اداره صدور گذرنامه طالبان روز پنجشنبه چهارم اسفند (۲۳ فوریه) در یک نشست خبری در کابل، اعلام کرد که روند صدور گذرنامه در سراسر افغانستان از روز چهارشنبه دهم اسفند از سر گرفته خواهد شد.
عبدالکریم حسیب، رئیس اداره گذرنامه تحت کنترل طالبان، گفت که این اداره روزانه ده هزار گذرنامه در سراسر افغاستان صادر خواهد کرد.
روند صدور گذرنامه در افغانستان از تیرماه ۱۴۰۱ به دلیل آنچه طالبان مشکلات فنی اعلام کردند، متوقف شد. در این مدت، هرچند گذرنامهای به صورت رسمی صادر نشد، برخی دلالان در ازای مبالغی هنگفت، برای متقاضیان گذرنامه تهیه میکردند.
رئیس اداره گذرنامه طالبان تاکید کرد که این اداره تلاش کرده است جلو جعل کنندهها را بگیرد، با این حال برخی از آنان از مردم پول گرفته و برای آنها گذرنامههای جعلی صادر کردهاند. او تصریح کرد: ««گذرنامههایی که دلالان با پرداخت پول صادر میکنند، فاقد اطلاعات بیومتریکاند و معتبر نیستند.»
با این حال در شش ماه گذشته، گزارشهای متعددی از اخاذی دلالان از مردم و نیز بدرفتاری افراد طالبان با متقاضیان در اداره گذرنامه منتشر شده است. برخی مردم به رسانهها گفتهاند که برای گذرنامه چندین هزار دلار پرداختهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیس اداره گذرنامه افغانستان اکنون میگوید صدور گذرنامه را به صورت رسمی و قانونی از سر میگیرد اما متقاضیان باید در استانهای محل سکونتشان برای گذرنامه درخواست دهند تا از ازدحام جمعیت در کابل جلوگیری شود. او تاکید کرد: «کسانی که ساکن استانهای دیگرند و قبلا در کابل درخواست دادهاند، گذرنامههایشان را از اداره گذرنامه استان خودشان تحویل خواهند گرفت.»
صدور گذرنامه در افغانستان در یک سال و هفت ماهی که از سلطه طالبان می گذرد، بارها متوقف شده است. طالبان دلیل آن را معمولا مشکلات فنی عنوان میکنند. هزاران نفر هم برای گرفتن گذرنامه از استانهای دیگر به کابل رفتند تا از آنجا اقدام کنند.
توقف صدور گذرنامه در شرایطی که شمار زیادی از مردم به دلایل مختلف قصد خروج از افغانستان را دارند، مشکلات زیادی ایجاد کرده است. بسیاری از آنان به دلیل فروپاشی سیستم درمانی افغانستان و کمبود شدید امکانات، برای معالجه میخواهند به کشورهای همسایه بروند که با توقف صدور گذرنامه به مشکل برخوردند. دانشجویانی که در خارج از افغانستان تحصیل میکنند یا در بورسیه گرفتهاند، نیز از جمله کسانیاند که از کندی روند صدور گذرنامه آسیب دیدند.
از سوی دیگر، فروپاشی اقتصادی و از دست رفتن کسبوکارها نیز از دلایلیاند که بیشتر مردم را به مهاجرت از افغانستان متمایل کردهاند. ترس از انتقامجوییهای طالبان نیز از دلایل مهاجرت بسیاری از کارکنان دولت پیشین، نظامیان و کارکنان ادارات بینالمللی است که آنها نیز به دلیل اختلال در روند صدور گذرنامه، با مشکلات بسیاری مواجه شدهاند.