محمد اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان، دیشب به ابتکار انستیتوی صلح و شورای آتلانتیک ایالاتمتحده آمریکا در جلسهای از راه دور شرکت کرد تا دیدگاهش درباره برقراری صلح را توضیح دهد. او گفت افغانستانی میخواهد که در داخل با خود و در خارج با جهان در صلح باشد.
این نشست در زمان حساسی برگزار شد. این هفته کابل شاهد ترافیک سنگین دیپلماتیک بود. چند روز پیش ژنرال قمر جاوید باجوا و ژنرال حمید فیض، رئیس ارتش و رئیس اطلاعات ارتش پاکستان وارد کابل شدند. هماکنون نیز زلمی خلیلزاد و مطلق قحطاتی، فرستادگان ویژه آمریکا و قطر برای تعیین زمان و مکان مذاکرات بین الافغانی در کابل به سر میبرند و با آقای غنی دیدار و گفتگو کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیسجمهور افغانستان در جلسه شورای آتلانتیک گفت که هفته آینده در مورد گامهای بعدی تلاشهای صلح، جهانیان را باخبر میکند. انتظار میرود هفته پیشِ رو نخستین دور مذاکرات مستقیم صلح بین طالبان و دولت افغانستان شروع شود تا به جنگ تقریباً دو دههای جاری طالبان نقطه پایان بگذارد.
آقای غنی گفت:«دیدگاه من این است که برای زن و مرد افغانستان زمینه استفاده از شرایطی را فراهم نماییم که آینده مشترک داشته باشیم. با وصف اینکه تطبیق این دیدگاه مشکلآفرین است، اما تطبیق پنج هدف کلیدی با هم مرتبط، بستر آن را فراهم میسازد.»
او از توسعه اقتصادی، خودکفایی، اتکا به ذخایر طبیعی، رشد سرمایهگذاریها، روابط بهتر و دوستانه با کشورهای منطقه و جهان بهعنوان اهداف دولتش برای رسیدن به صلح پایدار یادکرد.
اشرف غنی در کل بر اوضاع مسلط و مطمئن به نظر میرسید. او آتشبس در روزهای عید فطر را «حرکت بزرگ» خواند و گفت با اعلام آتشبس از سوی طالبان، فرمان رهایی ۲۰۰۰ زندانی طالبان را صادر کرد و تاکنون جمعاً ۳۰۰۰ زندانی آزادشدهاند. او گفت تصمیم دارد که دیگر زندانیان طالبان را هم آزاد کند و تاریخ آن بهزودی اعلام خواهد شد. طالبان آزادی ۵۰۰۰ زندانی را پیششرط شروع مذاکرات بینالافغانی تعیین کردهاند.
آقای غنی درباره کاهش خشونت در پی اقدامات اعتمادسازی دو طرف گفت: «خرسندم که تلفات سربازان آمریکا و ناتو کم شده است، اما هنوز هم در اثر خشونت همهروزه ۶۰ الی ۷۰ افغان قربانی میشوند، این باید به گونه کامل کاهش یابد.»
رئیسجمهور افغانستان، از سفر جنرال باجوا، رئيس ارتش پاکستان به کابل ابراز رضایت کرد و افزود: «باجوا گفت که کشورش از افغانستان استوار بر قانون اساسی که مرکز همکاری، تجارت و اتصال باشد، حمایت میکند. او گفت که ما و پاکستان باید ارتباطات نزدیک داشته باشیم و از خاک این دو کشور باید علیه یکدیگر استفاده نشود.»
آقای غنی اضافه کرد که جنگ هیچ برندهای ندارد اما برندگان صلح، مردم افغانستان و همسایگان میباشند، زیرا افغانستان باثبات به نفع همه است.
او به جایگاه و آینده زن افغانستان نیز اشاره کرد و خبر داد که علاوه بر حسینه صافی و رنگینه حمیدی، وزیران پیشنهادی امور زنان و آموزش و پرورش، دو وزیر زن دیگر نیز به کابینه معرفی خواهد کرد. آقای غنی تأکید کرد:«زن افغان قوت و ظرفیت دارد و آنان از خودشان نمایندگی میکنند. دو تن از زنان بهعنوان اعضای کابینه معرفی شدند و دو تن دیگر بهزودی معرفی خواهند شد. در تیم مذاکراتی که با مشورت ایجاد شده، زنان نیز عضویت دارند و همه شمول می باشد و نمایندگی از تمام افغان ها می کند.»
با تمام این توضیحات به نظر می رسد نتیجه گیری جلسه شورای آتلانتیک دیدگاه اشرف غنی برای آینده کشور را واضح می سازد. او در پایان جلسه گفت:«بزرگترین اشتباه دکتر نجیب الله در جریان مذاکرات با مجاهدین این بود که اعلام کرد استعفا می کند. ما این فیلم را یکبار دیدیم، نمی خواهیم تکرار آنرا ببینیم.»
آقای غنی گفت سخن از ایجاد حکومت موقت زود است و وظیفه او خدمت به مردم افغانستان است نه طالبان.