ترکیه تصمیم خود به خرید سامانهها پدافند هوایی روسی اس-۴۰۰ را تغییر نخواهد داد. ایالات متحده، ترکیه را به دلیل سفارش این سامانهها تحریم کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، روز پنجشنبه ابراهیم کالین، سخنگوی دفتر ریاست جمهوری ترکیه گفت که آنکارا خواهد کوشید مسائلی را که در این زمینه به وجود آمده، از طریق گفتگو به متحدان خود در ناتو حل و فصل کند.
دسامبر سال گذشته، واشنگتن به دلیل خرید این سامانه موشکی از سوی ترکیه، تحریمهایی را که مدتها انتظارش میرفت وضع کرد. آنکارا این تحریمها را محکوم کردهاست. روز سهشنبه وزیر دفاع ترکیه گفت که پیشنهاد آنکارا در مذاکره با ایالات متحده این است که تنها بخشی از سامانههای اس-۴۰۰ را فعال کند.
آقای کالین در گفتگو با شبکه تلویزیونی دولتی تیآرتی خبر گفت که اظهارات وزیر دفاع درست فهمیده نشده، اما توضیح بیشتری نداد. او گفت که آنکارا و واشنگتن در باره اختلاف نظرهایشان مشغول مذاکرهاند، اما انتظار نمیرود که راهحلی فوری برای مجموعهای از مسائل موجود پیدا شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ایالات متحده بر اساس قانون مجازات خریداران جنگافزار از کرملین، ترکیه را بابت خرید سامانه ضدموشکی اس-۴۰۰ روسیه، مورد تحریمهایی قرار داده است، زیرا این سامانه پیشرفته را تهدیدی برای امنیت ائتلاف ناتو میداند.
وضع محدودیتهای شدید مالی و ممنوعیت صادرات هر گونه کالا یا فناوری به موسسه اصلی تدارکات نظامی ترکیه و تحریم رییس آن، اسماعیل دمیر و همچنین سه مقام رسمی دیگر، از جمله تحریمهای آمریکا است.
این اقدام، یعنی تحریم کردن متحد ناتو، در دورههای اخیر بیسابقه بوده است.
ماتیو پالمر، مقام ارشد وزارت خارجه ایالات متحده، به خبرنگاران گفت: ترکیه در گذر سالیان، به ناتو کمکهای زیادی کرده است و همچنان میکند، اما خرید سامانه اس-۴۰۰، همانطور که برای ترکیه توضیح دادیم، با تعهدات متحدان ناتو ناسازگاری بنیادی دارد.
کریستوفر فورد، یک مقام ارشد دیگر وزارت خارجه آمریکا هم میگوید این تصمیم بعد از سالها تأمل و تعامل دیپلماتیک اتخاذ شده است.
او گفت: متاسفانه اکنون ترکیه به تمامی این تلاشهای چند ساله و بسیاری از تعاملات و گزینههای پیشنهادی پشت کرده است و در نهایت انتخاب دیگری برای ما باقی نگذاشت.
خرید سامانه اس۴۰۰ از سوی ترکیه، به معنای منتفی شدن برنامه خرید هواپیماهای جنگنده پیشرفته و شناساگریز اف۳۵ از آمریکا است، زیرا مقامات ایالات متحده میگویند اس۴۰۰ میتواند در برخی قابلیتهای این جتهای جنگنده، اختلال ایجاد کند. این در حالی است که استفاده از متخصصان روسی، برای نصب و نگهداری سامانههای ضدهواپیمای اس۴۰۰ ناقض امنیت است.
تحریمهای وضع شده جدید، نسبتاً ملایم و محدود است. اعلام آن اما، خشم دولت ترکیه و مخالفان دولت را برانگیخته است. چند روز قبل هم اتحادیه اروپا اعلام کرده بود، سال آینده وضع تحریمهایی علیه ترکیه را درخواست خواهد کرد، زیرا این کشور همچنان به اکتشاف ذخایر گاز در آبهایی ادامه میدهد که یونان و قبرس جزو حوزه اختصاصی خود میدانند.