وزیر بهداشت جمهوری دموکراتیک کنگو، روز پنجشبنه رسما پایان دومین و بزرگترین موج شیوع ابولا را در این کشور اعلام کرد. اپیدمی که طی حدود دو سال، جان بیش از ۲،۲۰۰ نفر را در این کشور گرفته، گرچه شیوع جداگانه این ویروس در نقاط دیگر کنگو ادامه دارد.
به رغم استفاده از دو واکسن موثر گوناگون، عواملی چون شک و بدبینی مردم و نیز فعالیت جسته و گریخته شبهنظامیان شورشی در نزدیکی مرز کنگو و اوگاندا، روند واکنش درمانی به این بیماری را مختل کرده بود.
در حالی که سازمان بهداشت جهانی اوایل ماه آوریل برای اعلام پایان اپیدمی ابولا در کنگو آماده میشد، درست سه روز قبل از اعلام رهایی از ابولا در این کشور، یک مورد جدید ابتلا به این بیماری گزارش شد.
موردی که موجب شد تا دوره ۴۲ روزه مورد نیاز قبل از اعلام پایان ابولا، مجددا آغاز شود.
دکتر تدروس ادهانوم گبریسوس، رییس سازمان بهداشت جهانی این خبر را «اتفاقی مسرتبخش» برای کشور خوانده و از تلاش کادر درمانی کنگو تقدیر کرده است.
او گفته: « پاسخ به ابولا یک پیروزی علمی است. توزیع سریع واکسنهای فوقالعاده موثر جانهای زیادی را نجات داده و سرعت شیوع ابولا را کاهش داده است. برای اولین بار، جهان اکنون دارای واکسنی رسمی برای بیماری ابولاست.»
مقامهای رسمی اکنون تلاش میکنند تا شعلههای شیوع جدید این بیماری را که اول ماه ژوئن در شهر مبانداکا در غرب کنگو ، ۱۰۰۰ کیلومتری دورتر از منطقه عاری از ابولا، اعلام شده بود خاموش کنند.
اتنی لونگوندو وزیر بهداشت کنگو به خبرنگاران گفت: «وزارت بهداشت مصمم است تا با بهرهگیری از درسها و نیز عوامل موفقیتآمیزی که از این اپیدمی درازمدت آموخته، موثرترین واکنش ممکن را در مبانداکا نشان دهد.»
به گفته آقای لونگوندو، ۳،۴۶۳ نفر در کنگو به این بیماری مبتلا شده و ۲،۲۷۷ نفر نیز جان باختهاند، در حالی که احتمالا موارد دیگری نیز در طول این اپیدمی در شرق کنگو به ثبت رسیده است.
دکتر ماتشیدیسو موتی، مدیر منطقه آفریقای سازمان بهداشت جهانی، گفت: «درسهایی که از اپیدمی اخیر آموختیم میراث ماندگاری است که به کادر درمانی در واکنش به اپیدمیهای جدید کمک میکند. اگرچه این کار آسانی نبود و گاهی اوقات به ماموریتی غیرممکن شباهت داشت.»
او گفت: «پایان دادن به اپیدمی ابولا نشانهای از امید برای منطقه و جهان است، که با همبستگی، دانش، شهامت و تعهد میتوان حتی بر چالشبرانگیزترین اپیدمیها نیز غلبه و آنها را کنترل کرد. با همکاری با یکدیگر ما میراث ماندگاری به جا گذاشتیم که اکنون به مبارزه علیه کووید- ۱۹و سایر اپیدمیها کمک میکند.»
برزگترین اپیدمی ابولا در تاریخ، از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ میلادی، در غرب آفریقا رخ داد و جان بیش از ۱۱،۳۰۰ نفر را در کشورهای گینه، لیبریا و سیرالئون گرفت.
گزارش بیشتر از خبرگزاریها
© The Independent