بر اساس یک پژوهش جدید، [در جریان تکامل زیستی]ُ اشکال مختلفی از حفره چشم در دایناسورهای شکارچی عظیمالجثه مانند «تیرانوسوروس رکس» (Tyrannosaurus rex) ایجاد شد تا این جانوران بتوانند با زور بیشتری گاز بگیرند.
در حالی که حفره چشم در بسیاری از حیوانات فقط یک سوراخ دایرهای در جمجمه است که کره چشم را در خود جای داده، دانشمندان از جمله محققان دانشگاه بیرمنگام در بریتانیا میگویند که این موضوع در میان گوشتخواران بزرگ مثلا دایناسورهای شکارچی مانند تیرکس، بسیار متفاوت بوده است.
این پژوهش جدید که روز پنجشنبه در مجله «کامیونیکیشنز بایولوژی» (Communications Biology) منتشر شد، نشان میدهد که حفرههای بیضیشکل چشم یا حفرههای بیضیشکل غیرعادی در جمجمه این دایناسورهای درنده ممکن است به این دلیل تکامل پیدا کرده باشند که به جمجمه دایناسورها برای تحمل ضربات هنگام حمله به طعمه کمک کند.
دانشمندان از جمله استفان لاوتنشلاگر از دانشگاه بیرمنگام، در این پژوهش شکل حدقه بیش از ۴۰۰ دایناسور مختلف و گونههای نزدیک به آنها مانند کروکودیلها را بررسی کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آنها برای آزمایش این موضوع از شبیهسازیهای رایانهای و تحلیل تنش استفاده کردند تا دریابند اشکال غیرعادی کاسه چشم احتمالا با چه هدفی ایجاد شدهاند.
پژوهشگران بر اساس تجزیه و تحلیل دادهها میگویند با وجودی که جمجمههایی با حدقه دایرهایشکل هنگام گاز گرفتن فشار بیشتری را تحمل میکنند، اگر این جمجمه با اشکال دیگر حدقه چشم جایگزین شود، تنش حاصل از ضربه واردشده به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد.
دانشمندان حدس میزنند که این اشکال گوناگون در حفره چشم به شکارچیان برتر مانند تیرانوسوروس رکس اجازه میداد تا با [فک بالاییشان] نیرو و فشار لازم برای گاز گرفتن را وارد کنند؛ بدون اینکه خطری برای استحکام جمجمه ایجاد شود.
دانشمندان همچنین دریافتند که اکثر موجودات اولیه و گونههای گیاهخوار همچنان حدقه دایرهایشکل چشم خود را حفظ کردهاند. فقط دایناسورهای شکارچی عظیمالجثه اشکالی دیگر مانند حفرههای بیضیشکل به شکل سوراخ کلید یا هشتیشکل را به خود گرفتند.
دکتر لاوتنشلاگر میگوید: «نتایج بهدستآمده حاکی از آن است که فقط برخی از دایناسورها حفرههای بیضیشکل یا سوراخ کلیدی داشتند. البته همه آنها [که حفرههایی با این اشکال داشتهاند] دایناسورهای گوشتخوار بزرگ و با طول جمجمه یک متر (۳.۳ پا) یا بیشتر بودند.»
او میافزاید: «در واقع در این گونهها کره چشم فقط قسمت بالایی حدقه چشم را اشغال کرده بود. این عامل در ضمن به کاهش نسبی اندازه چشم در مقایسه با اندازه جمجمه منجر شد.»
پژوهشگران حدس میزنند که باریکتر شدن حفره چشمها ممکن است فضای لازم برای کره چشم را در جمجمه بزرگ این دایناسورها کاهش و در عین حال فضای موجود برای عضلات فک را افزایش داده و «موجب شده باشد که جمجمههای آنها استحکام بیشتری داشته باشد».
آنان میگویند این انطباق ممکن است به آنها کمک کرده باشد که به قیمت اصلاح و تغییر شکل چشمان بزرگ، بتوانند با قدرت بیشتری گاز بگیرند.
دانشمندان همچنین به تحلیل و بررسی این موضوع پرداختهاند که اگر اندازه چشم دایناسورها به همان میزان طول جمجمهشان افزایش مییافت، در این صورت چه اتفاقی میافتاد.
آنها میگویند در چنین حالتی، قطر چشمان تیرانوسوروس رکس احتمالا تا ۳۰ سانتیمتر میرسید و وزن چشمانش نزدیک به ۲۰ کیلوگرم میشد.
© The Independent