند.

عبدالعلی مزاری سال ۱۹۹۵ هنگام تهاجم طالبان برای تصرف کابل، به اسارت این گروه درآمد و به شیوه تحقیرآمیزی کشته شد.

در کنار این محدودیت‌ها، طالبان در سال ۲۰۲۳، به صورت هدفمند، دختران هزاره و تاجیک را از مناطق دشت برچی و خیرخانه در کابل ربودند و به زندان انداختند. اتهام بیشتر این دختران و زنانی که به بهانه «مبارزه با بی‌حجابی» بازداشت شدند، نادیده گرفتن دستورهای این گروه در زمینه «حجاب اسلامی» خوانده شد. برخی بازداشت‌شدگان پس از آزادی ادعا کردند که اعضای طالبان به آنان تجاوز کردند و از آنان ویدیو گرفتند. اعضای خانواده‌ دختران بازداشت‌شده هم گفتند دخترانشان را در ازای پرداخت پول هنگفت به مقام‌های طالبان، آزاد کرده‌اند.

طالبان برپایی مراسم عزاداری عاشورا را هم محدود کردند. بر اساس این محدودیت‌ها، سخنرانان و محتوای سخنرانی‌ها باید پیش از برگزاری مراسم در اختیار نهادهای امنیتی طالبان قرار داده شود و مراسم هم در ساعات مشخصی که طالبان از پیش با آن موافقت کرده‌اند، برگزار شود.

غصب زمین، کوچ اجباری، بازداشت و زندانی کردن متنفذان و تحقیر و توهین مذهبی در نهادهای دولتی هم از دیگر مواردی‌اند که شهروندان هزاره و شیعه در افغانستان همواره از آن‌ها شاکی‌اند. با این حال، طالبان از زمان بازگشت به قدرت، برای دومین‌ بار تجمع سفارشی برای نمایش وحدت برگزار می‌کند.