طی هفتههای اخیر با مصاحبههای شماری از مربیان و فوتبالیستها، بار دیگر موضوع جنجالی استفاده از «جادوگر» در باشگاههای فوتبال ایران به داغترین سوژه ورزشی شبکههای اجتماعی تبدیل شد.
همزمان با طرح اتهامهای گوناگون از سوی هواداران تیمهای مختلف لیگ برتر ایران علیه یکدیگر درباره استفاده از خرافات و مدعیان جادوگری، بررسی جزئیات افشاگری یحیی گلمحمدی، سرمربی باشگاه فولاد خوزستان، در گفتگو با شبکه نسیم، از واقعیتی پنهان در پس ادعاهای «جادوگرها» در فوتبال ایران پرده برمیدارد.
در همین رابطه یکی از مدیران سابق فدراسیون فوتبال ایران که نخواست نامش فاش شود، روز چهارشنبه ۱۳ فروردین به ایندیپندنت فارسی گفت: «حقیقت این است که طی یک دهه اخیر با گستردهتر شدن فعالیت وبسایتهای شرطبندی، ذینفعان در این شرطبندیها به خرید شماری از بازیکنان، مربیان و داوران لیگهای برتر و دستههای پایینتر رو آوردهاند تا با پیشبینی درست تعداد گلها، زنندگان گل، تعداد آفسایدها یا شرطبندی روی دقایق به ثمر رسیدن گلها و اخراجها، به سودهای کلان برسند. در نتیجه برای تکمیل شدن این نقشهها، بنگاهها افرادی را با عنوان جادوگر به مدیران و مربیان معرفی میکنند تا آنان مثلا بگویند اگر اینقدر به من دستمزد بدهی، در فلان دقیقه به سود تیمت پنالتی اعلام میشود یا به گل میرسی.»
او افزود: «تعدادی از مربیان و مدیران هم که خرافاتی یا مذهبیاند، بدون اطلاع از واقعیت پشتپرده، این مبالغ را پرداخت میکنند یا دستور این افراد حقهباز را در نحوه چینش بازیکنان اجرا میکنند و اتفاقا گاهی وعده فرد مدعی جادو در زمین مسابقه هم عملی میشود. زیرا آنان از قبل به داور مسابقه و بازیکن تیم حریف پول دادهاند تا پنالتی، گلبهخودی، کرنر و اخراج در دقیقه وعده دادهشده اتفاق بیفتد.»
یحیی گلمحمدی، سرمربی فعلی فولاد خوزستان، در مصاحبهای نوروزی گفت که در دوران مربیگریاش در پرسپولیس، فردی که خود را «جادوگر» معرفی میکرد، چندین بار با او تماس گرفت و ترکیب تیم را به او دیکته کرد. گلمحمدی گفت این شخص پیشبینی کرده بود پرسپولیس بازی بعدی را یک بر هیچ با گل پنالتی در دقیقه ۴۳ خواهد برد، که دقیقا هم همین شد.
۲۰ روز قبل و پیش از مصاحبه گلمحمدی، علیرضا منصوریان، سرمربی سابق تیمهای استقلال و نفت تهران، هم در یک گفتگوی تلویزیونی اعتراف کرد که «از جادوگرها میترسم». او سپس اذعان کرد که «۷۰ تا ۸۰ درصد مربیان فوتبال ایران در بازی این جادوگرها گرفتار شدهاند» و سپس گفت: «در بعضی بازیها ترجیح میدهم با مربیان تیم حریف دست ندهم تا جادوی آنان مرا نگیرد.»
در ادامه، کمال کامیابینیا، بازیکن تیم ذوبآهن اصفهان هم به شبکه ورزش ایران گفت که در زمان عضویت در یک تیم تهرانی، سرمربی این تیم به دلیل اعتقاد به خرافات و جادوگری، بازیکنانش را پیش از مسابقات مجبور میکرد از درون گونی رد شوند. اشاره کامیابینیا به سوم شدن با این تیم و اینکه آن زمان ۱۸ یا ۱۹ سال سن داشت، نشان میدهد منظور اون باشگاه نفت تهران است که در فصل ۹۴ــ۱۳۹۳ با هدایت علیرضا منصوریان در لیگ برتر سوم شد.
در آخرین مورد طی روزهای اخیر هم داریوش شجاعیان، بازیکن سابق استقلال و عضو فعلی تیم هوادار، از مشاهداتش درباره این بحران پرده برداشت و گفت در سالهای قبل مربیانی داشت که پیش از هر بازی دایرهای ترسیم میکردند و سر ساعت مشخصی درون آن قرار میگرفتند. شجاعیان افزود در تیمی دیگر هم یک سرمربی روی یک بازیکن خاص تمرکز میکرد و پیش از شروع مسابقات، دستش را روی شانه او میگذاشت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این فوتبالیست سپس تاکید کرد که پس از گذشت سالها متوجه شد برخی از این رفتارها «نه از روی اعتقاد به خرافات، بلکه پوششی برای هماهنگیهای پشت پرده در شرطبندی» بوده است.
حالا این افشاگریها و سخنان مدیر سابق فدراسیون فوتبال ایران در مصاحبه با ایندیپندنت فارسی، بیش از گذشته ثابت میکند که اعتقاد به جادو و ماوراءالطبیعه سرپوشی بر یک جریان مخفی و خطرناک در فوتبال ایران است که فساد و تغییر غیرطبیعی نتایج مسابقات به دلیل مشارکت در شرطبندی بخشی از آن است.
در فوتبال ایران، باورهای خرافی ریشهای قدیمی دارند. بسیاری از مربیان به طلسم، دعا و انرژیهای ماورایی اعتقاد دارند و این باعث میشود بهراحتی تحت تاثیر افرادی قرار بگیرند که ادعای داشتن تواناییهای خاص دارند. اما این «جادوگران» در واقع افرادیاند که به واسطه ارتباطاتشان با عاملان شرطبندیها و بر اساس معامله با بازیکنان کلیدی یا داوران، اطلاعاتی خاص را در زمان مناسب به مربیان منتقل میکنند. نتیجه چنین وضعیتی افزایش اعتماد مربیان به این افراد و تداوم چرخه فساد فوتبال است.
استفاده از فناوریهای نوین مانند تحلیل دادههای مسابقات و سیستمهای تشخیص تبانی میتواند در کاهش این نوع فساد نقش مهمی ایفا کند. در بسیاری از کشورهای اروپایی هم حالا از الگوریتمهای هوش مصنوعی برای بررسی رفتارهای غیرعادی بازیکنان و داوران استفاده میشود. روشی که میتواند در فوتبال ایران نیز بهکار گرفته شود، اما با توجه به درگیری گسترده مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران و سایر منصوبان و اطرافیان او با پرونده فساد مالی فوتبال ایران که با وجود بازداشت دهها نفر بینتیجه ماند، پالایش و مبارزه با این فساد بعید به نظر میرسد.