جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز پنجشنبه راهی آمریکای جنوبی شد تا پس از بیش از ۵۰ سال حضور در سیاست آمریکا، آخرین دیدارها را با رهبران جهان داشته باشد. اما مردی که بایدن سعی کرد مانع بازگشتش به قدرت شود و ناکام ماند، احتمالا محور بسیاری از دیدارها خواهد بود: دونالد ترامپ، رئيسجمهوری بعدی.
به گزارش رویترز، بایدن در جریان نشست سازمان همکاری اقتصادی آسیاـپاسیفیک (APEC) در پرو و نشست گروه ۲۰ (G20) در برزیل، با شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، و رهبران ژاپن، کره جنوبی و برزیل دیدار میکند. به گفته مقامهای ارشد دولت بایدن، انتظار نمیرود که این دیدارها طی شش روز به توافقهای بزرگ جدید منجر شوند، هرچند احتمالا بحثهایی در زمینه تجارت، امنیت و ائتلافهای جهانی مطرح خواهند شد.
ویکتور چا، رئیس بخش ژئوپلیتیک و سیاست خارجی در مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی، گفت: «سازمان همکاری اقتصادی آسیاـپاسیفیک و گروه ۲۰ فقط درباره یک موضوع خواهد بود... و آن موضوع دونالد ترامپ استــ و اینکه در دولت بعدی ترامپ در زمینه تجارت، ائتلاف، و سایر مسائل چه انتظاری میتوان داشت.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ترامپ که در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴، کامالا هریس، نامزد دموکرات را شکست داد، به آمریکاییها وعده داده است تعرفههای سنگینی روی تمام واردات اعمال خواهد شد، و تعرفههای بالاتری برای کالاهای چینی وضع خواهد شد. با موفقیت حزب جمهوریخواه در به دست گرفتن کنترل هر دو مجلس کنگره آمریکا، ترامپ قدرت بیشتری در پیشبرد اقدامهایش در حوزه تجارت و سایر مسائل خواهد داشت.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، روز چهارشنبه گفت که بایدن از این سفر برای ارسال این پیام استفاده خواهد کرد که آمریکا برای ائتلافهایش ارزش قائل است و روی آنها سرمایهگذاری میکند و از کسانی که به حل مجموعهای از مشکلات جهانی کمک کردهاند قدردانی خواهد کرد.
خداحافظی باشکوه یا رئیسجمهوری بیاثر؟
به گفته مقامهای کاخ سفید، بایدن روز شنبه در جریان نشست سازمان همکاری آسیاـپاسیفیک در لیما با شی جینپینگ دیدار خواهد کرد. این دیدار خصوصی آخرین فرصت بایدن برای به چالش کشیدن مستقیم رهبر چین در مورد تهدیدهایش علیه تایوان، اتهامهای مرتبط با نقض حقوق بشر، و حمایت از حمله روسیه به اوکراین خواهد بود.
این نخستین دیدار بایدن و شی بعد از نشست سال گذشته در کالیفرنیا است؛ نشستی که پس از سرنگونی بالون جاسوسی چین بر فراز آمریکا و تشدید تنشها میان دو کشور نقطه عطفی در روابط پکن و واشینگتن محسوب میشد.
کابینه جدید ترامپ سیاستمدارانی را شامل میشود که موضعی سختگیرانه در قبال چین دارند. به گفته سالیوان، بایدن پیامی از جانب ترامپ به شی منتقل نخواهد کرد اما احتمالا درباره ضرورت اجتناب از درگیری نظامی صحبت خواهد کرد.
پیشبینی میشود که بایدن نشستی سهجانبه نیز با نخست وزیر ژاپن، رئیس جمهوری کره جنوبی و همچنین دیداری با رئیس جمهوری برزیل داشته باشد.
ارین مورفی، معاون مدیر مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی، میگوید این دیدارها برای بایدن «وداعی باشکوه» نخواهد بود.
او در ادامه ميافزاید: «او نه فقط رئیسجمهوری رفتنی و بیاثر، بلکه فوقالعاده بیاثر است، زیرا جانشین او سیاستهایی بسیار متفاوت خواهد داشت.»