اکسیوس به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد، دور دوم مذاکرات بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی قرار است روز شنبه در رم برگزار شود.
براساس این گزارش، دولت ترامپ از دور اول مذاکرات که در عمان برگزار شد، رضایت داشت؛ این مذاکرات طبق برنامه پیش رفت و هدف آن— یعنی انتقال از گفتوگوهای غیرمستقیم (از طریق واسطهها) به مذاکرات مستقیم با گفتوگوی رو در رو بین مقامها — محقق شد.
اکسیوس مینویسد، دولت ترامپ میخواهد این الگو در رم نیز ادامه پیدا کند؛ انتخاب رم بهعنوان محل مذاکرات را آمریکا پیشنهاد داده است. در حال حاضر روابط خوبی بین آمریکا و ایتالیا به نخستوزیر جورجا ملونی برقرار است.
پیشتر برخی گزارشها حاکی از آن بود که مذاکرات روز شنبه احتمالا در وین برگزار میشود.
اکسیوس به نقل از یک منبع آگاه مینویسد، دو مذاکرهکننده اصلی — استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا، و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی — روز شنبه حدود ۴۵ دقیقه با یکدیگر گفتوگو کردند، مدتزمانی که بیشتر از آن چیزی است که بهصورت عمومی اعلام شده بود.
این منبع، این گفتوگو را که بالاترین سطح دیالوگ بین مقامهای آمریکا و جمهوری اسلامی در هشت سال گذشته بوده، «محتوایی، جدی و عالی» توصیف کرد.
اکسیوس مینویسد: اما مذاکرات آشکارا با فضای بیاعتمادی آغاز شد. به گفته این دو منبع، مقامهای جمهوری اسلامی به خروج رئیسجمهور ترامپ از توافق قبلی با ایران اشاره کردند و نگرانی خود را ابراز کردند که ممکن است آمریکا دوباره از توافق عقبنشینی کند.
در مقابل، مقامهای آمریکایی نیز تردیدهایی درباره نیتهای تهران در خصوص برنامه هستهایاش مطرح کردند.
با این حال، مقامهای هر دو طرف پس از چند ساعت مذاکره روز شنبه گفتهاند که چشماندازی برای پیشرفت میبینند، گرچه جمهوری اسلامی تلاش کرده انتظارات درباره مذاکرات مستقیم در دور بعدی را کاهش دهد.
به گفته یک منبع آگاه، ویتکاف روز یکشنبه با ترامپ دیدار و او را در جریان مذاکرات قرار داده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آمریکا اکنون میخواهد تهران در آینده نزدیک گامهایی بردارد که برنامه هستهایاش را از مسیر ساخت سلاح دورتر کند.
اکسیوس به نقل از یک منبع آگاه مینویسد که یکی از این گامها میتواند «رقیقسازی» ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی ایران باشد — اورانیومی که نزدیک به سطح تسلیحاتی است و میتواند برای ساخت شش بمب هستهای کافی باشد. البته مقامات آمریکا تا کنون هیچیک از این گمانهزنیها که را تایید نکردهاند و موضع عمومی آنها این بوده که به دنبال برچیدن کل برنامه هستهای جمهوری اسلامی و محدودیتهای موشکی و پایان نفوذ منطقهای هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز روز یکشنبه گفت هدف ایران لغو تحریمهاست.
اگرچه دور دوم مذاکرات در عمان برگزار نمیشود، اما میانجیهای عمانی همچنان حضور خواهند داشت. این بار اما ممکن است مذاکرات با حضور همزمان مقامهای جمهوری اسلامی و آمریکا در یک اتاق برگزار شود.
روایت سیانان اینگونه است که در جریان مذاکرات عمان در خانه وزیر خارجه این کشور، طرف آمریکایی در سالن پذیرایی نشسته بود و نمایندگان جمهوری اسلامی در اتاق و عمانیها به زبان انگلیسی بین آنها پیام ردوبدل میکردند.
به گفته یک مقام اسرائیلی، ویتکاف علاوه بر دیدار با ترامپ، ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل را نیز در جریان مذاکرات قرار داده است. اسرائیل نسبت به اینکه این مذاکرات به توافق منجر شود، تردید جدی دارد و از کاخ سفید خواسته که در صورت شکست مذاکرات، گزینه نظامی را هم در نظر بگیرد.
به گفته منبع آگاه، ویتکاف همچنین با چند مقام از کشورهای حوزه خلیج فارس گفتوگو کرده و آنها حمایت خود را از مذاکرات اعلام کردهاند.
عباس عراقچی نیز با همتایان خود از قطر، کویت و مصر تماس گرفته و آنها را در جریان مذاکرات قرار داده است.
به گفته یک منبع آگاه، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) قرار است این هفته پیش از دور دوم مذاکرات به تهران سفر کند.
گفته میشود او قرار است درباره فعالیتهای نظارتی و راستیآزمایی آژانس در تأسیسات هستهای ایران گفتوگو کند.