نصیر میرزایی، خبرنگار افغان ساکن قندهار، روز یکشنبه ۲۷ آذر به شکل مرموزی در خانهاش درگذشت. برخی رسانههای محلی و همکاران سابق این خبرنگار گفتهاند که او خودکشی کرده است، اما خانواده میرزایی تاکنون در مورد علت مرگ او اظهارنظر نکردهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان و سازمان نی، حامی رسانههای آزاد افغانستان، در اعلامیههایی جداگانه، ضمن ابراز نگرانی از مرگ این خبرنگار، از مقامهای طالبان خواستند تحقیقات شفاف در مورد چگونگی مرگ نصیر میرزایی را در دستور کار قرار دهند و نتایج آن را در اختیار رسانهها و مردم بگذارند.
در اعلامیه نی آمده است: «نی به نمایندگی از جامعه رسانهای افغانستان از مقامهای محلی قندهار میخواهد در مورد مرگ نصیر میرزایی تحقیقات لازم را انجام دهند و نتیجه آن را بلافاصله به اشتراک بگذارند.»
نی به نقل از منابعی در قندهار، نوشت که میرزایی روز یکشنبه درگذشته است و مسئولان محلی طالبان علت مرگ او را خودکشی اعلام کردهاند. با این حال سازمان نی تاکید کرد: «جامعه رسانهای افغانستان بر این باور است که به اشتراک گذاشتن این دست اطلاعات بدون تحقیقات ضروری و کارشناسانه، میتواند اذهان عمومی را از اصل مسئله و آنچه واقعا رخ داده است، دور کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این سازمان حامی رسانههای آزاد افغانستان افزود: «برای روشن شدن علت مرگ آقای میرزایی ضروری است طب عدلی (پزشکی قانونی) و نهادهای مرتبط نتیجه تحقیقات خود درباره این مسئله را رسما اعلام کنند.»
صدیقالله افغان، خبرنگار مقیم قندهار، هم در توییتی نوشت که نصیر میرزایی حدود یک ماه پیش ازدواج کرده بود و وضع مالی خانوادهاش خوب است، اما از مدتی قبل بیکار شده بود.
با بازگشت طالبان به قدرت در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، بسیاری از رسانههای آزاد که طی ۲۰ سال گذشته در افغانستان ایجاد شده بودند، از فعالیت بازماندند. این رسانهها به دلایل مختلف از جمله وضع محدودیتهای شدید از سوی طالبان، از دست رفتن منابع مالی و فرار خبرنگارانشان به خارج از کشور، نتوانستند به کار خود ادامه دهند. بر اساس آمار سازمان گزارشگران بدون مرز که اوت ۲۰۲۲ منتشر شد، پس از فروپاشی دولت در افغانستان، فعالیت حدود ۴۰ درصد از رسانههای این کشور متوقف شد و حدود ۶۰ درصد از خبرنگاران افغان این کشور را ترک کردند.
پس از تشکیل کابینه طالبان در اوایل سپتامبر ۲۰۲۱، وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه چندین فرمان محدودکننده علیه رسانهها و خبرنگاران صادر کرد. بر اساس این فرمانها، هیچ یک از رسانهها حق ندارند از مقامها و رژیم طالبان انتقاد کنند. مسئولان محلی طالبان در استانها هم به مسئولان رسانهها هشدار دادهاند هیچ محتوایی که در آن از طالبان انتقاد میشود، منتشر نکنند وگرنه با مجازات سنگین مواجه خواهند شد. پخش موسیقی و صحبت درباره دموکراسی، آزادی بیان و حقوق بشر نیز در رسانههای افغانستان ممنوع است و رسانههای تصویری از پخش سریال و فیلمهایی که زنان در آنها بازی کردهاند، منع شدند.
این محدودیتها باعث شدند بسیاری از رسانهها منابع درآمدی خود را از دست بدهند و نتوانند به فعالیت ادامه دهند. در کنار این محدودیتها، در ۱۶ ماه سلطه طالبان بر افغانستان، دهها خبرنگار هم بازداشت، شکنجه و زندانی شدهاند.