همزمان با ادامه درگیریها در سوریه، خبرگزاری رویترز به نقل از سه منبع نظامی نوشت که مقامات سوریه روز شنبه فرودگاه حلب و همچنین تمام جادههای منتهی به این شهر را بستند. این اقدام پس از آن است که شورشیان مخالف بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه اعلام کردند که به قلب شهر حلب رسیدهاند.
جنگجویان مخالف بشار اسد به رهبری گروه ستیزهجوی اسلامگرای هیات تحریرالشام، این هفته یک عملیات غافلگیرانه را در شهرهای تحت کنترل دولت انجام دادند. اعضای این گروه، نزدیک به یک دهه پس از اینکه اسد و متحدانش آنها را مجبور به ترک حلب کرده بودند، به این شهر وارد شدند.
دو منبع نظامی به رویترز گفتند که روسیه، یکی از متحدان کلیدی اسد، به دمشق قول کمک نظامی برای خنثی کردن حمله شورشیان را داده است. آنها افزودند که تجهیزات جدید در ۷۲ ساعت آینده ارسال خواهد شد.
شورشیان سوری تهاجم خود را از روز چهارشنبه آغاز کردند و به گفته برخی از منابع، تا اواخر روز جمعه در حال تصرف مناطق مختلف حلب بودند.
اعضای گروه هیات تحریرالشام برای اولین بار از سال ۲۰۱۶ به حلب باز میگردند. در آن زمان بشار اسد و متحدانش شامل روسیه، جمهوری اسلامی ایران و شبهنظامیان شیعه منطقه فعالیت شورشیان را از آنها پس گرفته بودند و آنها پس از ماهها بمباران و محاصره موافقت کردند که عقبنشینی کنند.
اداره عملیات نظامی هیات تحریرالشام بامداد شنبه با انتشار بیانیهای از منع رفت و آمد عمومی بین ساعتهای ۲۳:۳۰ تا هشت صبح خبر داد.
گروههای مخالف اسد ضمن اعلام خبر منع عبور و مرور اعلام کردند: «نیروهای ما روستاهای الرصافه، حزان، طلافح، الذهبیه و جلبیه شرقی را به کنترل خود درآوردهاند.»
منابع آگاه نیز در گفتگو با رسانهها اعلام کردهاند که نیروهای مخالف اسد ۲۰ محله از غرب تا مرکز حلب را به کنترل خود درآوردهاند. برخی از این منابع از تصرف استانداری حلب از سوی مخالفان اسد گزارش دادهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
برخی از تصاویر نیز نشان میدهد که تعدادی از مخالفان رئیسجمهوری سوریه، پس از ورود به استان حلب، کنسولگری جمهوری اسلامی ایران را تصرف کرده و تصاویر بشار اسد، علی خامنهای و قاسم سلیمانی را پاره کردند.
بیشتر جامعه بینالمللی هیات تحریرالشام را یک سازمان تروریستی میدانند. آمریکا این گروه را در ۳۱ مه ۲۰۱۸ رسما یک سازمان تروریستی معرفی کرد.
در همین حال، مصطفی عبدالجابر، یکی از فرماندهان شورشیان جیش العزه نیز از پیشروی سریع در مناطقی از سوریه خبر داد. به گفته او این پیشروی در طول هفته به دلیل کمبود نیروی انسانی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در استان حلب بوده که پس از گسترش جنگ غزه در خاورمیانه و حملات اسرائیل رخ داده است.
جیش العزه یکی از گروههای شورشی سوری متحد ارتش آزاد سوریه است. این گروه در شمال غربی سوریه فعال است و در استانهای حما، ادلب و لاذقیه حضور دارد.
گروههای مخالف بشار اسد میگویند که حملات آنها در پاسخ به تهاجم شدیدی بوده که در هفتههای اخیر علیه غیرنظامیان از سوی نیروی هوایی روسیه و سوریه به مناطقی در ادلب تحت کنترل شورشیان انجام گرفته است.
رویترز به نقل از برخی منابع گروههای مخالف اسد نوشت که از سوی ترکیه به آنها گفته شده از شورشیان حمایت میکنند و به این حمله چراغ سبز نشان داده شده است.
با این حال اونجو کچلی، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه روز جمعه گفت که ترکیه به دنبال جلوگیری از بیثباتی در منطقه است و هشدار داده که حملات اخیر، توافقهای انجام گرفته برای کاهش تنش را تضعیف میکند.
حمله شورشیان مخالف اسد بزرگترین حمله از مارس ۲۰۲۰ است؛ زمانی که روسیه و ترکیه برای کاهش تنش درگیری به توافق رسیدند.
کشته شدن غیرنظامیان
تلویزیون دولتی سوریه روز جمعه پیشروی شورشیان را تکذیب کرد و گفت که روسیه از ارتش سوریه پشتیبانی هوایی میکند.
ارتش سوریه اعلام کرد که در حال مقابله با این حمله است و خسارات سنگینی به شورشیان در حومه حلب و ادلب وارد کرده است.
در همین حال، دیوید کاردن، معاون هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه منطقهای سازمان ملل برای بحران سوریه، گفت: «ما عمیقا از وضعیت در حال وقوع در شمال غرب سوریه نگرانیم.»
او اعلام کرد که «حملات بی امان طی سه روز گذشته جان دستکم ۲۷ غیرنظامی از جمله کودکان را گرفته است.»
خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) نیز اعلام کرد که چهار غیرنظامی از جمله دو دانشجو روز جمعه در حلب در اثر گلوله باران خوابگاههای دانشجویی از سوی شورشیان کشته شدند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز جمعه گفت که مسکو حمله شورشیان را نقض حاکمیت سوریه میداند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ارتش روسیه نیز روز جمعه اعلام کرد که نیروی هوایی این کشور به منظور «مبارزه با افراطگرایان» طی حملات گسترده هوایی به حلب، مواضع شورشیان سوری را هدف قرار داده است.
روسیه همچنین مدعی شد که در ۲۴ ساعت گذشته ۲۰۰ شبهنظامی شورشی در حملات هوایی ارتش این کشور کشته شدند.
مسکو مهمترین حامی نظامی بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه است و در سال ۲۰۱۵ با مداخله نظامی خود ورق جنگ داخلی این کشور را به نفع او برگرداند.