جنگ صدا و سیما با باشگاه‌های فوتبال

معاون استقلال: کار صدا و سیما شرعا و عرفا درست نیست

امیرحسین میثاقی اعلام کرد که حق پخش بازی‌ها تبلیغات دور زمین و تبلیغات روی لباس بازیکنان و داوران بر طبق قانون باید به حسابی زیر نظر سازمان برنامه بودجه ریخته شود - ورزش سه

روز جمعه پیش از شروع بازی افتتاحیه لیگ برتر فوتبال ایران میان استقلال و سپاهان، دو باشگاه پرسپولیس و استقلال در نامه‌ای مشترک خطاب به پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیما، خواهان رعایت برخی از حقوق باشگاه‌هایشان شدند.

در این نامه، مدیران این دو باشگاه پرطرفدار ایرانی با توجه به توافق بین آن‌ها و سازمان لیگ اعلام کرده‌اند که حق پخش بازی‌ها، تبلیغات دور زمین، پخش حواشی مسابقه در پلتفرم‌های تلویزیونی، رادیویی و اینترنتی متعلق به باشگاه است و صدا و سیما برای استفاده از آن‌ها باید حق کپی رایت به این باشگاه‌ها پرداخت کند. اتفاقی که با ورود این باشگاه‌ها به بورس در راستای صدور مجوز حرفه‌ای به آن نیاز است. در صورتی که امسال نیز این باشگاه‌ها موفق به کسب مجوزهای حرفه‌ای نشوند بار دیگر از بازی‌های لیگ قهرمانان آسیا حذف خواهند شد.

در این نامه دو درخواست از جبلی مطرح شده است. اول اینکه «عدم پخش گزیده بازی‌ها و گل‌های به ثمر رسیده دو تیم در بخش‌های خبری و برنامه‌هایی مثل فوتبال برتر، شب‌های فوتبالی، ورزشگاه و...» و دومی «عدم پخش زنده یا غیرزنده بازی‌های دو تیم در پلتفرم‌ تلوبیون و تلویزیون‌های اینترنتی.» است.

صدا و سیما همچنین در طی سال‌های گذشته به صورت غیرمستقیم به کسب درآمد از یوتیوب روی آورده است و فوتبال‌های داخل ایران را در این پلتفرم جهانی به نمایش می‌گذارد و از آن کسب درآمد می‌کند. با توجه به اینکه در صورت پخش همزمان این بازی‌ها در کانال‌های دیگر منجر به بسته شدن آن‌ها می‌شود می‌توان گفت که حق پخش این بازی‌ها احتمالا به صورت رسمی از سوی صدا و سیما به گروهی داخل و یا خارج از این سازمان داده شده است.

پس از صدور این بیانیه از ورود دوربین‌های باشگاه استقلال به ورزشگاه آزادی جلوگیری شد. سعید فتاحی، معاون ورزشی باشگاه استقلال در مورد جلوگیری از ورود دوربین‌های باشگاه استقلال به ورزشگاه آزادی، در گفتگو با فارس گفت: «حاشیه‌های این بازی فوتبالی نبود بلکه غیرفوتبالی بود. امیدوارم سایر باشگاه‌ها نیز پشت این دو باشگاه بزرگ کشور بیایند تا کمک کنند بتوانیم حق‌مان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از صدا و سیما بگیریم. همه می‌دانند در همه جای دنیا ۷۰ درصد از درآمد باشگاه‌ها از حق پخش تامین می‌شود. استقلال به احترام هواداران، مردم خوب کشورمان و مطابق با قوانین اعلام کرد که مشکلی با پخش زنده مسابقات ندارد، اما برنامه‌های تولیدی نمی‌توانند بدون پرداخت پول بیایند و بازی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ پخش کنند.»

