کنکور ۹۸ تغییر نمی کند

سهمیه بلایای طبیعی کنکور به شورای انقلاب رفت

عکس از ایسنا - امین خسروشاهیان

با اعلام نظر قطعی سازمان سنجش کشور شک و تردیدها در مورد تغییر زمان کنکور سراسری سال ۹۸ به دلیل سیل زدگی بخش زیادی از کشور به پایان رسید. این سازمان طی بیانیه ای روز چهارشنبه اعلام کرد که زمان کنکور سراسری تغییر نخواهد کرد و طبق موعد مشخص ۱۳ و ۱۴ تیر ماه برگزار خواهد شد.

پس از افتادن بلای طبیعیِ سیل به جان و خانه ۲۳ استان کشور در نوروز ۹۸، صبحت هایی در خصوص به تعویق انداختن زمان کنکور برای فرصت دادن به شرکت کنندگان از این مناطق به میان آمد و کنکور کارشناسی ارشد از پنج و شش اردیبهشت به ۲۳ و ۲۴ خرداد تغییر یافت. ولی نمایندگان مجلس در جلسه علنی با فوریت طرح تعویق کنکور سراسری به مدت دو ماه مخالفت کردند.

رئیس سازمان سنجش در خصوص امکان ناپذیر بودن تعویق کنکور سراسری به رسانه ها گفت: «امسال کنکور به خاطر دانش‌آموزان نظام جدید و تکمیل فرایند اعلام سوابق تحصیلی این دانش‌آموزان، اواسط تیرماه برگزار می‌شود، در حالیکه هر سال کنکور اوایل تیرماه برگزار می‌شد. تصور کنید کنکور دو ماه به تعویق بیفتد، در این صورت هیچ دانشگاهی نمی‌تواند ترم اول تحصیلی را داشته باشد. لذا برای سازمان سنجش امکان فشرده شدن این فرایند نیست. برای آزمون کارشناسی ارشد نیز که یک ماه به تعویق انداختیم، شروع سال تحصیلی از ۱۵ شهریور به ۱۵ مهرماه موکول شد».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وی افزود: «تغییر زمان کنکور فقط به یک آزمون ختم نمی‌شود بلکه آزمون‌های دیگری مانند آزمون کاردانی به کارشناسی که قرار است در مرداد ماه برگزار شود نیز باید جابجا شود و تمام آزمون‌ها با آشفتگی مواجه می‌شود. تغییر زمان برگزاری کنکور یک آشفتگی در آموزش عالی ایجاد می‌کند».

طرح مورد بحث با اعتراض شرکت کنندگان از سایر نقاط روبرو شد. دلیل اعتراض کنندگان این بود که کنکور از سخت ترین، پراضطراب ترین و پر تنش ترین مقاطع زندگی یک نوجوان ۱۸ ساله است که هر ساله دارد یک روند نزولی را طی می کند. جوانان، این روزها حداقل یک تا چند سال از زندگی خود را برای آماده سازی جهت شرکت در کنکور می گذارند و به تعویق انداختن زمان آن می تواند بر برنامه ریزی و آمادگی ذهنی و روحی شرکت کنندگان اختلال ایجاد کند.

 

راه حل در نظر گرفته شده، اعطای سهمیه مخصوص مناطق سیل زده بود. رئیس سازمان سنجش گفت که این سهمیه به صورت مازاد بر ظرفیت است و به سهمیه آزاد خللی ایجاد نمی‌کند و حسین توکلی، مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور هم به ایرنا گفت: «اختصاص سهمیه به داوطلبان مناطق سیل زده تاثیری در روند برگزاری این کنکور ندارد و در مرحله انتخاب رشته بیشتر اهمیت پیدا می کند».

ابراهیم خدایی،‌ رئیس سازمان سنجش، در همین راستا گفت: «بر اساس آئین نامه اجرایی قانونی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی برای اختصاص سهمیه به زلزله زدگان به تصویب رسیده است، این سهمیه به استان و استان‌های مجاورِ همان منطقه اختصاص داده می‌شود و مناطق سیل زده طبق قانون مصوب در شورای عالی انقلاب فرهنگی بر اساس اعلام وزارت کشور تعیین می‌شوند. همچنین به رشته‌هایی سهمیه می‌دهیم که به پیشنهاد استانداری اعلام می‌شود. وزارتخانه‌های علوم و بهداشت بر اساس آئین نامه اجرایی که در این زمینه وجود دارد، عمل می‌کنند».

پیشتر در سال ۹۲ نیز سهمیه مناطق زلزله زده به مناطقی از آذربایجان شرقی اختصاص داده شد.

خدایی در همین رابطه افزود: «این سهمیه صرفاً در استان های درگیر سیل دقیقاً مانند شرایط استان آذربایجان شرقی استفاده می شود. اما این ابهام ایجاد نشود که این سهمیه از دانشگاه های استان تهران برای این داوطلبان در نظر گرفته می شود بلکه تنها برای همان استان حادثه دیده اختصاص می یابد».

 

 

در همین راستا، پیشنهاد سهمیه کنکور بلایای طبیعی به شورای انقلاب رفت. منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فن آوری ایران گفت: «این پیشنهاد در قالب یک نامه به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شده اما جلسه این شورا برای بررسی پیشنهاد مذکور تشکیل نشده است. در این صورت سازمان سنجش آموزش کشور اجازه دارد سهمیه ای برای داوطلبان مناطق آسیب دیده در تمام بلایای طبیعی لحاظ کند. در صورتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل جلسه دهد و این پیشنهاد وزارت علوم را بررسی کند، سهمیه یاد شده از امسال برای مناطق آسیب دیده از جمله مناطق سیل زده اعمال خواهد شد».

کنکور یا همان آزمون ورودیِ دانشگاه از سال ۱۳۴۸ در ایران آغاز شد. در آزمون سال ۹۷، تعداد یک میلیون و ۱۲ هزار و ۳۲۷ داوطلب شرکت کردند و ۷۶۳ هزار و ۴۹۹ نفر پذیرش شدند. یعنی حدود ۷۵ درصد از شرکت کنندگان امکان پذیرش داشتند که پنج درصد این تعداد نیز شامل سهمیه هایی می شود همچون سهمیه مناطق، سهميه رزمندگان، ايثارگران و خانواده شهدا، سهميه مناطق محروم رشته هاي غير پزشكي، سهميه مناطق محروم رشته های گروه آموزش پزشكي و سهمیه بهیاران. آزمون ورودی به دانشگاه در کشورهای پیشرفته وجود ندارد و تنها در چند کشور از جمله ایران، ترکیه، چین و کره جنوبی برگزار می شود.