شیوع تب خوکی آفریقایی در نیجریه باعث تلفات شدید به دامها و احشام شده و دامداران را مجبور به کشتار صدها هزار خوک کرده تا جلوی بیماری را بگیرند.
بنا به گزارشهای واصله شیوع این بیماری پیشتر در سال جاری میلادی در شهر لاگوس اتفاق افتاد که منطقهای در نزدیکی متراکمترین شهر نیجریه به همین نام است و اکنون به بسیاری از مناطق دیگر کشور انتقال یافته است.
این بیماری واگیردار به انسان منتقل نمیشود ولی نرخ مرگ آن در میان خوکها تقریبا ۱۰۰ درصد است.
شیوع این بیماری در سال گذشته در کشورهای آسیایی منجر به کشتار ۶ میلیون حیوان شد.
بیماری فعلی تاکنون از همه بیشتر به بزرگترین مزرعه پرورش خوک نیجریه، مزرعه اوک آرو، آسیب زده است. یکی از کارگران این مزرعه در گفتگو با بیبیسی، گفته که بیش از ۳۰۰ هزار خوک را کشته است. این در حالی است که کارگری دیگر از همین مزرعه به نشریه گاردین گفته است بیش از ۵۰۰ هزار خوک در آنجا کشته شدند.
اما فقدان هرگونه ابزار برای ثبت رسمی آمار باعث شده آمار کلی موارد ابتلا و نرخ شیوع این بیماری به سختی اندازهگیری شود. در حال حاضر تب خوکی آفریقایی حداقل به یک چهارم از ۳۶ ایالت نیجریه تسری یافته است.
یکی از دامداران به گاردین گفت تاکنون احتمالا تا حدود یک میلیون خوک کشته شده باشند.
تب خوکی آفریقایی در سالهای اخیر بیشتر و بیشتر شایع شده و در فاصله سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ در قاره آفریقا بیش از ۶۰ مورد از شیوع آن گزارش شده است. اما شیوع فعلی این بیماری بدترین مورد آن تا به امروز است.
آیو اومیرین، دامداری از مزرعه اوک آرو که بیش از ۶۰۰ خوک از ۸۰۰ دام خود را از دست داده است به گاردین گفت: «هیچ وقت در گذشته شاهد شیوع چیزی به این وسعت نبودهایم. این وخیمترین و وسیعترین شیوع این بیماری در طول تاریخ است.»
همین دامدار، آقای اومیرین در مصاحبه با بیبیسی گفت: «به خاطر شوک این فاجعه ما تاکنون ۴ دامدار را از دست دادهایم، دو تن از آنها در دامداری خود غش کرده و جان باختند.»
آدوال اولووالانا، رئیس مزرعه اوک آرو گفت آخرین باری که تب خوکی آفریقایی در این مزرعه شیوع یافت ۱۲ سال پیش بود.
پرورش خوک در نیجریه در دهههای اخیر به شدت توسعه یافته است و با افزایش تقاضا برای آن درآمد دامداران نیز بیشتر شده است.
به گفته موسسه پژوهشهای دامپزشکی ملی نیجریه، جمعیت خوکهای این کشور از حدود ۲ میلیون در ۱۹۸۴ به حدود ۷ میلیون خوک در ۲۰۰۹ رسید و به تخمین آنها این تعداد اکنون حدود ۱۴ میلیون است.
ماه گذشته مجله بریتانیایی فارمز ویکلی (Farmers Weekly) گزارش کرد آزمایش واکسنی جدید شاهد موفقیت ۱۰۰ درصدی و نجات خوکها از ابتلا به این ویروس بوده است.
کریستین میدلمیس، دامپزشک ارشد بریتانیا گفت: «این خبر خیلی خوبی است. یعنی ما یک قدم به محافظت از سلامت خوکها در برابر تب خوکی آفریقایی نزدیکتر شدهایم و این صنعت میتواند در چرخه جهانی عرضه مواد غذایی نقش خود را بهتر ایفا کند. گرچه تاکنون تب خوکی آفریقایی در بریتانیا شیوع نیافته است اما ما نسبت به آن غافل نیستیم و با تمهیداتی متنوع برای حفاظت از حیوانات خود در برابر این بیماری واگیردار آماده هستیم.»
اما این واکسن هنوز در دسترس نیست و نتیجه موفقیتآمیز آن باعث تسکین خاطر دامداران نیجریهای نمیشود که اکنون با ویرانی دامهای خود مواجه هستند.
دولت نیجریه ظاهرا کیسههایی پر از دانه را توزیع کرده است که برای ضدعفونی کردن آغل خوکهایی که به این بیماری آلوده شده بودند، استفاده میشود.
© The Independent