وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «پیششرط مذاکرات برای احیای برجام، حسن نیت و اقدام جدی آمریکا است»، اظهار داشت تهران مذاکره را از «زمان خروج ترامپ از برجام دنبال میکند و نه موارد دیگر.»
به گزارش فارس، علیرضا سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در رابطه با نشست غیر علنی یکشنبه ۲۵ مهرماه مجلس شورای اسلامی با حسین امیرعبداللهیان، به نقل از او گفت :« وزیر امور خارجه درباره مذاکرات هستهای به صراحت اعلام کرد که سیاست جمهوری اسلامی اقدام در برابر اقدام و عمل در برابر عمل است و آمریکاییها باید حسن نیت و صداقت خود را نشان دهند و ایالات متحده حتما بایستی اقدام جدی قبل از مذاکره را انجام دهد، ضمن اینکه بنای تهران آن است که مذاکره را از زمانی که ترامپ از برجام خارج شد دنبال کند، نه موارد دیگر را.»
او در ادامه به قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران که در مجلس یازدهم به تصویب رسیده است اشاره کرد و گفت که وزیر خارجه جمهوری اسلامی متعهد شده است که به این قانون پایبند بماند.
پیشتر، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به صحبتهای اخیر مقامهای آمریکایی در مورد «گزینههای دیگر» در برابر ایران، روز جمعه، ۲۳ مهرماه، در واشینگتن گفت: «اکنون زمان بازگشت به میز مذاکره است و من نمیخواهم به برنامه جایگزین (Plan B) فکر کنم؛ زیرا هیچ طرح جایگزینی که قابل تصور باشد، برنامه خوبی نخواهد بود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این سخنان پس از آن بیان شد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده بار دیگر هشدار داد که زمان برای بازگشت ایران به پیروی کامل از توافق هستهای ۲۰۱۵ رو به اتمام است و تاکید کرد در حال نزدیک شدن به نقطهای هستیم که بازگشت به توافق دیگر منافع آن را حاصل نخواهد کرد.
در حالی که مذاکرات ایران با قدرتهای جهانی در هالهای از ابهام قرار گرفته است، به نظر میرسد مسیر بازگشت و گفتگو سختتر از گذشته شده است.
مشاور امنیت ملی و نماینده ویژه دولت جو بایدن در امور ایران این روزها از روی آوردن به «گزینههای دیگر» در صورت شکست دیپلماسی با جمهوری اسلامی ایران سخن میگویند. بحث «پلن بی» یا «طرح جایگزین برجام» را نخست مقامات اسرائیل نگران از پیشرفت برنامههای هستهای ایران و بیمعنی شدن بازگشت به برجام مطرح کردند. حالا واشینگتن در تلاش برای تنظیم مناسبات خود با تلآویو با احتیاط آن را نجوا میکند. اما آنچه در عمل از سوی دولت بایدن اتفاق میافتد، چیزی فراتر از اصرار برای بازگشت به ریل مذاکرات قبلی با تهران نیست.
برچیده شدن میز مستقل ایران در سیآیای و خروج سراسیمه آمریکا از افغانستان این اطمینان را به ایران داده است که حتی در صورت عدم ادامه مذاکرات، تهران با تهدیدی جدی مواجه نخواهد بود و فرصت لازم برای پیشبرد پروژه هستهای خود را تا رسیدن به نقطه بی بازگشت در اختیار دارد.