وبسایت «موسسه نیروی دریایی ایالات متحده» نوشته است که بررسی تصاویر ماهوارهای نشان میدهد دو کشتی رزمی ایرانی در حال نزدیک شدن به کانال مانشاند و گمان میرود به سوی دریای بالتیک حرکت میکنند تا به مناسبت سیصدوبیستوپنجمین سالگرد تاسیس نیروی دریایی روسیه به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در رژه دریایی ۲۵ ژوییه در سواحل سنتپترزبورگ شرکت کنند.
ناوبندر مکران (نفتکش سابق و نوسازیشده) و ناوچه سهند با عبور از سواحل غرب آفریقا، اسپانیا و فرانسه به سواحل جنوبی انگلستان رسیدهاند. به گفته موسسه نیروی دریایی آمریکا، دو کشتی ایرانی با تسلیحات و احتمالا سوخت پالایششده، در ماه آوریل ایران را ترک کردهاند و در ابتدا گمان میشد که به مقصد ونزوئلا در حرکتاند.
با عبور سهند و مکران از کانال مانش، نیروهای ناتو این دو کشتی جنگی را از نزدیک زیرنظر خواهند داشت. تا وقتی که تصاویر واضح از کشتی مکران به دست نیاید، معلوم نخواهد شد که آیا این نفتکش سابق هنوز قایقهای تندرویی که به خارج منتقل میکرد را دارد، یا میزان فرورفتنش در آب نشانی از این است که نفت یا گاز حمل میکند.
چنانکه مرکز نظارت بر حرکت ترابری دریایی نشان میدهد، دو کشتی ایرانی یک هفته در داکار سنگال توقف کردند و کارشناسان مسائل امنیتی توانستند مسیر آنان را شناسایی کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مکران یک کشتی رزمی ویژه است که در ماه ژانویه به ناوگان نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران وارد شد. وضعیت فعلی این نفتکش سابق مشخص نیست، اما این ظن وجود دارد که ایران از مکران برای دور زدن تحریمها و رساندن سوخت به متحدان تحریمشده خود استفاده میکند.
مکران یک ناوبندر هلیکوپتربر است اما آشیانه ندارد و میتواند قایقها یا زیردریاییهای کوچک را از عرشه خود اعزام کند. در ابتدا آمریکا ادعا کرد که ماموریت مکران تحویل هفت قایق موشکی به یک کشور خارجی است و بعدا موسسه نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که این کشتی احتمالا پر از نفت یا سوخت است. وقتی هم که معلوم شد کشتی به ونزوئلا نمیرود، گمان کردند که مقصد احتمالی سوریه است.
جمهوری اسلامی ایران علیرغم تحریمهای بینالمللی به ونزوئلا و سوریه سوخت صادر میکند؛ هرچند آمریکا برخی از کشتیهایش را توقیف کرده است. در اوت ۲۰۲۰ چهار محموله توقیف شدند و پیش از آن در ژوییه ۲۰۱۹ تانکر گریس۱ که نفت ایران را به سوریه حمل میکرد، در جبل الطارق توقیف شد. همگی آن کشتیها تجاری بودند اما مکران یک کشتی نظامی است و در نتیجه با توجه به مقررات بینالمللی از برخی مصونیتها برخوردار است.
بر اساس کنوانسیون مقررات دریایی سازمان ملل متحد، این کشتی از دادرسی قضایی کشورهای دیگر مصون است و نمیتواند مانند کشتیهای غیرنظامی قبلی توقیف شود.