«آمریکا برای تخلیه افغان‌ها به شرکت هوایی تحت کنترل طالبان پول می‌دهد»

ایالات متحده از طریق دولت قطر، از شرکت هوایی آریانا افغان بلیت می‌خرد

شرکت هواپیمایی آریانا افغان، شرکتی دولتی است که اکنون تحت کنترل مستقیم طالبان است - KARIM SAHIB / AFP

 

ان‌بی‌سی نیوز، روز چهارشنبه، ۱۸ خرداد (۸ ژوئن)، در گزارشی به نقل از چهار منبع معتبر نوشت که ایالات متحده آمریکا برای انتقال افغان‌های واجدشرایط تخلیه از کابل به قطر، از هواپیماهای شرکت هواپیمایی آریانا افغان که اکنون در اختیار طالبان است، استفاده می‌کند.

به گفته این منابع، آمریکا به‌طور غیرمستقیم به این شرکت هوایی پول می‌پردازد و بلیت‌ها را به‌طورعمده، خریداری می‌کند. هنوز مشخص نیست که آمریکا مشخصا چه مقدار پول به این شرکت می‌پردازد و آیا این هزینه پرداختی بالاتر از قیمت عادی بلیت‌ است یا خیر.

این منابع که دو نفر از آن‌ها از اعضای سازمان‌های مدافع پناهندگان‌اند، گفتند که دولت بایدن با همکاری دولت قطر که حافظ منافع ایالات متحده در افغانستان است، به‌طورغیرمستقیم از شرکت آریانا افغان (شرکت هواپیمایی دولتی افغانستان) بلیت می‌خرد.

این شرکت هواپیمایی دو بار در هفته به دوحه پرواز می‌کند و بر اساس اطلاعات وب‌سایت آن، بهای یک بلیت مسیر کابل به دوحه حدود ۴۷۸ دلار است.

این در حالی است که آمریکا با تسلط طالبان بر افغانستان، تحریم‌های اقتصادی شدیدی را بر آنان وضع کرد و به دلیل همین تحریم‌ها، تمام مجراهای کمک اقتصادی به افغانستان بسته شد. شرکت‌ها و بانک‌های خصوصی نیز از معامله و فعالیت با افغانستان سر باز زدند تا تحریم‌هایی که آمریکا وضع کرده بود، نقض نکنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دولت آمریکا با این ادعا که می‌خواهد از دسترسی طالبان به پول جلوگیری کند، ذخایر بانک مرکزی افغانستان در نیویورک را هم بلوکه کرد و حتی هفت میلیارد دلار ذخیره این بانک را بین قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر و صندوق امانی بازسازی افغانستان تقسیم کرد.

کارمندان پیشین نهادهای تحت حمایت آمریکا و دیگر افراد واجد شرایط پناهندگی در آمریکا، از طریق این پروازها، از کابل به قطر می‌روند و از آنجا به آمریکا منتقل می‌شوند. پیش از این، این عملیات با پروازهای چارتر انجام می‌شد؛ اما طالبان در ماه ژانویه، پروازهای چارتر ایالات متحده به دوحه را به حالت تعلیق درآورد. در آن زمان، مقام‌های آمریکایی گفتند که این تعلیق به دلیل اختلاف بین طالبان و قطر در مورد این است که چه کسی اجاره دارد وارد هواپیما شود.

این پروازها در اواخر مارس از سر گرفته شد. یک منبع آمریکایی به ان‌بی‌سی نیوز گفت که از زمان آغاز مجدد پروازها، حدود دو هزار و ۵۰۰ شهروند افغانستان که عازم ایالات متحده بودند، به قطر رسیدند؛ اما مقام‌های آمریکایی و حامیان پناهجویان نگران‌اند که این روند متوقف شود. اگر طالبان تصمیم بگیرد این پروازها را لغو کند، ممکن است شمار زیادی از افراد در معرض خطر در افغانستان گیر کنند.

به گفته حامیان پناهجویان، حدود ۱۶۰ هزار افغان به دلیل همکاری‌های ۲۰ سال گذشته خود با دولت ایالات متحده، تلاش می‌کنند به آمریکا بروند. ده‌ها هزار افغان نیز واجد شرایط برنامه پناهندگی‌اند. این برنامه به‌منظور کمک به افرادی که برای سازمان‌ها، پروژه‌ها یا رسانه‌های تحت حمایت مالی ایالات متحده کار می‌کردند، طراحی شده است.

دولت بایدن به دلیل عملکرد ضعیف در هنگام عملیات خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ماه اوت هدف انتقاد قانون‌گذاران و گروه‌های مدافع پناهندگان قرار گرفت. منتقدان، کاخ سفید را متهم کردند که برای تخلیه گسترده افغان‌هایی که برای ارتش ایالات متحده کار کرده بودند و با تهدیدهای جدی طالبان مواجه بودند، برنامه‌ریزی نداشته است.

دولت بایدن این انتقاد را رد و اعلام کرد که این عملیات تخلیه یک موفقیت بی‌سابقه بوده و در شرایط سخت، به‌سرعت انجام شده است.