پیروان اهل سنت استان گلستان: پشت سر هیچ‌کس جز مولوی گرگیج نماز نمی‌خوانیم

فعالان استان گلستان به حکومت ایران درباره افزایش فشارها بر پیروان اهل سنت هشدار دادند

فعالان سیاسی و مدنی اهل سنت استان گلستان برای حضور در نماز جمعه شهرستان گالیکش به امامت مولوی محمدحسین گرگیج در روز جمعه ۱۴ بهمن فراخوان مردمی صادر کردند.

در این فراخوان آمده است: «ما جوانان، فعالان سیاسی و مدنی اهل سنت استان گلستان این جمعه هم مانند جمعه‌های گذشته در شهرستان گالیکش روبروی منزل مولوی گرگیج تجمع می‌کنیم و خواهان لغو فشار‌ها بر تمام اهل سنت ایران از جمله مولوی گرگیج‌ایم.»

فعالان استان گلستان در این بیانیه که متن آن را خبرگزاری حال‌وش منتشر کرد، به جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند تا دستیابی به مطالبات خود عقب‌نشینی نمی‌کنند. آنان از پیروان اهل سنت استان گلستان و بلوچ هم دعوت کردند که روز جمعه ۱۴ بهمن، مقابل منزل مولوی گرگیج تجمع کنند تا حکومت ایران از فشار‌های خود به اهل سنت دست بردارد. امضا‌کنندگان این فراخوان از پیروان اهل سنت خواستند با حضورشان، اتحاد خود را به جمهوری اسلامی ایران نشان دهند و اثبات کنند که اهل سنت با هم متحدند و کوچک‌ترین «تحدی» را تحمل نخواهند کرد.

جوانان و فعالان سیاسی و مدنی استان گلستان در ادامه، بازداشت روحانیون اهل سنت در کردستان و مولوی عبدالمجید مرادزهی، مشاور مولوی عبدالحمید، در زاهدان را محکوم کردند و از حکومت ایران خواستند تمام بازداشتی‌ها را آزاد کند.

فعالان استان گلستان از مولوی گرگیج نیز خواستند که با وجود تمام فشار‌های حکومتی، نماز جمعه را به امامت خود برگزار کند.

هم‌زمان با خیزش سراسری ایرانیان علیه حکومت، فشار‌ها بر علمای مذهبی اهل سنت افزایش یافت. محمدحسین گرگیج فقیهی حنفی و خطیب و امام جماعت اهل سنت است که تا زمستان ۱۴۰۰، امام‌جمعه آزادشهر در استان گلستان بود. او در یکی از خطبه‌های نماز جمعه، به خطبه عقد امام سوم شیعیان و دختر یزدگرد اشاره کرد و گفت: «مادر امام زین‌العابدین دختر یزدگرد بود و عمر بن خطاب پس از فتح ایران او را به ازدواج امام حسین درآورد و ۹ امام پس از آن نیز از همین نسل به وجود آمدند. در نتیجه اگر خلافت عمر بن خطاب را نپذیریم، اعتبار امامان و نسب آنان را زیر سوال برده‌ایم.»

سخنان او موجی از واکنش‌ها را در میان رسانه‌ها و مقام‌های حکومتی در پی داشت و در نهایت مولوی گرگیج از امامت جمعه آزادشهر عزل شد. عزل او با اعتراض‌ مردم آزادشهر مواجه شد. مولوی گرگیج نیز عزل خود را به رسمیت نشناخت و یک هفته پس از صدور این حکم، در مدرسه فاروقیه نماز جمعه بر پا کرد. او روز ۱۶ دی‌ ۱۴۰۱ نیز هم‌زمان با خیزش سراسری ایرانیان به درخواست مردم، نماز جمعه اهل سنت گالیکش را امامت کرد.

دادگاه ویژه روحانیت گرگان ۲۲ دی‌ماه طی تماس تلفنی از مولانا گرگیج خواست روز یکشنبه ۲۵ دی‌ در این دادگاه حاضر شود، اما مردم بلوچ و ترکمن شهرستان‌های آزادشهر و گالیکش و برخی دیگر از شهر‌های استان گلستان با تجمع مقابل منزل مولانا گرگیج، مانع رفتن او به دادگاه شدند و از مسئولان خواستند حکم احضار مولانا گرگیج را لغو کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تجمع‌های اعتراضی و تحصن مردم مقابل منزل مولانا محمدحسین گرگیج چند روز متوالی ادامه داشت تا اینکه برخی از مقام‌های امنیتی شامگاه پنجشنبه ۲۹ دی‌ماه با حضور در منزل مولانا گرگیج اعلام کردند که او از این‌ پس حق «خطابت، امامت جمعه و هیچ‌گونه فعالیت رسانه‌ای» را ندارد.

با این‌ حال پیروان اهل سنت در جمعه‌های متوالی مقابل منزل مولوی گرگیج تجمع می‌کنند و خواستار برپایی نماز جمعه با امامت او هستند. روز جمعه ۷ بهمن نیز شمار زیادی از پیروان اهل سنت با لباس‌های سفید شبیه به کفن روبروی منزل مولوی گرگیج تجمع و اعلام کردند که پشت سر هیچ‌کس دیگر جز او نماز نمی‌خوانند.

مولوی گرگیج هفته پیش از آن هم در جمع هوادارانش به حکومت ایران کنایه زده و گفته بود: «حکومتی که با مردم نباشد، حکومت نیست. حکومتی که صدای مردم را نشنود، لیاقت حکومت کردن ندارد.»

حصر خانگی مولوی گرگیج و منع او از امامت نماز جمعه واکنش دیگر روحانیون اهل سنت از جمله مولوی عبدالحمید، امام‌جمعه مسجد مکی زاهدان، را نیز در پی داشت. مولوی عبدالحمید با انتقاد از ممنوعیت‌های جدید علیه این روحانی اهل سنت در توییتی، اقدام مقام‌های جمهوری اسلامی ایران در خصوص مولانا گرگیج را «غیرقابل درک و به‌ دور از انصاف» توصیف کرد و نوشت: «جامعه به شدت نیازمند نظرهای دلسوزانه ‌ایشان است.»