یکی از کنشگران محیط زیست در استان مازندران روز جمعه ۲۲ فروردین با ارسال مستنداتی برای ایندیپندنت فارسی، خبر داد که محمدباقر قالیباف، رئيس مجلس شورای اسلامی، و فرزندان او، حامی اصلی مالک پتروشیمی امیرآباد برای ادامه ساختوسازهای غیرقانونی در تالاب بینالمللی میانکالهاند.
همزمان، خبرگزاریهای داخل ایران گزارش دادهاند که در حال حاضر به دلیل تخصیص نیافتن منابع کافی آب و ساختوسازهای غیراصولی، حدود نصف سطح آبی این زیستگاه مهم حیاتوحش استان مازندران خشک شده است.
قالیباف در سالهای اخیر از اصلیترین حامیان عبدالله عبدی، مالک پروژه پتروشیمی امیرآباد، بوده و بارها درباره «اهمیت اقتصادی» این پروژه صحبت کرده است. سال گذشته، پس از اعتراضهای مداوم روزنامهنگاران و مدافعان محیط زیست، دادستان کل کشور و رئيس سازمان محیط زیست ایران رسما اعلام کردند که با صدور مجوز برای ساخت این پتروشیمی در اراضی میانکاله مخالفاند، اما اکنون گزارشهای مختلف از آغاز بهکار مجدد و مخفیانه این پروژه حکایت دارد.
در شرایطی که روز چهارشنبه هفته گذشته، شینا انصاری، رئيس سازمان محیط زیست ایران نیز در حساب اینستاگرامش تاکید کرد که «پروژهای قانونی به نام پتروشیمی میانکاله وجود ندارد»، حالا منبع مطلع ایندیپندنت فارسی میگوید: «طی روزهای اخیر، بیش از ۴۰ تریلی تجهیزات ساختمانی و سنگ و ماسه در این پروژه و مرتع حسینآباد مستقر کردند و بهطور کاملا غیرقانونی، حدود ۹۰ هکتار از مراتع ملی در این منطقه فنسکشی و جدولبندی شده است. به هر مدیر و نهادی هم که در مازندران یا تهران اعتراض میکنیم، میگویند شخص رئيس مجلس و فرزندانش پشت این پروژهاند و با مالک آن شراکت دارند. مگر میشود پروژهای را که مجوز ساخت آن باطل شده است، در روز روشن ادامه دهند و معترضان را هم به بازداشت و پروندهسازی تهدید کنند؟ فساد از این علنیتر؟»
در سالهای گذشته، نام محمدباقر قالیباف در چندین پرونده فساد مالی میان مدیران ارشد جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران مانند هلدینگ یاس، املاک نجومی، ساختوسازهای شهرداری تهران، مترو پایتخت، استخدامهای بیضابطه در شهرداری یا خیریه همسرش مطرح شده بود، اما همانطور که در فایل صوتی منتشرشده از محمدعلی (عزیز) جعفری، فرمانده سابق سپاه پاسداران، اشاره شد، قالیباف هربار با سوءاستفاده از نفوذ حکومتی خود و حمایتهای مستقیم علی خامنهای و با وجود محکوم شدن معاونانش در این پروندهها، تبرئه شده است.
اکنون میانکاله، یکی از ۹ ذخیرهگاه زیستکره ایران و یکی از تالابهای ثبتشده در کنوانسیون رامسر، با خطر تخریب گسترده به دست وابستگان به مدیران نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی مانند محمدباقر قالیباف مواجه است. زینب رحیمی، خبرنگار روزنامه شرق، نوشت: «تمام این فعالیتها غیرقانونی و تخلف است، اما دلیل تعلل سازمان منابع طبیعی و سازمان امور اراضی برای پس گرفتن مرتع ملی از مالک سابق پتروشیمی مشخص نیست.»
برکناری روز گذشته حسینعلی ابراهیمی کارنامی از سمت مدیرکلی اداره محیط زیست مازندران و جانشینی محمدرضا کنعانی با حکم شینا انصاری هم بر ابهامهای پرونده پتروشیمی میانکاله افزوده است. ابراهیمی کارنامی که چهار ماه قبل به این سمت منصوب شد، از اصلیترین مخالفان احداث پتروشیمی امیرآباد بود، اما در سوابق کنعانی، سرپرست جدید محیط زیست مازندران، تخلفات مالی و اداری متنوعی دیده میشود که مربوط به زمان حضور او در اداره محیط زیست گلستان و معاونت محیطزیست مازندران است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خبرگزاری فارس روز جمعه در گزارشی با اشاره اینکه «نیمی از تالاب میانکاله بهشهر بر اثر خشکسالی خشکیده و حالا یک پتروشیمی حیات تالاب شمالی ایران را تهدید میکند»، آورده است: «تجربه مشاهده گردن دراز فلامینگو در کنار دودکشهای عظیم صنعتی تنها در یک نقطه از زمین محقق میشود که آن هم شبهجزیرهای در شمال ایران به نام میانکاله است. هماکنون تنها ۵۱.۳ درصد از سطح آبی میانکاله پر آب است، اما مابقی مساحت آن خشک شده است. خشکسالی تنها منبع تهدید میانکاله نیست و توسعه یک واحد پتروشیمی در این منطقه هم حیات زیستگاه غنی این شبهجزیره را تهدید میکند.»
هاشم اشتهاردی، کارشناس اقتصادی هم به این خبرگزاری گفت:«در مقابل پتروشیمی که سود آن برای عدهای خاص است و اشتغال بالایی هم ندارد، توسعه گردشگری در این منطقه، یک کسبوکار متناسب با زیستبوم با اشتغال بالا و سود برای همه مردم خواهد بود.»
میانکاله زیستگاه زمینی بیش از ۲۸ نوع پرنده است که مسیر مهاجرت آنها از سیبری تا قطب جنوب امتداد دارد. سال ۱۳۹۸ در پی شروع کاهش سطح آب جزیره، موجی از تلف شدن پرندهها آغاز شد و بیش از ۵۰ هزار پرنده مهاجر از سفر بازماندند.