آمریکا در بیانیهای تعهد خود برای دفاع از فیلیپین دربرابر حمله احتمالی چین را تجدید کرد. مناقشه برسر دریای جنوبی چین بهطور فزایندهای تنش در این منطقه را بالا برده است. این بیانیه پس از آن منتشر میشود که یک کشتی گارد ساحلی چین یک شناور گشتی فیلیپین را با سلاح لیزی هدف قرار داد و این حمله برخی از خدمه شناور فیلیپینی را بهمدتی کوتاه نابینا کرد.
چلوی گارافیل، وزیر ارتباطات فیلیپین، بدون توضیح بیشتر، اعلام کرد که فردیناند مارکوس جونیور، رئیس جمهوری این کشور، روز سهشنبه (۲۵ بهمنماه) هوانگ شیلیان، سفیر چین در مانیل را احضار کرد تا نگرانی جدی خود را «از افزایش و شدت اقدامات چین علیه گارد ساحلی و ماهیگیران فیلیپین» ابراز کند.
وزارت امور خارجه فیلیپین نیز بهطور جداگانه در یک نامه دیپلماتیک اعتراضی به سفارت چین، اقدامهای کشتی چینی، شامل «آزار و اذیت، مانورهای خطرناک، استفاده از سلاح لیزری و چالشهای رادیویی غیرقانونی» را محکوم کرد.
به گفته مقامهای فیلیپین در جریان رویارویی که هفته گذشته، در ششم فوریه رخ داد، کشتی گارد ساحلی چین برای جلوگیری از نزدیکشدن کشتی گشت فیلیپین به یک منطقه مورد اختلاف، با سلاح لیزری بهسمت نیروهای فیلیپینی حمله کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
چین دریای جنوبی این کشور را در عمل و بهطور کامل متعلق به خود میداند. این امر چین را در یک میدان برخورد با مدعیان دیگر مانند فیلیپین، استرالیا و ویتنام قرار داده است. نيروی دريايی چين متهم شده است که پيشتر نیز عليه هواپيماهای نظامی استراليا هنگام گشتزنی در دريای جنوب چين و نقاط ديگر در اقيانوس آرام از سلاح لیزری استفاده کرده است.
با وجود سفر رودریگو دوترته، رئیس جمهوری سابق فیلیپین، و سفر اخیر فردیناند مارکوس جونیور، رئیس جمهوری کنونی این کشور، به پکن که در ماه ژانویه با شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین، دیدار کرد، تنشها بین دو کشور همچنان ادامه دارد و این امر اتحاد نظامی نزدیکتری بین فیلیپین و آمریکا بهوجود آورده است.
وانگ ونبين، سخنگوی وزارت امور خارجه چين، روز دوشنبه بدون اشاره به استفاده از سلاح لیزری، گفت که يک کشتی گارد ساحلی فيليپين بدون اجازه به آبهای چين تجاوز کرده و کشتیهای گارد ساحلی چین «بهصورت حرفهای و با خویشتنداری و مطابق با قانون چین و حقوق بینالملل» به آن پاسخ دادهاند.
در مقابل این ادعای پکن، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت: «رفتار عملیاتی خطرناک چین بهطور مستقیم صلح و ثبات منطقهای را تهدید میکند و نقض آزادی ناوبری در دریای جنوبی چین محسوب میشود که براساس قوانین بینالمللی تضمین شده است و همچنین نظم بینالمللی مبتنیبر قوانین را تضعیف میکند.»
پرایس در بیانیه خود اعلام کرد که آمریکا در کنار متحدان فیلیپینیاش میایستد. او همچنین گفت درصورت حمله مسلحانه به نيروهای مسلح فيليپينی، کشتیها يا هواپيماها، ازجمله حمله به گارد ساحلی فيليپين در دريای جنوبی چين، آمریکا براساس پيمانی که در سال ۱۹۵۱ با فیلیپین امضا کرده است، عمل خواهد کرد. این پیمان آمریکا و فیلیپین را موظف میکند که درصورت حمله خارجی، به دفاع از یکدیگر کمک کنند.