رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، میگوید توافق هستهای با ایران ضروری است، زیرا در غیر این صورت، آژانس باید مسئولیت نظارت بر برنامه هستهای ایران را «چشمبسته» و تنها با حدس و گمان انجام دهد.
تهران از اسفندماه گذشته، براساس قانون مجلس شورای اسلامی ضمن توقف اجرای پروتکل الحاقی معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای، سطح نظارتهای آژانس بینالمللی بر تأسیسات هستهای ایران را کاهش داد، اما در توافقی موقت با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قرار شد نظارتهای ضروری آژانس تا سه ماه ادامه یابد و در خردادماه، این توافق یک ماه دیگر نیز تمدید شد. براساس توافق موقت ایران و آژانس، دوربینهای نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنان در تاسیسات هستهای ایران باقی ماندهاند، اما تصاویری که ضبط میکنند، برای آژانس فرستاده نمیشود و در ایران میماند. پس از پایان مهلت این توافق موقت، درصورت احیای توافق هستهای ایران و لغو تحریمها، بازرسان آژانس امکان دسترسی به تصاویر دوربینها را خواهند داشت و در غیر این صورت، تصاویر پاک میشوند.
آژانس بینالمللی انرژی هستهای در آخرین گزارش خود درمورد برنامه هستهای ایران نیز که هفته گذشته منتشر کرد، اعلام کرده بود که بهدلیل دسترسی نداشتن به دادههای ضروری برای نظارت بر برنامههای هستهای، میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران و دیگر موارد را بهصورت تخمینی اعلام کرده است.
گروسی در گفتوگویی که روز دوشنبه، ۲۳ خردادماه، در وبسایت تحلیلی-خبری اکسیوس منتشر شد، علاوهبر این، درمورد افزایش میزان غنیسازی اورانیوم، همزمان با کاهش نظارت بینالمللی بر برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران در ماههای اخیر، ابراز نگرانی کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی درمورد تسلیحاتی بودن برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران، گفت که در حال حاضر اطلاعات دقیقی که حاکی از ساخت سلاح هستهای باشد وجود ندارد؛ اما او درضمن، افزود: «این یک موضوع بسیار جدی است. وقتی در سطح ۶۰ درصد غنیسازی میکنید، [به توانایی ساخت سلاح هستهای] بسیار نزدیک شدهاید. این از لحاظ فنی تفاوتی با تولید مواد اولیه ساخت سلاح [هستهای] ندارد. وقتی این مسئله را در کنار این واقعیت بگذارید که دسترسی ما برای بازرسی [از تأسیسات هستهای ایران] محدود شده است، برای من نگرانکننده میشود.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز روز یکشنبه، ۲۳ خرداد، در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «سیبیاس» پیشرفتهای ایران در زمینه غنیسازی اورانیوم را «بازگشتناپذیر» خواند و به همین دلیل، احیای فوری توافق هستهای با ایران را ضروری دانست. بلینکن اعلام کرد که ایران از زمان نقض تعهدهای هستهای خود در برجام، در زمینه غنیسازی اورانیوم، پیشرفتی سریع و چشمگیر داشته است که بازگشتناپذیراست.