ژوزف عون؛ ارتشی خوشنامی که رئیس‌جمهوری لبنان شد

ژوزف عون با فرماندهی موفق عملیات علیه داعش در مرزهای لبنان و سوریه به شهرت رسید

ژوزف عون، رئیس‌جمهوری جدید لبنان در مجلس این کشور-۹ ژانویه ۲۰۲۵-AFP

ژوزف عون، فرمانده ارتش لبنان به پایان دادن بن‌بست دو ساله سیاسی در این کشور کمک کرد.

او که به‌طور ویژه به‌عنوان گزینه مورد نظر ایالات متحده و البته عربستان سعودی در لبنان شناخته می‌شود، از نگاه خبرگزاری فرانسه به‌عنوان بهترین فرد برای استحام هرچه بیشتر آتش‌بس شکننده و خروج لبنان از بحران مالی بزرگ معرفی شده است.

به گزارش این خبرگزاری، عون پس از سوگند در پارلمان تاکید کرد که «مرحله‌ای جدید در تاریخ لبنان خواهد شد.» تحلیل‌گران می‌گویند عون که امروز جمعه ۱۰ ژانویه ۶۱ ساله می‌شود و به‌عنوان یک مدیر «صادق و راستگو» شناخته می‌شود، گزینه مناسبی برای جایگزینی میشل عون که البته هیچ نسبتی با او ندارد خواهد بود.

میشل عون دوره ریاست‌جمهوری خود را در اکتبر ۲۰۲۲ به پایان رساند و لبنان از آن زمان تاکنون بدون رئیس‌جمهوری بود. حدود ۱۲ تلاش قبلی برای انتخاب رئیس‌جمهوری در لبنان، به دلیل تنش‌ها میان حزب‌الله و مخالفان این گروه شبه‌نظامی وابسته به حکومت ایران، شکست خورده بود. مخالفان حزب‌الله، این گروه شیعه را به تلاش برای تحمیل نامزد مورد نظر خود متهم کرده بودند.

ژوزف عون از سال ۲۰۱۷ فرماندهی ارتش لبنان را بر عهده داشت؛ نهادی که به‌عنوان یکی از معدود منابع وحدت در کشوری با شکاف‌های فرقه‌ای و سیاسی شناخته می‌شود. او ارتش را در میان بحران مالی شدید که حقوق ۸۰ هزار سربازش را به‌طور چشمگیری کاهش داده بود، هدایت کرد و ناچار شد کمک‌های بین‌المللی را بپذیرد.

عون از اواخر نوامبر و پس از آنکه امضای آتش‌بس به بیش از یک سال جنگ میان اسرائیل و حزب‌الله پایان داد، نظارت بر بسیج تدریجی نیروهای مسلح در جنوب لبنان را بر عهده داشت. طبق این آتش‌بس، ارتش لبنان به‌تدریج در کنار نیروهای صلح‌بان سازمان ملل در جنوب مستقر شده است و این در حالی است که نیروهای اسرائیلی باید تا ۲۶ ژانویه عقب‌نشینی‌های خود را به خاک کشور خود تکمیل کنند.

عون روز پنجشنبه گفت که دولت باید «انحصار کامل سلاح» را در دست داشته باشد. این ژنرال که شانه‌های پهن و سری تراشیده دارد، از زمان فرماندهی بر ارتش دیدارهای خود با مقامات خارجی را افزایش داده است. این مرد کم‌حرف، توانست به لطف روابط خوب خود با طبقه سیاسی تقسیم‌شده لبنان و همچنین حمایت ظاهری ایالات متحده و عربستان سعودی، حالا به ریاست‌جمهوری کشور بحران‌زده لبنان برسد.

«فردی متعهد»

کریم بیطار، کارشناس روابط بین‌الملل در دانشگاه سن‌ژوزف بیروت به خبرگزاری فرانسه می‌گوید عون به‌عنوان فردی «با صداقت شخصی» شناخته می‌شود که پس از هدایت ارتش در نبردی برای بیرون راندن گروه داعش از منطقه‌ای کوهستانی در مرز سوریه، به شهرت رسید.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بیطار در گفت‌وگو به خبرگزاری دولت کشور فرانسه افزود: «در ارتش لبنان او به‌عنوان فردی متعهد شناخته می‌شود که منافع ملی را در اولویت قرار داده و تلاش کرده تا این نهاد که آخرین نهاد غیرفرقه‌ای کشور است را تقویت کند.»

عون که قرار بود در ژانویه سال گذشته بازنشسته شود، دو بار ماموریت خود را تمدید کرد که آخرین بار آن در نوامبر سال گذشته بود. مهند حاج‌علی، از بنیاد کارنگی در نیویورک نیز می‌گوید «به‌عنوان رئیس ارتش لبنان که تحت حمایت ایالات متحده است، جوزف عون با آمریکا روابط نزدیکی دارد.» او همچنین به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حالی که عون روابط خود را با همه قدرت‌ها حفظ کرده است، رسانه‌های وابسته به حزب‌الله اغلب به دلیل این روابط نزدیک با آمریکا از او انتقاد می‌کنند.»

واشنگتن اصلی‌ترین حامی مالی ارتش لبنان است. این ترش همچنین از کشورهایی مانند قطر نیز حمایت‌های مالی دریافت می‌کند. در نمونه‌ای دیگر یک کنفرانس بین‌المللی در پاریس، ماه گذشته ۲۰۰ میلیون دلار برای حمایت از نیروهای مسلح لبنان جمع‌آوری کرده بود.

ارتش لبنان به‌شدت تحت تاثیر بحران اقتصادی این کشور قرار گرفته است و در مقطعی در سال ۲۰۲۰ اعلام کرد که به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی، گوشت را از وعده‌های غذایی سربازان خود حذف کرده است. عون که به زبان‌های عربی، انگلیسی و فرانسوی مسلط است، از جامعه مسیحی لبنان می‌آید و دو فرزند دارد. طبق عرف، ریاست‌جمهوری لبنان به یک مسیحی مارونی، نخست‌وزیری به یک مسلمان سنی و ریاست مجلس به یک مسلمان شیعه اختصاص دارد.

عون پنجمین فرمانده ارتش لبنان است که در تاریخ این کشور به مقام ریاست‌جمهوری می‌رسد و چهارمین فرمانده ارتش هم محسوب می‌شود که به‌طور متوالی عهده‌دار این سمت شد. فرماندهان ارتش در این کشور، طبق عرفی همگانی، مارونی هستند. مارونی‌ها گروهی قومی-مذهبی در سرزمین شام سابق و عمدتا در لبنان امروز محسوب می‌شود. این گروه نام خود را از سن مارون مسیحی‌-آشوری گرفته‌اند؛ کسی که پیروان‌اش بعدتر از انطاکیه در ترکیه امروزی و اطراف آن، به زیستگاه کنونی‌شان یعنی کوه‌های لبنان کوچ کردند و کلیسای مارونی را بنیان نهادند.

بیشتر از جهان