ادامه انفجار قیمت مسکن در ایران؛ رشد ۴۰ درصدی در سه ماه

در کنار افزایش تعداد خانواده‌های چادرنشین، تعداد اجاره‌نشین‌هایی که مجبورند به مناطق حاشیه‌ای و ارزان‌تر کوچ کنند نیز رشد چشمگیری دارد

نمایی از شهر تهران - AFP

روزنامه دنیای اقتصاد در شماره روز شنبه ۱۹ فروردین، طی گزارشی به افزایش چشمگیر قیمت خرید و اجاره مسکن در تهران پرداخت و اعلام کرد در سه ماه اخیر، قیمت مسکن در پایتخت ایران بیش از ۴۰ درصد بالا رفته است.

هم‌زمان، روزنامه جام‌جم، وابسته به صداوسیما، نیز از «شکست قیمت‌‌گذاری دستوری» کرایه‌خانه نوشت و افزود: «تا کمتر از دو ماه‌ و نیم دیگر جابه‌جایی مستاجران به روزهای اوج خود می‌رسد اما برنامه‌های دولت و مجلس برای کنترل آشفته بازار اجاره‌بها راه به جایی نبرده است و بسیاری از مستاجران بیش از گذشته نگران افزایش غیرمنطقی اجاره‌‌بها هستند.»

پیش از این، در روز ۱۴ فروردین گزارش شد که قیمت هر مترمربع مسکن مهر در شهر پردیس واقع در شرق تهران از ۴۰۰ هزار تومان در سال ۱۳۸۹ به بیش از ۴۰ میلیون تومان رسیده است. دبیرکل انبوه‌سازان مسکن در همین زمینه گفت در یک سال گذشته، افزایش تصاعدی قیمت مسکن در ایران به «انفجار قیمت‌ها» تبدیل شده است و این روند در سال ۱۴۰۲ نیز ادامه خواهد داشت.

در حالی که یکی از شعارهای اصلی ابراهیم رئیسی در زمان انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰، کاهش تورم بازار مسکن و ساخت چهار میلیون واحد مسکن ارزان در چهار سال بود، حالا با گذشت کمتر از دو سال، به نظر می‌رسد آن شعارها صرفا مصرف انتخاباتی داشته‌اند و وضعیت فعلی بازار مسکن از دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی نیز بحرانی‌تر شده است.

حالا بر اساس گزارش روز ۱۹ فروردین روزنامه دنیای‌اقتصاد، در هفته‌های آغازین سال ۱۴۰۲ و با آغاز به‌ کار بازار مسکن پس از تعطیلات نوروز، تعداد واحدهای نوساز عرضه‌شده برای فروش قدری افزایش یافته اما معاملات بازار مسکن در سال جدید عادی نشده است. این روزنامه تاکید کرد: «سطوح قیمت‌های پیشنهادی در فایل‌‌‌های موجود بسیار بالاتر از محدوده انتظار متقاضیان خرید مسکن است.»

روزنامه جام‌جم نیز با تاکید بر اینکه دولت نتوانسته‌ است تورم را مهار کند و در چنین شرایطی، «رشد چشمگیر اجاره‌بها» رخ داده است، افزود: «دولت دیگر سرمایه اجتماعی مناسبی ندارد و علاوه بر این، توان نظارت بر آشفته‌بازار مسکن را نیز از دست داده است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سعید لطفی، عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران، با تاکید بر شکست دولت در طرح کنترل اجاره‌بها، گفت: «دولت طرح‌هایی ارائه می‌دهد که کارشناسی نیست. در چند سال گذشته نیز مسئله افزایش اجاره‌بها تا سقف ۲۵ درصد مطرح شد، اما اجرایی نشد.»

عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران افزود که طرح دولت برای انعقاد قراردادهای بلندمدت میان مالک و مستاجر هم طرحی غیرکارشناسی است و «جز اینکه بازار را متشنج کند، سود دیگری ندارد».

به گفته فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان مسکن در ایران، «بی‌ثباتی اقتصادی، فقدان انگیزه سرمایه‌گذاری در بخش خصوصی و تلاطم و سردرگمی دولت در حوزه مسکن و ساختمان» از مهم‌ترین عوامل افزایش قیمت‌ها در بازار مسکن محسوب می‌شوند.

در سال‌های اخیر، با ادامه روند روبه‌رشد قیمت مسکن در تهران، بسیاری از اجاره‌نشین‌ها مجبور شدند به مناطق حاشیه‌ای تهران و کرج مهاجرت کنند و به همین دلیل، شغل خود را از دست دادند. شرایط به‌قدری بحرانی شده است که برخی مالکان انباری یا پشت‌بام منازل خود را هم به قیمت‌های نجومی اجاره می‌دهند.

میانگین درآمد کارگران و کارمندان در تهران درحال حاضر بین ۱۰ تا ۱۳ میلیون تومان براورد می‌شود، در حالی که اقتصاددانان مستقل در اسفند ۱۴۰۱، خط فقر برای یک خانواده‌ سه‌نفره را بیش از ۳۸ میلیون تومان اعلام کردند.

روزنامه فرهیختگان آبان ۱۴۰۱ گزارش داد که در ایران، ۱۴ میلیون حاشیه‌نشین وجود دارند که توانایی پرداخت اجاره یک واحد مسکونی را هم ندارند و در چادرها یا ساختمان‌های مخروبه و نیمه‌کاره زندگی می‌کنند.

بیشتر از اقتصاد