وزیر خارجه آمریکا: محتوای رسانه‌های اجتماعی متقاضیان ویزای دانشجویی بررسی می‌شود

این اقدام با هدف جلوگیری از ورود افرادی صورت می‌گیرد که به گفته مقام‌های آمریکایی، به آمریکا یا اسرائیل دیدگاه خصمانه دارند

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا-GRAEME JENNINGS/AFP

در ادامه سیاست‌های مهاجرتی سخت‌گیرانه دولت ترامپ، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در دستوری تازه به سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های آمریکا در خارج از کشور، درخواست کرده است که محتوای رسانه‌های اجتماعی برخی متقاضیان ویزای دانشجویی و تبادل فرهنگی را به‌دقت بررسی کنند. به گزارش نیویورک تایمز، این اقدام با هدف جلوگیری از ورود افرادی صورت می‌گیرد که به گفته مقام‌های آمریکایی، به آمریکا یا اسرائیل دیدگاه خصمانه دارند.

این دستور در قالب یک نامه محرمانه در ۲۵ مارس به دفاتر دیپلماتیک ارسال شد. به گفته دو مقام آمریکایی آگاه، مقام‌های کنسولی موظف‌اند از این پس برخی از متقاضیان ویزای دانشجویی و تبادل فرهنگی را برای بررسی سوابق رسانه‌های اجتماعی به «واحد پیشگیری از تقلب» ارجاع دهند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از اظهار نظر درباره این دستور خودداری کرد اما یادآور شد که از سال ۲۰۱۹، فرم‌های درخواست ویزا شامل پرسش‌هایی درباره حساب‌های رسانه‌های اجتماعی‌اند.

این تصمیم تنها چند هفته پس از آن اتخاذ شد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، با امضای چند فرمان اجرایی، کارزار گسترده‌ای را برای اخراج دانشجویانی که در اعتراض‌ها به اسرائیل و جنگ غزه شرکت داشتند یا مظنون به داشتن «نگرش‌های خصمانه» به ارزش‌ها، نهادها و فرهنگ آمریکایی‌اند آغاز کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در دستور ارسالی، گروه خاصی از متقاضیان برای بررسی دقیق‌تر مشخص شده‌اند: افرادی که مظنون به داشتن تمایل یا ارتباط با گروه‌های تروریستی‌اند؛ کسانی که بین ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا ۳۱ اوست ۲۰۲۴ ویزای دانشجویی یا تبادل فرهنگی داشته‌اند؛ و افرادی که از آن تاریخ به بعد ویزایشان لغو شده است. این بازه زمانی به‌روشنی با حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر مرتبط است، حمله‌ای که موجب آغاز عملیات نظامی گسترده اسرائیل در غزه شد.

در این دستور به نقل از گفت‌و‌گوی روبیو با شبکه سی‌بی‌اس آمده است: «ما نمی‌خواهیم افرادی را در کشورمان داشته باشیم که قصد انجام جرم یا تهدید امنیت ملی و سلامت عمومی را دارند، به‌ویژه افرادی که مهمان ما هستند.»

روبیو از زمان تصدی ریاست وزارت خارجه، بیش از ۳۰۰ ویزا را لغو کرده است. او به خبرنگاران گفت هرروز نامه‌های لغو ویزا را امضا می‌کند. او گفت: «اگر اطلاعات فعلی را هنگام صدور ویزا می‌دانستیم، آیا آن‌ها را می‌پذیرفتیم؟ اگر پاسخ منفی است، پس ویزای را لغو می‌کنیم.»

در مواردی، لغو ویزا به بازداشت و اخراج دانشجویان منجر شده است. در یکی از تازه‌ترین موارد، ماموران فدرال یک دانشجوی ترک دانشگاه تافتس به نام رومیسه اوزتورک را به‌دلیل مقاله‌ای که در حمایت از فلسطینیان در نشریه دانشجویی نوشته بود، بازداشت کردند.

در اوایل ماه مارس نیز روبیو اقامت دائم دو دانشجوی دانشگاه کلمبیا را لغو کرد: محمود خلیل، اهل سوریه، و یون‌سو چونگ، اهل کره جنوبی. او با استناد به بندهایی از قانون مهاجرت، این افراد را تهدیدی برای منافع سیاست خارجی آمریکا خواند.

روبیو پنجشنبه هفته گذشته گفت: «امیدوارم بالاخره روزی برسد که دیگر کسی باقی نمانده باشد، چون همه‌شان را بیرون کرده‌ایم. اما هر روز در جست‌و‌جوی دیوانه‌هایی هستیم که دارند اوضاع را به‌ هم می‌ریزند.»

او در ادامه افزود: «همه کشورها را به انجام چنین کاری تشویق می‌کنم، چون به‌ نظر من دیوانگی است دانشجویانی را به کشور خود دعوت کنید که به دانشگاه‌هایتان می‌آیند و ثبات آن را بر هم می‌زنند.»

بیشتر از جهان