نحوه تعیین قیمت خودروهای وارداتی؛ حقوق گمرکی، سود بازرگانی و رقابت

دولتی‌ها امیدوارند با واردات خودرو خارجی بتوانند تلاطم در این بازار را کنترل کنند

واردات ٢٠٠ هزار دستگاه خودرو در شش ماه آینده از جمله برنامه‌های دولت سیزدهم است- دنیای اقتصاد

امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت، اعلام کرد ۱۰ درصد حقوق ورودی، ۱۰ تا ۱۵ درصد سود بازرگان برای واردات و رقابت بازار بورس، سه شاخص تعیین قیمت تمام‌شده خودرو‌های وارداتی خواهند بود.

قالیباف این مطلب را در یک گفت‌وگوی تلویزیونی بیان کرد و گفت: «حقوق گمرکی برای همه خودروها چهار درصد ثابت است و سود بازرگان متغیر خواهد بود.»

او افزود که در کنار این دو عامل، رقابتی که در بازار بورس شکل می‌گیرد هم در تعیین قیمت خودرو نقش خواهد داشت و خودروهای وارداتی در چند رده قیمتی در بورس کالا عرضه خواهند شد.

عرضه خودرو در بورس کالا در ایران چند ماهی است که آغاز شده و آن‌طور که از شواهد پیدا است با استقبال نیز مواجه شده است. در پنج ماه اخیر، ۱۳۷ مدل خودرو در رنگ‌های مختلف در بورس کالا عرضه شدند که معامله دو هزار و ۲۵۴ خودرو با قیمت‌هایی پایین‌تر از بازار را به دنبال داشت.

سایت تجارت‌نیوز با بررسی این معاملات نوشت که بیشترین سود از عرضه خودرو در بورس متعلق به خودروسازان بوده است.

در این میان، نخستین محموله خودرو‌های خارجی پس از چهار سال ممنوعیت، به ایران وارد شد و مقام‌های دولتی می‌گویند با عرضه خودرو‌های خارجی و افزایش تولید خودرو‌های داخلی، تلاطم در این بازار را آرام خواهند کرد.

واردات ٢٠٠ هزار دستگاه خودرو در شش ماه آینده از جمله برنامه‌های دولت سیزدهم در این حوزه است که برای دولت نیز درآمد‌زایی قابل‌توجهی خواهد داشت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بحران در بازار خودرو متاثر از بحران کلانی است که سال‌ها است اقتصاد ایران را احاطه کرده و این صنعت را روزبه‌روز بیشتر به مرز ورشکستگی کشانده است. این بحران در هفته‌های اخیر تشدید شده، به طوری که قیمت انواع خودرو ۳۰ تا ۱۰۰ میلیون افزایش یافته و کارت زرد مجلس به وزیر صمت را به دنبال داشته است.

خودروسازی در ایران صنعتی تقریبا ورشکسته است و تنها به واسطه فساد، پنهان‌کاری، انحصار و حمایت‌های دولتی توانسته است به حیات نیمه‌جان خود ادامه دهد. 

کیفیت نازل خودرو‌های تولید داخل و گرانی سرسام‌آور این محصولات مشتریان سایپا و ایران‌خودرو را به خشم آورده است اما به دلیل انحصار بازار در دست این شرکت‌ها، مردم جز خرید و استفاده از این محصولات چاره‌‌ای ندارند و البته برای خرید خودرو‌های خارجی را هم پولی در بساطشان نیست؛ از طرفی شرکت‌های خودروسازی هم با وجود این انحصار، همچنان زیان‌ می‌دهند و بررسی عملکرد نماد‌های آن‌ها در بورس نیز نشان‌دهنده وضعیت به‌نسبت نامطلوبشان است. 

بررسی صورت‌های مالی ایران‌خودرو در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۱ آشکار می‌کند که زیان خالص این شرکت ۳۹۵ میلیارد تومان ثبت شده که معادل ۱۳ ریال زیان به ازای هر سهم است.

برخی کارشناسان بازار خودرو پیش‌بینی کرده‌اند قیمت خودرو در ایران تا پایان سال ۱۴۰۱ به میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد دیگر هم افزایش یابد؛ اما این افزایش قیمت هم نمی‌تواند شرکت‌های خودروسازی را از بحران خارج کند.

بیشتر از اقتصاد