یوناما، نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان، روز چهارشنبه ۱۶ آذر (۷ دسامبر) از طالبان خواست مجازات اعدام را فورا متوقف کنند. همزمان، وزارت خارجه فرانسه هم اعدام علنی در افغانستان را محکوم کرد.
یوناما در توییتر نوشت: «مقامهای رسمی افغانستان امروز از اعدام یک مرد در ملاعام در استان فراه خبر دادند. سازمان ملل بهشدت با مجازات اعدام در هر شرایطی، مخالف است.»
در بیانیه وزارت خارجه فرانسه هم آمده است: «این اقدام [اعدام کردن] هولناک، علاوه بر نقض بسیاری از حقوق و آزادیهای اساسی مردان و زنان افغان است که طالبان انجام میدهند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فرانسه در این بیانیه تاکید میکند که مخالف سرسخت مجازات اعدام است و میافزاید: «ما قاطعانه به لغو این مجازات ناعادلانه و غیرانسانی متعهدیم.»
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، در این باره گفته بود که این حکم قصاص برای نخستینبار پس از حاکمیت دوباره این گروه بر افغانستان، در حضور مقامهای بلندپایه گروه و ساکنان استان فراه در غرب افغانستان اجرا شده است. به گفته او، این حکم روی فردی به نام تاجمیر ساکن استان هرات اجرا شد که یکی از اهالی شهرستان پشتکوه استان فراه را به قتل رسانده بود. او ادعا کرد متهم به جرم خود اعتراف کرده و قصاص او جاری شده است. مجاهد تاکید کرد که دستور اعدام این مرد را دادگاه با تایید ملا هیبتالله، رهبر طالبان، و دیگر سران این گروه، اجرا کرده است.
در هنگام اعدام این فرد، ملا عبدالغنی برادر، معاون نخستوزیر طالبان، امیرخان متقی، وزیر خارجه، سراجالدین حقانی، وزیر داخله، عبدالحکیم حقانی، رئیس دادگاه عالی این گروه، محمد خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر، حبیبالله آغا، وزیر معارف، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، و شماری دیگر از مقامهای بلندپایه این گروه حضور داشتند.
یک خبرنگار محلی در استان فراه به ایندیپندنت فارسی گفت که طالبان در استادیوم ورزشی شهر فراه یک مرد را اعدام و یک زن را سنگسار کردهاند، اما طالبان تاکنون در مورد ادعای سنگسار این زن چیزی نگفتهاند.
بر اساس گزارش خبرگزاری باختر که ۲۲ آبان منتشر شد، ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر نامرئی طالبان، به قضات در افغانستان دستور داده است که قوانین شرعی حد و قصاص را اجرا کنند. پس از این دستور منتسب به رهبر طالبان، دادگاههای طالبان حد شرعی شلاق را برای متهمان در استانهای لوگر، بامیان، تخار، لغمان، کابل و غور اجرا کردند.
طالبان در فراخوانهای خود از اهالی میخواهند که برای تماشای شلاق زدن و اعدام متهمان بیایند تا این موضوع برای کسانی که از «شریعت اسلامی» سرپیچی میکنند، درس عبرتی شود.
طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی نیز در افغانستان حاکمیت داشتند و در آن زمان نیز استادیومهای ورزشی به مکانهای جاری کردن حدود شرعی و قصاص بدل شده بودند. طالبان متهمان را سنگسار میکردند یا با شلیک گلوله میکشتند.