آمریکا از ترس غارت ذخایر ارزی افغانستان نمی‌تواند آن را به طالبان واگذار کند

آزادسازی پول‌های مسدودشده افغانستان‌ در بانک‌های آمریکا بدون هیچ‌گونه نظارت بر هزینه‌کردن آن‌ها، خواسته طالبان است

آمریکا در طول یک سال نزدیک به یک میلیارد دلار به مردم افغانستان کمک کرده است- FARSHAD USYAN/ AFP

با اینکه مذاکرات میان دولت آمریکا و گروه طالبان برای آزادسازی ذخایر ارزی افغانستان هنوز جریان دارد، اما مقام‌های آمریکایی نگران‌اند که طالبان این پول‌ها را غارت کنند. گروه طالبان می‌خواهند پول‌های افغانستان‌ را که در بانک‌های آمریکا مسدود شده‌اند آزاد شوند و هیچ‌گونه نظارتی بر هزینه کردن این پول‌ها صورت نگیرد، اما دولت آمریکا نگران است که طالبان این پول‌ها را غارت کنند.

نشریه فارن پالیسی در گزارش تازه‌ای به قلم لین اودانیل نوشت آمریکا در تلاش آزادسازی ذخایر ارزی افغانستان برای ترمیم اقتصاد در حال مرگ این کشور و رهایی میلیون‌ها افغان از گرسنگی و فقر گسترده است و می‌خواهد این پول فقط برای بازسازی سیستم بانکی افغانستان صرف شود.

کشورافغانستان در زمان سقوط دولت جمهوری، بیش از ۹ میلیارد دلار ذخیره ارزی در بانک‌های آمریکا و اروپا داشت. پس از سلطه طالبان، دولت آمریکا و کشورهای دیگر این پول را مسدود کردند تا در دسترس طالبان نباشد، اما بحران اقتصادی افغانستان‌، کشورهای جهان را ناگزیر کرد تا به فکر چاره‌ای برای این کشور باشند.

مذاکرات برای آزادسازی هفت میلیارد دلار از این ذخیره ارزی، میان نمایندگان دولت آمریکا و طالبان در دوحه قطر صورت گرفته است. آمریکا می‌خواهد نیمی از این پول را آزاد کند و نیم دیگر را برای دادخواهی قربانیان حادثه یازدهم سپتامبر که به باور آنان طالبان با کمک به القاعده در شکل‌گیری آن حادثه نقش داشته‌اند، نگه دارد. اما گروه طالبان درحالی‌که خواهان آزادسازی تمامی این پول‌اند، نمی‌خواهند بر هزینه کردن این پول‌ها هیچ‌گونه نظارتی صورت بگیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

 یک مقام وزارت خارجه طالبان گفت دولت زمینه را برای حسابرسی مستقل این پول‌ها باز گذاشته است، اما مسدود کردن این پول‌ها در بانک‌های خارجی، به معنای سرقت اموال مردم افغانستان است. آزاد کردن حتی نیمی از این پول می‌تواند تاثیر مثبت و فوری بر فعالیت‌های اقتصادی در افغانستان داشته باشد؛ فعالیت‌هایی که در سال گذشته‌، به‌ویژه به‌دلیل ناتوانی طالبان در حکومت‌ کردن و سرمایه‌گذاری داخلی، تقریبا متوقف شده است. درافغانستان قیمت واردات افزایش یافته و سیستم بانکی فلج شده است و تزریق این پول باعث می‌شود تا جایگاه افغانی (واحد پول افغانستان) که از اوت ۲۰۲۱ حدود ۱۵ درصد در برابر دلار کاهش یافته است تقویت شود. همچنین آزادسازی این پول به کاهش تورم، کاهش قیمت مواد غذایی و سایر اقلام ضروری کمک می‌کند و بحران کاهش نقدینگی در سیستم بانکی افغانستان را حل می‌کند.

شاه محرابی، رئیس کمیته حسابرسی بانک مرکزی افغانستان و عضو هیئت‌مدیره این بانک، گفت بازگرداندن پول به سیستم بانکداری خصوصی در افغانستان، این فرصت را فراهم می‌کند تا مشتریان بانک‌ها به‌صورت کامل به حساب‌هایشان دسترسی داشته باشند و دادوستد بانکی دوباره به حالت عادی بازگردد. محرابی همچنین گفت در حال حاضر بانک‌ها نقدینگی ندارند و به دلیل جنگ اوکراین، تورم سه تا چهار برابر شده است و مردم با مشکل جدی روبه‌رو شده‌اند.

آمریکا در یک‌سال گذشته نزدیک به یک میلیارد دلار به مردم افغانستان کمک کرده، اما در مورد آزادسازی ذخایر ارزی این کشور محتاط است، زیرا نمی‌خواهد این پول در دسترس طالبان قرار بگیرد.

 احمد شجاع جمالی، از مقام‌های امنیتی دولت جمهوری به فارن پالیسی گفت به دلیل بدگمانی آمریکا به طالبان، این کشور نمی‌تواند تصمیم قاطعی در این رابطه بگیرد، زیرا طالبان هیچ‌گونه نظارتی را برنمی‌تابند. در دولت گذشته طرح اطلاعات مالی معروف به FINTRACA (مرکز تحلیل تراکنش‌ها و گزارش‌های مالی افغانستان) که تمام معاملات مالی را تابع قوانین ضد پولشویی و تامین مالی تروریسم کرده بود وجود داشت، اما گروه طالبان به‌صورت مستقیم با القاعده که بزرگ‌ترین گروه تروریستی جهان است، رابطه نزدیک و محکمی دارد. بنابراین، واریز پول به حساب طالبان شبیه این است که روباه را نگهبان مرغداری کنید.

از سوی دیگر یک منبع آگاه و نزدیک به رهبری گروه طالبان، گفت اعضای این گروه نیز مانند دولت گذشته رشوه می‌گیرند و به‌شدت به دنبال پول‌اند، زیرا فکر می‌کنند وضعیت به همین منوال باقی نخواهد ماند. این منبع آگاه گفت اخیرا یک محموله ۳۵ میلیون دلاری از بانک مرکزی افغانستان به قندهار انتقال داده شد و بین فرماندهان این گروه توزیع شد تا از هرج مرج و اختلاف آنان با رهبری طالبان جلوگیری شود. یک مقام سیاسی دیگر نیز گفت در حال حاضر طالبان به تنها چیزی که فکر می‌کنند، پول است و بس و تمام صحبتشان هم روی همین موضوع متمرکز است. آنان می‌خواهند پول‌های آزادشده را غارت کنند، به همین دلیل مخالف هرگونه نظارت‌اند.

به نظر می‌رسد آمریکا در حال جست‌وجوی راهی است که هم مانع افزایش بحران در افغانستان شود و هم اجازه ندهد دست طالبان به این پول‌ها برسد.

بیشتر از اقتصاد