سرطان تیروئید شکلی از بیماری است که غده کوچکی واقع در قاعده گردن جلو نای را که هورمونهای موردنیاز برای تنظیم سوختوساز بدن از جمله تری یدوتیرونین و تیروکسین ترشح میکند، هدف قرار میدهد.
اگر میزان مناسبی از این هورمونها برای تعدیل نحوه ذخیره و استفاده از انرژی تولید نشود، بسیاری از عملکردهای بدن بهتدریج کند میشود و اندامهای داخلی را تحت تاثیر قرار میدهد.
بنیاد تیروئید بریتانیا میگوید: «سرطان غده تیروئید نادر است، اما میزان بروز آن روبهافزایش است.»
«هرگونه تشخیص سرطان نگرانکننده است، اما نرخ درمان سرطان تیروئید بسیار بالا است و غالب بیماران به زندگی درست و عادی بازمیگردند.»
به گفته سازمان سلامت ملی (اناچاس) این بیماری بین افراد در دهه ۳۰ سالگی و بالای ۶۰ سال بیشتر شایع است و به شکلی گسترده برای زنان اتفاق میافتد به طوری که گفته میشود دو تا سه برابر بیشتر از مردان به آن مبتلا میشوند.
شایعترین علائم این بیماری به شرح زیر است:
- تورم یا توده بدون درد در گلو (اما از هر ۲۰ نمونه چنین تودهای فقط یک مورد سرطانی است)
- غدد متورم در گردن
- گرفتگی ناگهانی صدا که با گذشت چند هفته بهبود نمییابد
- گلودردی که بدون تسکین ادامه دارد
- ناراحتی هنگام بلعیدن
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اگر با هریک از نشانههای ذکرشده مواجه شدید، توصیه میکنیم به سراغ پزشک عمومی بروید تا آنها را بررسی و مشخص کند آیا واقعا نشانههای سرطاناند یا چیزی کمتر جدیاند.
بعد از معاینه گردن، ممکن است آزمایش خون تجویز کنند تا مشخص شود آیا تیروئید شما درست کار میکند یا خیر.
اگر دلیلی برای نگرانی بیابند، شما را برای آزمایشهای بیشتر به بیمارستان و یک متخصص ارجاع میدهند.
سازمان سلامت ملی درباره دلایل بروز سرطان تیروئید توضیح میدهد: «وقتی تغییری در دیانای درون سلولهای تیروئید پدید بیاید که باعث رشد مهارناپذیر آنها و تولید توده شود.»
به گفته سازمان سلامت، دقیقا مشخص نیست چه عواملی باعث این تغییر میشوند اما عوامل افزایش خطر ابتلا به سرطان تیروئید عبارتاند از: سابقه سایر بیماریهای تیروئید (پرکاری، کمکاری یا التهاب)، سابقه خانوادگی این بیماری، قرار گرفتن در معرض اشعه در کودکی، چاقی یا ابتلا به بیماری پولیپ روده آدنوماتوز یا از آکرومگالی.
سرطان تیروئید به چهار روش درمان میشود: برداشتن سلولهای سرطانی با جراحی، تجویز ید رادیواکتیو، پرتودرمانی خارجی یا شیمی درمانی.
سپس برای اطمینان از بازنگشتن سرطان پیگیریهای منظم لازم است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این بیماری به پایگاه بنیاد تیروئید بریتانیا مراجعه کنید.
© The Independent