روزنامه فارین پالیسی روز چهارشنبه (۵ آوریل) هشدار داد که طالبان به «تجارت گروگانگیری» بازگشتهاند و میخواهند با گروگانگیری شهروندان خارجی از غرب باج بگیرند.
به نوشته این روزنامه، طالبان چند شهروند آمریکایی و اروپایی را در افغانستان بازداشت کردهاند که به نظر میرسد بخشی از برنامه گروگانگیری سازمانیافته این گروه باشد. ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و لهستان تایید کردهاند که شماری از شهروندانشان در زندانهای طالباناند.
اقدام طالبان در گروگان گرفتن غربیها برای کسب منافع سیاسی پیشتر هم سابقه داشته است.
فارین پالیسی خاطرنشان میکند «دیپلماسی گروگانگیری» که در آن شهروندان آمریکایی در کشورهای متخاصم بازداشت و برای منافع سیاسی معامله میشوند، اخیرا به میزان نگرانکنندهای افزایش یافته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گفته این روزنامه، روسیه اواخر ماه مارس، ایوان گرشویچ، خبرنگار وال استریت ژورنال، را بازداشت و او را به جاسوسی برای ایالات متحده متهم کرد؛ اتهامی که دولت بایدن آن را رد کرده است. در این گزارش آمده است: «نگرانیهای فزایندهای وجود دارد که اتباع ایالات متحده به طور فزایندهای هدف بازداشت قرار میگیرند تا اهرمهای سیاسی علیه ایالات متحده را تضمین کنند.»
نویسنده این مطلب بر این باور است که پشت تاکتیک اخیر طالبان فرضیههای زیادی وجود دارد. به گفته او، این حرکت میتواند نشانه آن باشد که طالبان قصد دارند افغانستان را از دست غربیها خلاص کنند تا ارزشهای افراطی خود را راحتتر تحمیل کنند؛ مانند ممنوعیت تحصیل دختران بالاتر از کلاس ششم.
این روزنامه به نقل از آگاهان امنیتی نوشت که احتمالا هدف دیگر طالبان از گروگانگیریها برنامهریزی برای استفاده از خارجیها به عنوان وثیقه برای مبادله زندانیان باشد، همانطور که قبلا چند بار این کار را کردهاند.
برخی از آگاهان هم به این روزنامه گفتهاند که این اقدامی برای تحت فشار قرار دادن دولت بایدن برای آزادسازی میلیاردها دلار ذخایر ارزی بلوکهشده به دلیل تحریمهای مالی ایالات متحده و در نهایت به رسمیت شناختن این رژیم یاغی از سوی آمریکا و غرب است.
طالبان مدتها است گروگانگیری را روشی مناسب برای معامله با ایالات متحده میدانند. یک سرباز آمریکایی در سال ۲۰۰۹ پس از ترک پایگاه خود در جنوب افغانستان به مدت پنج سال در اسارت شبکه حقانی، وابسته به طالبان به رهبری سراجالدین حقانی، وزیر داخله فعلی آنها، بود. او در مه ۲۰۱۴ با پنج عضو ارشد طالبان که در گوانتانامو زندانی بودند، مبادله شد؛ چیزی که به عنوان یک پیروزی بزرگ برای این گروه تلقی شد.
طالبان در سال ۲۰۲۲ مارک فریکس، تفنگدار سابق آمریکایی را پس از دو سال در ازای آزادی بشیر نورزی، قاچاقچی مواد مخدر که به اتهام توطئه برای قاچاق هروئین در ایالات متحده به ۱۷ سال حبس محکوم شده بود، آزاد کردند.
کشورهای غربی بهویژه ایالات متحده آمریکا و بریتانیا بازداشت شهروندانشان در حکومت طالبان را اخیرا علنی کردهاند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، ماه گذشته در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا وجود آمریکاییها در بازداشت طالبان را تایید کرد: «چندین آمریکایی هنوز در بازداشت طالباناند. ما برای آزادی آنها تلاش میکنیم. شهروندان آمریکایی که خود را به ما معرفی کردند و در افغانستاناندــ برخی از آنها از زمان خروج آنجا بودهاند، برخی از آنها پس از خروج به افغانستان بازگشتهاندــ ... که ما با آنها در تماسایم، حدود ۱۷۵ نفرند. ۴۴ نفر از آنها آماده رفتناند و ما در تلاشایم تا خروج آنها را عملی کنیم.»
دولت بریتانیا نیز حضور سه شهروند بریتانیایی در زندانهای طالبان را تایید کرده است.
وزارت خارجه لهستان هم با بیان اینکه از پرونده یک شهروند بازداشتشده خود در افغانستان «آگاه است»، به فارین پالیسی گفت: «برای حفظ حریم خصوصی و امنیت آن شخص و خانوادهاش نمیتوانیم هیچ جزئیاتی را با شما در میان بگذاریم.» گمان میرود که دو شهروند لهستانی با مایلز راتلج، فعال رسانههای اجتماعی بریتانیایی، در افغانستان بودند و از اوایل ماه مارس ناپدید شدهاند.