همچنان به نظر نمیرسد که خشم ناشیاز سخنان هنری کیسینجر ۹۸ساله، دیپلمات شناختهشده و وزیر خارجه پیشین آمریکا، فروکش کرده باشد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز چهارشنبه، چهارم خردادماه، ضمن محکومکردن سخنان اخیر کیسینجر، آنها را یادآور دوران نازیها دانست؛ آن زمان در سال ۱۹۳۸ بعضی کشورهای اروپایی با توصیه به مماشات با آلمان نازی برای جلوگیری از جنگ، سعی کردند با تندادن به خواستههای رهبر وقت آن کشور، آدولف هیتلر، و واگذاری برخی سرزمینها، او را راضی کنند.
اما کیسینجر چه پیشنهادی مطرح کرد که این اندازه خشم کییف را درپی داشت؟
هنری کیسینجر که حالا تقریبا ۱۰۰ساله است، روز دوشنبه در نشستی در جریان «مجمع جهانی اقتصاد» که در داووس سوئیس برگزار شد، از کییف خواست تا برای دستیابی به توافق صلح با مسکو، واگذاری بخشی از خاک خود را بپذیرد و به درگیری که وارد ماه جهارم خود شده است، خاتمه دهد.
پیشنهاد کیسینجر درحالی مطرح شد که زلنسکی و دیگر مقامهای اوکراین بارها تاکید کردهاند با هرگونه توافقی که باعث جدایی بخشی از خاک اوکراین از این کشور شود، مخالفاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سیاستمداری که در سال ۱۹۷۳ میلادی بهخاطر اقدامهایش برای آتشبس در جنگ ویتنام، جایزه صلح نوبل را دریافت کرده است، در سخنانش همچنین اشارهکرد که کوتاهی در ازسرگیری مذاکرات بین دو کشور و ادامه دشمنی با مسکو، ممکن است در درازمدت پیامدهای جدی برای ثبات کل اروپا بهدنبال داشته باشد.
او افزود: «لازم است مذاکرات ظرف حدود دو ماه آینده آغاز شود، قبل از اینکه جنگ به ایجاد آشفتگی و تنشی منجر شود که بهراحتی نتوان بر آن غلبه کرد.»
هنری کیسینجر در ادامه گفت: «در وضعیت ایدئال، خط ممیز و نقطه تعیینکننده باید بازگشت به وضعیت موجود قبلی باشد. به اعتقاد من، ادامه دادن جنگ فراتر از این مرحله، آن را به جنگی تبدیل میکند که به آزادسازی اوکراین مربوط نخواهد شد… بلکه خود، جنگ جدیدی علیه روسیه خواهد بود.»
تاکید کیسینجر بر اهمیت روسیه
کیسینجر که در دهه ۱۹۷۰ میلادی در دولتهای رئیس جمهوریهای پیشین آمریکا، ریچارد نیکسون و جرالد فورد، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی بوده است، ضمن هشدار به «کسانی که برای مدت طولانی به جنگ ادامه میدهند»، بر اهمیت بازگشت به میز مذاکره تاکید کرد.
او همچنین با اشاره به اینکه روسیه بهمدت ۴۰۰ سال بخشی اساسی و جدانشدنی از اروپا بوده و در مواقع حساس بهعنوان یک قدرت متعادلکننده عمل کرده است، اهمیت این کشور را برجسته کرد.
این کارشناس و مشاور بلندپایه مسائل ژئوپلیتیک، از کشورهای غربی خواست تا اهمیت دولتهای روس در قاره اروپا را بهخاطر آورند و در «احساسات لحظهای» غرق نشوند.
این سخنان درحالی مطرح شد که در بحبوحه تشدید تنشها بین کرملین و کشورهای غربی، شامل اتحادیه اروپا و ایالات متحده، جنگ بین روسیه و اوکراین، بهویژه در شرق این کشور، چهار ماه پساز آغاز عملیات نظامی مسکو در ۲۴ فوریه (پنجم اسفند)، همچنان ادامه دارد.
اظهارنظر کیسنجر پس از شکست مذاکرات بین دو کشور روسیه و اوکراین بیان شده است که هدفش دستیابی به راهحلی برای برقراری صلح و پایان درگیریهایی بود که از دید بسیاری از پایتختهای غربی تا ماهها بعد ادامه خواهد داشت.