مواضع ترامپ و بایدن در زمینه سیاست خارجی آمریکا

ترامپ با فشار حداکثری و بایدن با همکاری اروپا خواهان مذاکره با ایران هستند

ترامپ و بایدن رویکردهایی متفاوت به سیاست خارجی دارند - MANDEL NGAN, JIM WATSON / AFP

از جنگ دوم جهانی به این سو، ایالات متحده در شکل دادن به سیاست جهانی نقشی کلیدی ایفا کرده‌است. شورای روابط خارجی ایالات متحده در گزارشی، مواضع دونالد ترامپ و جو بایدن را در عرصه مناسبات بین‌المللی بررسی کرده است.

دیپلماسی و کمکهای خارجی

دونالد ترامپ ایالات متحده را از توافقنامه‌ها و تعهدات بین‌المللی که به گفته او منابع آمریکا را هدر می‌دهند خارج شده، با متحدان دیرین آمریکا بر سر مسائلی از دفاع تا تجارت مشاجره کرده، و نهادهای بین‌المللی را که به گفته او «حاکمیت ملی آمریکا» را تهدید می‌کنند، مورد انتقاد قرار داده است. بودجه پیشنهادی او شامل کاهش کمکهای خارجی و مشروط کردن آن به پیروی از سیاست‌های ایالات متحده بوده‌است.

جو بایدن تاکید دارد که آمریکا به‌تنهایی و بدون رابطه نزدیک با متحدان خود و همکاری با نهادهای جهانی نمی‌تواند با چالش‌های دنیای جدید روبه‌رو شود. او می‌گوید خروج ترامپ از معاهدات بین‌المللی و تحقیر متحدان آمریکا، باعث«مخدوش شدن وجهه ایالات متحده» در جهان شده است.

ایران

ترامپ با وعده پایان دادن به درگیری نظامی نیروهای آمریکایی در خاورمیانه و برخوردی سختگیرانه‌تر با ایران به کاخ سفید رفت. او آمریکا را از برجام خارج کرد و فشار حداکثری برای وادار کردن جمهوری اسلامی به مذاکره را در پیش گرفت. ترامپ تهدید کرده است که در صورت اقدام ماجراجویانه جمهوری اسلامی در خلیج فارس، با عملیات نظامی تلافی خواهد کرد، ولی تا کنون در مقابل تحریکات ایران، به تشدید تحریم‌ها بسنده کرده‌است.

بایدن می‌گوید که سیاست‌های ترامپ ریسک جنگ را بالا می‌برد و به تهران اجازه می‌دهد که برنامه هسته‌ای خود را به رغم تحریم‌ها دنبال کند. او در کنار دیگر دموکراتها، خواهان بازگشت به رویکرد دیپلماتیک در برخورد با ایران است.

چین

آقای ترامپ از آغاز ریاست جمهوری خود سیاست مقابله با چین را در پیش گرفته و می‌گوید آن کشور از نظر اقتصادی اعمال خلاف و زیان‌آور انجام می‌دهد، از جمله سرقت مالکیت معنوی، پایین نگه داشتن تصنعی ارزش پول ملی چین، یوآن، پرداخت یارانه به صادرات، و جاسوسی اقتصادی. ترامپ می‌گوید هدفش محافظت از کارگران آمریکا و کاهش کسری موازنه تجاری هنگفت آمریکا با چین است. او همچنین چین را مقصر شیوع ویروس کرونا توصیف کرده و گفته است که پکن باید در این باره پاسخگو باشد.

آقای بایدن رشد قدرت چین را چالشی جدی خوانده و بر روش‌های «سوءاستفاده‌گرانه» آن کشور انگشت گذاشته که ممکن است پکن را از نظر فناوریهای نو از واشنگتن جلو بیندازد. بایدن از نقض حقوق بشر در چین هم انتقاد کرده و گفته است که در ارتباط و همکاری نزدیکتری با متحدان آمریکا، به چین فشار خواهد آورد و سیاستی موثرتر از ترامپ به کار خواهد بست.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مبارزه با تروریسم

ترامپ خواهان رویکردی مرکب از افزایش شنود و مراقبت در آمریکا، استفاده بیشتر از حملات پهپادی درآفریقا و خاورمیانه، و محدودیت‌های سختگیرانه‌تر بر سر مهاجرت و پذیرش پناهجویان است.

بایدن حامی مهم راهبردی است که آن را «ضدتروریسم افزوده» می‌خواند. در این رویکرد، تاکید بر مبارزه با شبکه‌های تروریستی در کشورهای خارجی با استفاده از گروه‌های کوچکی از نیروهای ویژه آمریکا و حملات هوایی شدید – به جای اعزام وسیع نیرو به کشورهای خارجی -- است.

تغییر اقلیم و انرژی

ترامپ مکررا نتایج تحقیقات علمی در باره تغییرات اقلیمی و نقش انسان در آن را زیر سئوال برده و خواهان توسعه تولید سوختهای فسیلی در آمریکا است. او آمریکا را از معاهده اقلیمی پاریس خارج کرده و مقررات زیست‌محیطی را که روسای جمهوری پیشین وضع کرده بودند، به‌سرعت برچیده است.

بایدن می‌گوید تغییر اقلیم «بزرگترین تهدید علیه امنیت ما» است و خواستار یک «انقلاب» در برخورد با آن است. او طرحی ملی برای کاهش آلاینده‌ها و سرمایه‌گذاری در فناوری و زیرساخت‌های جدید منتشر کرده‌است. بایدن زمانی که سناتور بود، در باره افزایش تولید گازهای گلخانه‌ای هشدار داد، اما در عین حال از منابع مناقشه‌برانگیز انرژی از جمله «فرکینگ» و «زغال پاک» حمایت کرد.