در این بازی صدا و سیما تلاش کرد که تبلیغات دور زمین را نیز نشان ندهد و در مقابل باشگاه استقلال در تبلیغات دور زمین این پیام را نوشت که «پخش غیرمجاز اینترنتی مسابقات، تضییع حقوق هواداران و سهامداران استقلال». این امر باعث شد که صدا و سیما با لجاجت بیتشری برای پخش نشدن تابلوهای دور زمین تلاش کند و با قاب بندی عجیب خود بخش زیادی از مسابقه را که در نیمه بالایی زمین در جریان بود پخش نکند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سعید فتاحی در مورد این اتفاق گفت: «نه تنها به ما احترام نگذاشتند و دوربین‌های برنامه‌های تولیدی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به داخل ورزشگاه آمد، بلکه تبلیغات دور زمین را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ هم پخش نمی‌کنند. با مهدی هاشمی (تهیه کننده برنامه فوتبال برتر) صحبت کردم، نزد او رفتم و خواهش کردم با باشگاه‌ها لج نکنند. از لحاظ پخش زنده که مشکلی ندارید تا وقتی قوانین درست شود و مبادی ذی‌ربط اعلام کنند، مشکلی با ورود دوربین‌های پخش زنده با استادیوم نداریم، اما برنامه‌های تولیدی که از این کار پول درمی‌آورند باید سهم استقلال و پرسپولیس را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بدهند. شرعا و عرفا درست نیست این اتفاقات بیفتد. باشگاه استقلال و هوادارانش حق دارند، سهامداران ما نیز حق دارند. نیمه اول بازی با سپاهان با ما تماس گرفته و گفتند دوربین‌ها تبلیغات دور زمین را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ نشان نمی‌دهند. باشگاه اسپانسر که نداشته باشد، تبلیغات محیطی که نداشته باشند، چرا، چون حقمان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از صدا و سیما خواستیم.»

برنامه فوتبال برتر با اجرای امیرحسین میثاقی، که پیش از این با جایگزین عادل فردوسی پور شدنش حواشی زیادی برایش ایجاد شده بود؛ بین دو نیمه بازی اقدام به دفاع از صدا و سیما کرد و اعلام کرد که حق پخش بازی‌ها تبلیغات دور زمین و تبلیغات روی لباس بازیکنان و داوران بر طبق قانون باید به حسابی زیر نظر سازمان برنامه بودجه ریخته شود و زیر نظر وزارت ورزش، هفتاد درصد از این مبلغ به صدا و سیما و تنها سی درصد از آن به باشگاه‌ها برسد. روشی غیر معمول در فوتبال دنیا که تنها منجر به کم شدن درآمد باشگاه‌ها و افزایش درآمد صدا و سیما می‌شود.

باشگاه استقلال نیز در کنفرانس خبری پس از بازی اعلام کرد که سرمربی این تیم تا زمانی که دوربین‌های صدا و سیما حضور دارند، در این نشست حاضر نمی‌شود. سرانجام پس از خارج شدن دوربین‌های صدا و سیما از اتاق کنفرانس، سرمربی استقلال در نشست خبری حاضر شد.

حال با این روش صدا و سیما قصد دارد نه تنها سهم هفتاد درصدی از تبلیغات تلویزیونی بردارد بلکه تبلیغات بخش‌های دیگر را هم با این ترفند به خود اختصاص دهد. پیش از این نیز صدا و سیما تلاش کرده است که پول حاصل از تبلیغات از این سازمان عریض و طویل خارج نشود و برای این کار دست به هر کاری میزند.

مشابه این اتفاق ده سال پیش نیز رخ داده بود. زمانی که صدا و سیما در راستای تمامیت طلبی خود، از تبلیغات دور زمین هم حقی جداگانه می‌خواست. در بازی استقلال تهران و آلومینیوم در سال ۹۱ صدا و سیما پس از تاخیری طولانی در پخش بازی اقدام به تصویربرداری از فاصله بسیار دور کرد تا تبلیغات دور زمین مشخص نباشند.

آبان ۹۶ نیز همزمان با بازی استقلال تهران و صنعت نفت آبادان این درگیری به اوج خود رسید و نیمه بالای زمین مسابقه در کل این بازی نمایش داده نشد و زمانی که بازی در منطقه بالایی زمین در جریان بود عملا تصویری از بازی پخش نمی‌‌شد تا صدا و سیما مجبور نباشد تبلیغی را که پولی برایش دریافت نکرده پخش کند. بعد از این اتفاق مسئولان فدراسیون فوتبال این نوشته را بر روی تبلیغات دور زمین نشان دادند که «به خاطر تصویربرداری غیراستاندارد صدا و سیما از مردم شریف عذرخواهی می‌نماییم».