امیدواری طالبان به تعامل بیشتر با آمریکا؛ مجاهد: افغانستان برای آمریکا مهم است

ذبیح‌الله مجاهد گفت ترامپ قاطعیت بیشتری دارد و در امور دیگر کشورها مداخله نمی‌کند

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی رژیم طالبان‌ــ GMICafghanistan/X

پس از آزادی دو شهروند آمریکایی از زندان طالبان که در نتیجه مذاکرات هیئت آمریکایی و طالبان در کابل فراهم شد، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، در مصاحبه‌ای با طلوع نیوز ادعا کرد که «افغانستان برای آمریکا مهم است» و در روابط میان طالبان و آمریکا «روزنه‌های جدیدی باز شده و گام‌های اخیر بر اساس حسن نیت» برداشته شده است.

جورج گلزمن و فیدل هال، شهروندان آمریکایی، ۲۰ و ۲۹ مارس از زندان طالبان آزاد شدند. آزادی این دو آمریکایی پس از‌ آن صورت گرفت که در ۲۰ مارس هیئت آمریکایی به رهبری آدم بوئلر، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری آمریکا در امور زندانیان، به کابل رفت و با مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان گفتگو کرد. در ترکیب این هیئت زلمی خلیل‌زاد، فرستاده پیشین دولت آمریکا در امور صلح افغانستان نیز حضور داشت.

پس از آزادی جورج گلزمن، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد آمریکایی‌های بیشتری در افغانستان زندانی‌اند و تلاش‌ها برای آزادی آنان ادامه می‌یابد. پس از آن گزارش‌هایی منتشر شد مبنی بر اینکه ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، در یک سخنرانی در قندهار گفته است دو آمریکایی دیگر در زندان‌های طالبان نگهداری می‌شوند و برای آزادی آنان، باید تنها افغان باقی‌مانده در گوانتانامو آزاد شود.

با این حال پس از آزادی جورج گلزمن و فیدل هال از زندان طالبان، از سرنوشت محمد رحیم‌الافغانی، دستیار سابق اسامه بن لادن، در گوانتانامو اطلاعی در دست نیست. این عضو طالبان سال ۲۰۰۷ بازداشت شد و پس از مدتی نگهداری در زندان بگرام در افغانستان، به گوانتانامو منتقل شد و افغان باقی‌مانده در این زندان است.

ذبیح‌الله مجاهد در پاسخ به این پرسش که چرا با آزادی دو شهروند آمریکایی از زندان این گروه، تنها افغان باقی‌مانده در گوانتانامو آزاد نشد، گفت: «ما خواستار آزادی اوییم و برای آزادی همه افغان‌ها که در هرجایی از جهان زندانی‌اند، تلاش می‌کنیم.»

مجاهد روشن نکرد آیا در مذاکرات با هیئت آمریکایی، آزادی محمد رحیم‌الافغانی به‌عنوان پیش‌شرط آزادی شهروندان آمریکایی مطرح شد یا تنها به آن اشاره شده‌ است.

در همین حال سخنگوی طالبان گفت واگذاری سفارت افغانستان در واشینگتن به این گروه از خواسته‌های مهم این گروه در مذاکره با هیئت آمریکایی بود. مجاهد تاکید کرد سفارت افغانستان در واشینگتن «برای رسیدگی به افغان‌های مقیم آمریکا و شفافیت در روابط میان آمریکا و افغانستان» باید به این گروه واگذار شود.

سخنگوی طالبان از دولت آمریکا که «واقعیت‌ها را درک کند» و رویکردی متفاوت نسبت به زمان جنگ پیش بگیرد.

ذبیح‌الله مجاهد افزود که با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، «امیدواری به تعامل بیشتر شد» چون به باور او، «افغانستان برای آمریکا مهم است» و دونالد ترامپ مداخله در امور دیگر کشورها را دوست ندارد.

سخنگوی طالبان با ابراز امیدواری به گسترش روابط این گروه با دولت ترامپ گفت: «دونالد ترامپ قاطعیت بیشتری دارد و و تمرکزش روی منافع آمریکا است. شاید وضعیت را بهتر درک کند و تعامل بیشتری شکل بگیرد.»

ذبیح‌الله مجاهد در مورد روابط این گروه با جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه هم گفت که «روابط به معنی صدمه زدن به کشور دیگری نیست» و به همین دلیل طالبان می‌توانند هم‌زمان با همه کشورها روابط دوستانه برقرار کند.

دونالد ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید، بارها در سخنرانی‌هایش خواستار بازپس‌گیری تسلیحات آمریکایی رها شده در افغانستان شده، اما کارشناسان آمریکایی از جمله جان ساپکو، بازرس پیشین آمریکا در امور بازسازی افغانستان گفته که تسلیحات آمریکایی رهاشده در افغانستان کهنه شده‌اند و هزینه انتقال آنان به آمریکا بیشتر از ارزش آن‌ها است.

بسم‌الله تابان، افسر امنیتی وزارت کشور دولت پیشین افغانستان، نیز به ایندیپندنت فارسی گفت که تسلیحات آمریکایی رهاشده در افغانستان به دست گروه‌های شبه‌نظامی در کشورها مختلف افتاده و جمع‌آوری آنان از بازارهای غیرقانونی ناممکن است.

مقام‌های پاکستانی از جمله منیر اکرم، سفیر این کشور در سازمان ملل متحد، در نشست شورای امنیت در مورد افغانستان که اوایل مارس برگزار شد، نیز گفت که شبه‌نظامیان پاکستانی به تسلیحات آمریکایی مجهز شده‌اند و سلاح‌های موردنیاز حملات مرگبار در پاکستان از خاک افغانستان تامین می‌شود.

طالبان در حالی بر گسترش روابط و افزایش تعامل با دولت آمریکا امیدوار شده‌اند که زلمی خلیل‌زاد که رهبری مذاکرات صلح آمریکا با این گروه را برعهده داشت، دوباره به صحنه فعالیت در امور افغانستان بازگشته است. حضور خلیل‌زاد در ترکیب هیئت آمریکایی در سفر به کابل و دیدار او با مقام‌ها و اعضای طالبان، این گمانه‌زنی را تقویت کرده که ممکن است او بار دیگر هدایت ماموریت آمریکا در افغانستان تحت سلطه طالبان را بر عهده بگیرد.