بنا بر یک بررسی جدید، تولهسگها با مهارتهای اجتماعی «شبیه انسان» به دنیا میآیند که به آنها در برقراری ارتباط با انسان کمک میکند.
سگها «مولفههای وراثتی نیرومندی» دارند که برای درک و انجام دستورهای انسان حتی بدون هیچ آموزش یا با آموزشی اندک، به آنها کمک میکند.
در این پژوهش، ۳۷۵ تولهسگ هشت هفتهای از ۱۱۷ مادر گوناگون را که به عنوان سگهای خدماتی تربیت خواهند شد (۹۸ سگ از نژاد لابرادور-رتریوِر، ۳۲ سگ از نژاد گُلدن رِتریور و ۲۵۴ سگ از نژاد لابرادور-گلدن کراس) را بررسی کردند.
تولهها تا قبل از این پژوهش، با انسانها تعامل رودرروی کم و همگی شجرهنامههایی مشخص داشتند تا محققان بتوانند ارتباط ژنهای ارثی و تفاوت تواناییها در نژادهای گوناگون را بررسی کنند.
تمام تولهها موفق شدند دستکم یکی از چهار مورد کار درخواستی را انجام دهند و حتی زمانی که محرک «بو» از محیط حذف شد، توانستند شیء مورد اشاره محققان را بیابند و بیاورند. سگها با این کار نشان دادند که قادرند رابطه اجتماعی وابسته به حرکات و ارتباط چشمی با انسان را درک کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دکتر امیلی بِرِی، نویسنده اصلی این مطالعه، پژوهشیار فوقدکترا در دانشگاه انسانشناسی آریزونا، گفت که یافتههای این مطالعه نشان میدهد سگها برای برقراری ارتباط با مردم، «آمادگی زیستشناختی» دارند.
او در ۱۰ سال گذشته با موسسهای در آمریکا همکاری تحقیقاتی داشته است که سگهای خدماتی مخصوص کمک به افراد دارای معلولیتهای جسمی را پرورش میدهند.
بنا بر این بررسی که در مجله کارنت بیولوژی منتشر شد، ویژگیهای وراثتی عامل بیش از ۴۰ درصد از تفاوت توانایی تولهسگها در پیروی از حرکات اشارهای انسان است. البته این آزمایش فقط هنگامی جواب میداد که صدای فرد هنگام ارتباط برقرار کردن، زیروبم بالایی داشته باشد.
در آزمایشهای واپایشی بدون دستور، وقتی غذا را درون ظرف پلاستیکی دربسته میگذاشتند، سگها برای راهنمایی گرفتن به افراد نگاه نمیکردند. دکتر بری میگوید: «نشان دادیم که سگها عموما به نگاه انسان واکنش نشان میدهند و از سن کم و بیآنکه تجربه چندانی از ارتباط رودررو با انسان داشته باشند، میتوانند از اطلاعاتی که انسان در بستر اجتماعی به آنها میدهد بهخوبی استفاده کنند؛ مثلا بیشتر سگها حتی پیش از ترک خواهر و برادرهای خود و شروع زندگی روزمره با داوطلبی که پرورششان را به عهده میگیرد، میتوانند با دنبال کردن اشاره دست انسان به محل غذای پنهانشده، آن را پیدا کنند.»
او افزود: «سگها از همان ابتدای تولد، مهارتهای اجتماعی مشابه انسان از خود نشان میدهد که بهشدت در مولفههای وراثتی ریشه دارد؛ یعنی احتمال به ارث بردن این توانایی در سگها بسیار بالا است. بدین ترتیب یافتههای ما ممکن است بخش مهمی از ماجرای اهلی شدن حیوانات را مشخص کند؛ یعنی شاید از میان جمعیت گرگسانانی که سگ از آنها پدید آمد، حیواناتی که تمایل بیشتری به ارتباط با گونه انسان داشتند، انتخاب شدهاند.»
ایوان مکلین، نویسنده دیگر این مقاله پژوهشی و استادیار انسانشناسی و مدیر مرکز شناخت سگسانان آریزونا در دانشگاه آریزونا، گفت: «مدتهای مدید توانایی سگها در انجام چنین کارهایی برای انسانها جالب بوده است اما همواره مناقشه بر سر این بود که این ویژگیها تا چه حد زیستشناختی است و تا چه حد از دمخور بودن سگ با انسان نشئت گرفته است. ما دریافتیم که بهطور قطع مولفه وراثتی نیرومندی در این رابطه وجود دارد و سگ حتما از بدو تولد این ویژگیها را دارد.»
© The Independent