تهدید سران اروپا: حمایت از اعتراضات برایتان هزینه دارد

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی به کشورهای اروپایی توصیه کرد بیایند و با جمهوری اسلامی مذاکره کنند

ناصر کنعانی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی حکومت ایران، روز دوشنبه ۲۳ آبان، در نشست خبری هفتگی‌ خود، شهروندان اروپایی را که در ایران دستگیر شده‌اند به «اغتشاش» متهم کرد و مدعی شد که «اسناد و اطلاعات» مرتبط با این شهروندان به کشورهایشان ارائه شده است. او در شرایطی که ورزشکاران حتی از همخوانی سرود جمهوری اسلامی در میدان‌های ورزشی هم امتناع می‌کنند، ادعا کرد که تیم ملی فوتبال ایران در قطر، پرچم‌ جمهوری اسلامی ایران است.

سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه بار دیگر ادعای باز بودن مسیر مذاکرات وین را مطرح کرد و گفت که جمهوری اسلامی «پیشنهادهای سازنده‌ای» ارائه کرده است؛ اما در حالی‌ که مقام‌های جمهوری اسلامی می‌کوشند مذاکرات وین را احیا کنند، کشورهای غربی در پیوند با خیزش سراسری ایرانیان علیه حکومت، تمایل خود برای بازگشت به میز مذاکرات را از دست داده‌اند.

رویکرد روزهای اخیر مقام‌های اروپایی در قبال خیزش سراسری مردم، خشم مقام‌های جمهوری اسلامی را در پی داشته است؛ ناصر کنعانی که پیش‌تر دیدار امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، با مسیح علی‌نژاد را محکوم کرده بود، در نشست خبری اخیر نیز بار دیگر به این موضوع اشاره کرد و گفت: «این مسیحی که مکرون کنارش قرار گرفته‌ است، کور می‌کند اما شفا نمی‌دهد.»

کنعانی با طرح این ادعا که مذاکرات هسته‌ای با «اغتشاشات» در ایران ارتباطی ندارد، به کشورهای اروپایی توصیه کرد: «بیایید و در مسیر گفت‌وگو با جمهوری اسلامی قرار بگیرید.» او در ادامه، زبان به تهدید مقام‌های اروپایی گشود و هشدار داد که «حمایت از اغتشاشگران برای آن‌ها مسئولیت دارد».

ناصر کنعانی سفر هیئتی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران را تایید کرد و گفت که ارتباط مستقیم و غیرمستقیم ایران و سازمان انرژی اتمی ادامه دارد و ایران به «تلاش‌های سازنده» در همکاری با آژانس ادامه می‌دهد. او «برخی کشورها» را به «مخدوش» کردن همکاری ایران و آژانس متهم کرد و گفت برخی طرف‌‌ها تلاش می‌کنند بر روند فنی مذاکرات ایران و آژانس تاثیر بگذارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در پی امتناع جمهوری اسلامی از همکاری با آژانس‌ بین‌المللی انرژی اتمی، آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان با صدور بیانیه‌ای، خواستار صدور قطعنامه‌ جدیدی علیه این کشور شده‌اند. ناصر کنعانی این بیانیه‌ را «رفتاری عجولانه» و «غیرسازنده» توصیف کرد و مدعی شد که این کشورها در حالی بیانیه صادر کرده‌اند که مذاکرات جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه دارد و صدور قطعنامه همکاری‌های ایران و آژانس را مخدوش می‌کند. او در ادامه به طرف‌های اروپایی توصیه کرد که «مسیر دیپلماسی» را در پیش بگیرند.

ناصر کنعانی اعتراض کشورهای خارجی به سرکوب شدید معترضان را در ایران «رفتار سیاسی چند کشور معدود» خواند و به کشورهای اروپایی توصیه کرد به جای «استفاده ابزاری» از حقوق بشر، به «چارچوب دیپلماتیک» روی بیاورند. او در ادامه، تحریم‌ها را نیز «ورق سوخته» توصیف کرد و گفت که استفاده از «ابزارهای تحریمی» برای ایران کارایی لازم را ندارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره انتقاد شدید مقام‌های آلمان درباره سرکوب معترضان در ایران نیز مدعی شد که این کشور در جایگاهی نیست که ایران را مواخذه کند. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، به‌تازگی در پیامی ویدیویی، مقام‌های جمهوری اسلامی را خطاب قرار داد و گفت: «شما چگونه دولتی‌ هستید که مردم خود را می‌کشید؟»

ناصر کنعانی در پاسخ به سوال خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، درباره رعنا رحیم‌پور، خبرنگار و مجری بی‌بی‌سی فارسی، نیز گفت که او اگر بخواهد، می‌تواند به ایران بازگردد.

اتهام تروریسم به احزاب کردستان

سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه با دفاع تمام‌قد از حمله توپخانه‌ای و موشکی سپاه پاسداران به کردستان عراق، تصریح کرد: «ایران در خصوص تهدید امنیت سرزمینی خود سکوت نخواهد کرد.» او احزاب کردستان را به «تهدید علیه مرزهای ایران» و «تجزیه طلبی» متهم کرد.

رسانه‌های داخلی ایران، روز دوشنبه از حمله مجدد پهپادی و موشکی سپاه‌ پاسداران به مقر احزاب کرد در اقلیم کردستان عراق خبر دادند.

ناصر کنعانی در نشست خبری روز دوشنبه، بار دیگر فروش تسلیحات به روسیه را هم تکذیب کرد و مدعی شد که ایران هیچ تجهیزات و تسلیحاتی برای استفاده در جنگ اوکراین به روسیه ارسال نکرده و همکاری‌های دفاعی ایران با روسیه در «مسیرهای قانونی» است. او مقام‌های اوکراین را نیز تلویحا تهدید کرد و گفت: «اگر امنیت ملی خود را در خطر ببینیم، واکنش نشان خواهیم داد».

کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد تحویل سوخو۲۵ روسی به ایران گفت: «این مورد نظامی است و من پاسخ نمی‌دهم.»

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به سخنان الهام علی‌اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان، به احضار سفیر این کشور در تهران اشاره کرد و گفت که جمهوری اسلامی با «بادها و نسیم‌ها دچار رفتار احساسی و هیجانی نمی‌شود و کسی سکوت و صبر ایران را به ضعف ایران تعبیر نکند».

رئیس‌جمهوری آذربایجان به‌تازگی در سخنانی گفته بود که مرزهای جغرافیایی دنیای ترک از کشورهای مستقل ترک گسترده‌تر است. او از اینکه ترک‌زبانان خارج از کشورش از حقوقشان محروم مانده‌اند و به زبان مادری تحصیل نمی‌کنند، انتقاد کرد.

ناصر کنعانی در نشست خبری روز دوشنبه، فعالیت‌ رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور را «ایران‌هراسی» خواند و بدون اشاره به تهدیدهای سپاه پاسداران علیه عربستان سعودی، گفت که جمهوری اسلامی به دنبال ایجاد تنش و بی‌ثباتی در منطقه نیست و همواره در ارتباط با ثبات و امنیت منطقه‌ای رفتارهای مسئولانه‌ای داشته است و در همین چارچوب عمل می‌کند.