افغانستان و درگیری با احتمال موج دوم کرونا  

مردم دیگر برای آزمایش کرونا به بیمارستان مراجعه نمی‌کنند

جوان دستفروش در کنار خیابان‌های کابل ماسک می‌فروشد - WAKIL KOHSAR / AFP

در افغانستان تقریبا زندگی اجتماعی وارد مرحله طبیعی خود مانند دوران ماقبل کرونا شده است. غیر از دانشگاه‌ها و مدارس، بقیه نهاد‌های دولتی و غیردولتی باز شده‌اند. حتی رستوران‌ها، استخرها، پارک‌های تفریحی و محل‌هایی که در آن ازدحام جمعیت است، بدون دستور رسمی فعالیت‌های خود را آغاز کرده‌اند. تدابیر بهداشتی هم نسبت به گذشته بسیار کمتر شده است. حالا در سطح شهر چهره‌های کمی دیده می‌شوند که ماسک بر صورت داشته باشند. تقریبا می‌شود گفت که شستن دست از یاد بیشتر مردم رفته است و تا حد زیادی حتی در میان افرادی که به صورت مداوم دغدغه گسترش ویروس کرونا را داشتند و هر دم مردم را به رعایت تدابیر بهداشتی تشویق می‌کردند هم این نگرانی از بین رفته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از سوی دیگر آمار ابتلا به ویروس هم در افغانستان کاهش یافته است. مراجعه به بیمارستان‌ها جهت آزمایش ویروس که در روزهای اوج کرونا تا بیش از یک هزار آزمایش هم می‌رسید، حالا به ۳۰۰ و ۴۰۰ آزمایش در روز رسیده و درصد ابتلا نیز کاهش یافته است.

اما این وضعیت می‌تواند نشان خاموشی قبل از طوفان نیز باشد. در کشورهای زیادی از جمله ایران منحنی ابتلا به ویروس کرونا بالا رفته است. طبق گفته مسؤولان جمهوری اسلامی تعدادی از استان‌های ایران دوباره وارد وضعیت قرمز شده‌اند و تعدادی از استان‌های دیگر هم وضعیت هشدار دارند. دولت نیز مجبور شده است تا دوباره بخش‌هایی از دولت و جامعه را تعطیل کند. گفته می‌شود روزانه بیش از ۲۰۰ نفر در اثر کرونا در حال حاضر جان خود را از دست می‌دهند؛ در حالی که این آمار در ماه اردیبهشت ۳۰ الی ۴۰ نفر بود.

در افغانستان اما تحقیقات در مورد این که این کشور هم در معرض موج دوم کرونا قرار خواهد گرفت، آغاز شده است. مقام‌ها در وزارت بهداشت گفته‌اند که در هفته آینده تحقیقات‌شان نهایی خواهد شد و می‌توانند با دقت بیشتری بگویند که افغانستان هم وارد موج دوم کرونا خواهد شد یا خیر. با این حال شواهد نشان می‌دهد که ظرفیت افغانستان برای رفتن به سوی موج دوم زیاد است. در حال حاضر هرچند به صورت رسمی آمار ابتلا به کرونا پایین آمده است اما این مساله به معنی واقعی کاهش ابتلا به ویروس را نشان نمی‌دهد. در واقع بی‌اعتنایی مردم در مقابل ویروس یکی از دلایل اصلی عدم مراجعه به بیمارستان جهت آزمایش ویروس است. تقریبا بخش زیادی از افرادی که مبتلا به کرونا شدند بدون مراجعه به دکتر و بیمارستان در خانه‌هایشان درمان شدند. حتی عده‌ای از هیچ گونه دارویی برای درمان یا مقاومت در مقابل ویروس استفاده نکردند. این مساله باعث شد تا مردم هراس خود را در مقابل ویروس از دست بدهند و دیگر در زمان ابتلا نگرانی نداشته باشند.

از سوی دیگر بی‌اعتمادی مردم به ظرفیت بیمارستان‌های برای آزمایش درست، باعث شد تا عده کمی برای آزمایش ویروس کرونا مراجعه کنند. شواهد زیادی نشان داد که برخی آزمایش‌های ویروس با اشتباه همراه بوده است. به طور مثال یک نفر در فاصله زمانی ده روز چهار بار آزمایش داد و در این چهار بار دوبار آزمایشش مثبت و دوبار هم منفی شد. به همین دلیل مراجعه به بیمارستان‌ها در حال حاضر به شدت کاهش یافته است.

یک باور غلط در میان مردم افغانستان به وجود آمده است که گویا مقاومت مردم در مقابل ویروس کرونا نسبت به کشورهای دیگر بالاتر است. ظاهر امر نیز این باور را تقویت می‌کند. آمار مبتلا شده‌ها در افغانستان در حال حاضر نزدیک به ۳۵ هزار نفر است. تلفات رسمی نیز حدود یک هزار نفر گزارش شده و ۲۱ هزار تن نیز بهبود پیدا کرده‌اند. این آمار در مقابل آمار کشورهای دیگر با همین تعداد جمعیت (حدود ۳۵ میلیون نفر) به شدت پایین است. در حالی که کانادا با ۳۷ میلیون جمعیت بیش از ۱۱۰ هزار مبتلا به کرونا دارد یا عربستان سعودی با ۳۴ میلیون جمعیت نزدیک به ۲۵۰ هزار مبتلا تا به حال داشته است.

این باور غلط می‌تواند در صورت شیوع موج دوم بسیار خطرناک باشد. به خصوص اگر موج دوم اواخر پاییز شایع شود، خطرناک‌تر از همیشه خواهد بود زیرا آخر پاییز مصرف مواد دودزا در افغانستان به شدت افزایش می‌یابد و هوای بیشتر شهرها آلوده می‌شود که این آلودگی خود می‌تواند زمینه‌ساز ابتلای بیشتر و خطر شیوع گسترده‌تر کرونا شود.

در حال حاضر به جز توصیه‌های ایمنی روزانه، هیچ گونه تدابیری برای مبارزه با موج دوم کرونا در افغانستان صورت نگرفته است ولی اگر موج دوم افغانستان را درنوردد ، می‌تواند کشنده‌تر از موج اول عمل کند.

بیشتر از