به گفته اقتصاددانان برجسته، قوانین مهاجرتی پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا موجب کمبود حدود ۳۳۰ هزار کارگر در بریتانیا شده است.
طبق گزارش مشترک دو اندیشکده «بریتانیا در اروپای در حال تحول» و «مرکز اصلاحات اروپا»، پایان آزادی انتقال نیروی کار «اثر چشمگیری» بر کمبود فعلی نیروی کار دارد.
طبق این مطالعه، کم شدن کارگران اروپایی در پی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اثر بدی بر بخشهای نیازمند نیروی کممهارتتر، از قبیل خدمات هتلداری، خردهفروشی، ساختمانسازی و حملونقل گذاشته است.
در این گزارش آمده است که تا پیش از سپتامبر ۲۰۲۲ کمبود چشمگیر حدود ۴۶۰ هزار نفری در بخش کارگران اتحادیهاروپایی وجود داشت، و ورود ۱۳۰ هزار کارگر از خارج از اتحادیه اروپا کل این کمبود را جبران نکرد.
پروفسور جاناتان پورتز و جان اسپرینگفورد، نویسندگان این مطالعه، گفتند: «در مجموع، این نظام جدید عمدتا به گونهای کنشگران هوادار خروج وعده داده بودند، عمل میکند.»
آنان گفتند که این نظام «چنان دشوار است که نمیتواند لغو آزادی انتقال نیروی کار را در بخشهای اقتصادی نیازمند نیروی کممهارتتر، که به این کمبود نیروی کار دامن میزنند، جبران کند.»
گروههای کسبوکار در بخشهای هتلداری، کشاورزی و ساختوساز از دولت خواستهاند که با گسترش «فهرست مشاغل دچار کمبود نیرو»، در نظام امتیازمحور صدور روادید برگزیت کمتر سختگیری کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نویسندگان این گزارش جدید در مورد برگزیت گفتند تغییرات عمده در الگوهای مهاجرت «جزو ویژگیهای» ترک اتحادیه اروپا است «نه جزو ایرادهایش»، و افزودند که «تاثیر بلندمدتتر این موضوع بر بازار نیروی کار بریتانیا عمیق خواهد بود.»
گزارش از قول این اندیشکدهها هشدار داد که کسبوکارهای دچار کمبود نیرو میتوانند در خودکارسازی بیشتر و بهتر کارها سرمایهگذاری کنند، «اما ممکن است بعضی جاها با دستمزدها و قیمتهای بیشتر در کنار خروجی کمتر مواجه شوند؛ مخصوصا در کارهایی که خودکارسازی آنها دشوار است.»
جین گرتون، از اتاق بازرگانی بریتانیا، گفت: «سیاستمداران باید درباره نیروی کار ماهری که از خارج بریتانیا نیاز داریم، واقعبین باشند. برگزیت کنترل مرزهایمان را در اختیار ما گذاشته است و دولت باید برای کمک به کسبوکارهای دچار مشکل، از اهرمهای مناسب استفاده کند تا بتوانند به افرادی که نیاز دارند، دست یابند.»
استوارت رز، رئیس فروشگاه زنجیرهای آسدا، روز سهشنبه، ۱۷ ژانویه [۲۷ دی]، گفت اثرات«فاجعهبار» برگزیت گریبانگیر بریتانیا شد و باید رابطه تجاری تنگاتنگتری با بروکسل را مدنظر قرار داد.
این عضو حزب محافظهکار مجلس اعیان گفت که تجارت بین بریتانیا و اتحادیه اروپا «به آرامی در گردش نیست»، و افزود:«به نظر من میتوانیم به آن بگوییم توافق میکیماوسی. چیزی که نیاز داریم، داشتن رابطه تجاری قویتر است.»
این در حالی است که نگرانی در مورد کمبود نیروی کار و شمار ازکارافتادگی بریتانیاییها به دلیل بیماری رو به افزایش است. طبق تازهترین آماری که سازمان ملی آمار روز سهشنبه منتشر کرد، نرخ بیکاری به ۳.۷ درصد رسید که از ۳.۵ درصد سه ماهه قبلی بیشتر است.
صادق خان، شهردار لندن، هفته قبل با انتقاد از «خسارت عظیمی» که برگزیت به بازار نیروی کار وارد کرد، خواستار برخورداری پایتخت از اختیارات مهاجرتی خود شد. دولت تحت رهبری حزب اسانپی در اسکاتلند نیز پیش از این خواستار تمرکززدایی از راهبرد صدور روادید و مهاجرت شده است.
الین اسمیت، نماینده مجلس و سخنگوی حزب اسانپی در اروپا، روز سهشنبه گفت: «آن چه صنایع میخواهند، به ویژه در اسکاتلند، افزایش پذیرش مهاجر برای رفع کمبودهای فراروی آنان است که دولت بریتانیا به دلیل نگرش برگزیتمحور، نمیتواند برآورده کند.»
پیشتر در همین هفته، اندرو بیلی، رئیس بانک مرکزی انگلستان، هشدار داد که کمبود نیروی کار در بریتانیا، «خطر بزرگی» برای پایین آوردن تورم با سرعت مطلوب است.
یکی از سخنگویان وزارت کشور بریتانیا گفت: «عموم مردم به درستی توقع دارند که مهاجرت را مهار کنیم و به همین دلیل است که نظام امتیازی ما در کل بریتانیا، اولویت دادن به مهارتها و استعدادهای مورد نیاز بریتانیا را با تشویق درازمدت سرمایهگذاری در نیروی کار داخلی، متوازن میکند.»
او افزود:«گستره کارگران ماهر را توسعه دادیم تا شغلهایی با مهارت متوسط را نیز در بر گیرد و اکنون ۶۰ درصد شغلها را در اقتصاد را پوشش میدهد.»
© The Independent