بورل: پیشبرد احیای برجام در مجمع عمومی شانسی ندارد

« در هفته‌های گذشته پیشرفتی صورت نگرفت؛ اکنون در بن‌بستیم و متوقف شده‌ایم»

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در مجمع عمومی ملاقات کردند- Craig Ruttle / POOL / AFP

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت انتظار نمی‌رود که در جریان مجمع عمومی سازمان ملل متحد که هم‌اکنون در نیویورک جریان دارد، تحولی در دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران رخ دهد. او گفت که گمان نمی‌کند ملاقات با ابراهیم رئیسی در این خصوص فایده‌ای داشته باشد.

بورل روز دوشنبه ۱۹ سپتامبر، در گفت‌وگو با نشریه پولیتیکو در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، گفت که اتحادیه اروپا همه طرف ها را تحت فشار قرار داده است تا در روند احیای برجام، «ده متر نهایی مسیر را نیز پشت سر گذارند.» او گفت پیش‌بینی نمی‌کند که این مذاکرات تحت میانجی‌گری اتحادیه اروپا راه به جایی ببرد.

بورل گفت: «در سه ماه گذشته، تعامل و روند چندمرحله‌ای رو به پیشرفت داشت و فعالیت طرف‌ها نتیجه را بهبود می‌بخشید. اما در هفته‌های گذشته، چنین نبود و اکنون در بن‌بستیم و متوقف شده‌ایم.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «پیشنهاد اخیر که آخرین درخواست از طرف ایرانی است، اصراری برای رسیدن به توافق نبود، و اگر قرار باشد که امروز بگویم آیا در این هفته تحول خاصی رخ خواهد داد یا نه، جوابم این است که گمان نمی‌کنم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

توافق برجام در سال ۲۰۱۵ میان ایران و دولت وقت آمریکا به ریاست جمهوری باراک اوباما و چین، فرانسه، روسیه و بریتانیا و آلمان (کشورهای موسوم به ۵+۱) امضا شد و در ازای محدود شدن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی تحریم‌های اقتصادی علیه ایران تسهیل شد.

آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ از برجام خارج شد و تحریم‌های سختگیرانه‌ای را بر جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد.

مذاکرات احیای برجام از یک سال‌ونیم پیش آغاز شد و متن نهایی پیشنهادی اروپا ماه گذشته ارائه شد و تهران و واشنگتن به آن پاسخ، و درباره پاسخ‌های طرف مقابل نظر دادند. .

بورل در پاسخ به این سوال که آیا در نیویورک با ابراهیم رئیسی ملاقات می‌کند یا نه، گفت در ماه ژوئن برای پیشبرد روند توافق به تهران سفر کرده بود. او گفت: «آنها وعده دادند، به دوحه رفتند. به وین رفتند. گمان نمی‌کنم این مسئله‌ای باشد که در دیدار با رییس‌جمهوری حل شود.»

با وجود حضور همزمان انریکه مورا، واسطه اروپایی مذاکرات با ایران و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در مجمع عمومی، وزارت خارجه آمریکا احتمال نمی‌دهد که  ملاقاتی با نمایندگان جمهوری اسلامی ایران صورت گیرد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه، و علی باقری‌کنی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای جمهوری اسلامی در سفر به نیویورک، ابراهیم رئیسی را همراهی می‌کنند.

شماری از مقام‌های آمریکایی درباره پیشرفت در توافق احیای برجام تا قبل از انتخابات میان‌دوره‌ای ایالات متحده آمریکا خوشبین نیستند و برخی جمهوریخواهان و حتی سیاستمداران دمکرات آمریکایی به طور خصوصی درباره احیای برجام ابراز تردید کرده‌اند.