ضمیر کابلوف، فرستاده ویژه رئیسجمهوری روسیه در امور افغانستان، روز دوشنبه ۱۴ فروردین (۳ آوریل) به خبرگزاری تاس گفت کنسولگری روسیه در شهر مزارشریف در شمال افغانستان فعال است.
کنسولگری روسیه در مزارشریف در حالی فعالیتش را از سر میگیرد که در یک ماه اخیر، چهار حمله و درگیری مسلحانه میان اعضای داعش و طالبان در این شهر رخ داده است.
روسیه کنسولگری خود در مزارشریف را ژوییه ۲۰۲۱ و در پی تهاجم طالبان به شهرهای افغانستان، تعطیل کرد. در آستانه فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان و روی کار آمدن طالبان، تعداد اندکی از دیپلماتهای روسیه در سفارت این کشور در کابل ماندند اما دیپلماتها و کارمندان شاغل در کنسولگری روسیه در مزارشریف افغانستان را ترک کردند.
روسیه از سال ۲۰۱۸ روابط نزدیک و علنی با طالبان برقرار کرد و اعضای رهبری این گروه را چندین بار به مسکو دعوت کرد. این روابط نزدیک باعث شد سفارت روسیه در کابل در جریان فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان بسته نشود. سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران، پاکستان و چین نیز در زمان فروپاشی دولت و ورود طالبان به کابل بسته نشدند.
با این حال در نزدیک به ۲۰ ماه سلطه طالبان بر افغانستان، سفارتخانههای روسیه، پاکستان و یک هتل محل اقامت شهروندان چینی در کابل هدف حملات داعش خراسان قرار گرفتند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حمله انتحاری به ورودی سفارت روسیه در کابل که در شهریور ۱۴۰۱ رخ داد، به کشته شدن دو دیپلمات روسی و چهار شهروند افغان منجر شد. مسئولیت این حمله را داعش خراسان به عهده گرفت و اعلام کرد که حملاتش به «لانههای جاسوسی» در افغانستان ادامه خواهد یافت.
پس از این حمله، سفارت روسیه در کابل خدمات کنسولی خود را متوقف کرد و از متقاصیان ویزای روسیه خواست به کنسولگری این کشور در ایران یا پاکستان مراجعه کنند.
ضمیر کابلوف آبان گذشته گفت یک هیئت روسی برای بررسی مسائل فنی به مزارشریف رفته و از ساختمان کنسولگری دیدن کرده است. کابلوف گفته بود بازگشایی کنسولگری به وضعیت امنیتی و رفع شدن نگرانیهای ناشی از تهدیدهای جاری بستگی دارد.
وزارت خارجه روسیه در آبانماه، الکسی پروزرف را که پیش از این به عنوان معاون سفارت روسیه در کابل کار کرده بود، به عنوان سرکنسول این کشور در مزارشریف منصوب کرد.
الکسی پروزرف در حالی کارش آغاز کرد که تهدیدهای داعش علیه مراکز دیپلماتیک در افغانستان همچنان پابرجا است. تنها در یک ماه اخیر، شهر مزارشریف صحنه چهار مورد حمله و درگیری بوده است که دو مورد آن را داعش به عهده گرفته و درباره دو مورد دیگر، طالبان ادعا کردهاند که آنها به مخفیگاه داعش حمله کردهاند.
۱۸ اسفند، یک مهاجم انتحاری داعش خود را به محل کار مولوی داوود مزمل، استاندار طالبان در بلخ، رساند و در یک حمله انتحاری استاندار طالبان و دو همراهش را کشت. دو روز بعد، ۲۰ اسفند، در یک همایش مذهبی در مرکز فرهنگی تبیان که از مراکز تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در افغانستان است، انفجاری رخ داد. در این انفجار سه تن کشته و ۳۰ نفر زخمی شدند.
مسئولیت هر دو حمله را داعش خراسان به عهده گرفت. این گروه در مورد حمله به استاندار طالبان گفت که با کشتن داوود مزمل، انتقام اعضایش را که در جنگ با طالبان کشته شدند، گرفته است.
داود مزمل از چهرههای قدرتمند طالبان بود که در جنگ علیه داعش در شرق افغانستان نقش مهمی داشت.
به دنبال این حملات مرگبار داعش، طالبان ادعا کردند که در شامگاه یکشنبه ۶ فروردین و دوشنبه ۱۴ فروردین به مخفیگاههای اعضای داعش خراسان در دو ناحیه مزارشریف یورش بردهاند.
پیش از این، ضمیر کابلوف با ابراز نگرانی از قدرتگیری داعش در افغانستان گفته بود که با سلطه طالبان بر افغانستان، شمار اعضای داعش سه برابر شده است. بر اساس ادعای فرستاده ویژه پوتین در امور افغانستان، شمار اعضای داعش در اوت ۲۰۲۱ نزدیک به دو هزار نفر بودند اما یک سال بعد به شش هزار نفر افزایش یافت.