اعمال دور جدیدی از محدودیت‌های ناشی از گسترش کرونا در افغانستان 

قطع پرواز‌ها از هند به افغانستان و محدودیت سفر به پاکستان و ایران جزو برنامه‌های پیش‌گیرانه دولت افغانستان است 

در شبانه‌روز گذشته در افغانستان بیش از ۲۴۰ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا ثبت شده است- WAKIL KOHSAR / AFP

همسایه‌های جنوبی و غربی افغانستان در حال زدن رکورد‌های جدید در عرصه کرونا هستند. هندوستان به رکورد ۳۵۰ هزار مبتلا در یک روز رسیده است و ایران نیز دیروز بار دیگر از رکورد مرگ و میر در یک شبانه‌روز برگذشت و ۴۹۶ نفر در آن کشور در طول ۲۴ ساعت در اثر ابتلا به کرونا جان باختند. در پاکستان نیز وضعیت بهتر از ایران و هند نیست و موارد ابتلا به کرونا در حال افزایش است. در افغانستان نیز به دلیل رابطه گسترده مردم این کشور با ایران، پاکستان و هند، موارد ابتلا به کرونا، به‌خصوص نوع جهش‌یافته انگلیسی آن، در حال افزایش است. 

در شبانه‌روز گذشته در افغانستان بیش از ۲۴۰ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا ثبت شده است. هرچند، باور بر این است که به دلیل رجوع نکردن مبتلاشدگان به مراکز بهداشتی در روستا‌های افغانستان، ارقام گزارش‌های رسمی ابتلا به این ویروس نسبت به آمار واقعی بسیار پایین است. اما همین آمار هم روند صعودی ابتلا به ویروس کرونا را نشان می‌دهد. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در استان شرقی ننگر‌هار به دلیل هم‌مرز بودن با پاکستان، روند ابتلا به نوع جهش‌یافته انگلیسی ویروس به شدت در حال افزایش است. به گفته مقام‌های استانداری ننگر‌هار، روزانه بیش از ۱۰۰ نفر در این استان به ویروس کرونا مبتلا می‌شوند. اکنون مسئولان وزارت بهداشت افغانستان تصمیم گرفته‌اند که محدودیت‌های تازه‌ای را برای کاهش ابتلا به کرونا به ‌اجرا گذارند. وحید مجروح، سرپرست وزارت بهداشت و درمان افغانستان، روز دوشنبه در یک نشست ویژه با مسئولان بهداشت استان‌های افغانستان گفت که طرح محدودیت‌های جدیدی را برای تأیید به کابینه افغانستان خواهد فرستاد. این محدودیت‌ها از جمله مواردی چون قطع پرواز‌ها از هند به افغانستان، محدودیت رفت وآمد در مرز‌های پاکستان و ایران، و محدودیت تجمع‌ها و گشت و‌گذار در شب را در بر می‌گیرد. آقای مجروح می‌گوید در حال حاضر هماهنگی خوبی میان نهاد‌های مختلف دولت افغانستان برای اتخاذ تدابیر لازم جهت پیش‌گیری از گسترش ویروس وجود دارد. اما تدابیر جدیدی نیز باید در پیش گرفته شود؛ از جمله افزایش سطح تولید اکسیژن در استان‌های مختلف، دسترسی کافی درمانگاه‌ها در سراسر افغانستان به ابزار آزمایش کرونا، و پرداخت به‌موقع حقوق پرسنل بهداشتی و درمانی بخش مبارزه با کرونا. 

واکسن کرونا در انتظار رجوع مردم 

در حالی که نگرانی از موج سوم کرونا در افغانستان از سوی مقام‌های بهداشتی افغانستان مطرح می‌شود، اما به نظر می‌رسد که در این کشور دیگر کسی از ویروس کرونا هراس ندارد. دولت افغانستان توانسته است تا کنون نزدیک به یک میلیون دوز واکسین کرونا از نوع استرازنکا به دست آورد. اما پیدا کردن یک میلیون نفر که دوز اول این واکسن را دریافت کنند، در این کشور دشوار است. با این که در آغاز ورود واکسن کرونا، دولت افغانستان از نیاز به طبقه‌بندی کردن نیازمندان به این واکسن خبر می‌داد، اما حالا فراخوان عمومی داده است که افراد بالای ۱۸ سال می‌توانند با رجوع به درمانگاه‌های اختصاصی برای واکسن کرونا دوز اول این واکسن را دریافت کنند. اما رجوع مردم به این درمانگاه‌ها بسیار کم و در حدی است که برای زدن واکسن نیاز به انتظار و در صف بودن نیست و می‌توان در کمتر از چند دقیقه واکسن کرونا را دریافت کرد. 

در عرصه اجتماعی نیز مردم پس از محدودیت‌های موج اول کرونا، دیگر کرونا را جدید نگرفتند. در حال حاضر در افغانستان هیچ گونه محدودیتی برای مقابله با ویروس کرونا وجود ندارد. حتی استفاده از ماسک که در نهاد‌های دولتی و خصوصی تقریبا الزامی شده بود، دیگر پیگیری نمی‌شود و مردم مانند زمان ماقبل گسترش ویروس کرونا زندگی می‌کنند.  

طبق آماررسمی، در مجموع حدود ۶۰ هزار تن در افغانستان به کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند. از این میان ۲۵۹۸ تن درگذشته‌اند که معادل ۴.۴ از مبتلاشدگان است. اما به این آمار نمی‌توان به صورت قاطع باور داشت. زیرا بخش عمده ای از مردمی که در افغانستان به ویروس مبتلا شده‌اند، به مراکز بهداشتی و درمانی رجوع نکرده‌اند و بخشی از کسانی هم که در اثر ابتلا به کووید-‍۱۹ جان باخته‌اند، در بانک اطلاعات ویروس کرونا ثبت نشده‌اند.