وزارت کشور امارات متحده عربی روز دوشنبه اعلام کرد که مظنونان دستگیرشده به اتهام قتل زوی کوگان، خاخام اسرائیلیــمولداویایی، تابعیت ازبکستان داشتهاند.
به نوشته اورشلیمپست، مدت کوتاهی پس از کشف جسد کوگان، امارات متحده عربی اعلام کرده بود که سه مظنون را دستگیر کرده و اکنون هویت این افراد که گمان میرود عاملان اصلی این آدمربایی و قتل باشند، اعلام شده است.
متهمان به قتل زوی کوگان سه مرد به نامهای اولیمپی توهیروویچ ۲۸ ساله، محمود جان عبدالرحیم ۲۸ ساله و عزیزتی کامیلوویچ ۳۳ ساله معرفی شدهاند. پیشتر اعلان شده بود که سه متهم به قتل خاخام اسرائیلی به ترکیه گریختهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
زوی کوگان برای گروه یهودی ارتدوکس خباد در امارات متحده عربی کار میکرد و از روز پنجشنبه ناپدید شده بود. ابتدا خانوادهاش ناپدید شدن او را گزارش کردند تا اینکه جسد او روز یکشنبه در شهر العین امارات پیدا شد.
وزارت کشور امارات در ادامه بیانیهاش بر تلاش برای اتخاذ سریع تدابیری برای افشای جزئیات حادثه، شرایط و انگیزههای آن تاکید کرد.
جنبش مذهبی خباد (Chabad) به دنبال برقراری ارتباط با یهودیان مستقل و سکولار و دیگر فرقههای یهودیت است. در وبسایت این انجمن آمده است که هزاران شهروند یهودی به شعبه خباد در امارات متحده عربی مراجعه میکنند.
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، مرگ کوگان را یک «اقدام تروریستی یهودستیزانه شنیع» نامید و آن را محکوم کرد.
موساد و مقامهای امارات تحقیقات را بر اساس اطلاعاتی مبنی بر اینکه قتل کوگان ممکن است با «یک اقدام تروریستی» مرتبط باشد، آغاز کردند. در همین حال، مقامهای اسرائیل به شهروندان این کشور توصیه کردند که جز در موارد ضروری به امارات متحده عربی سفر نکنند و اگر در حال حاضر در این کشور حضور دارند، مراقب امنیتشان باشند.
مقامهای اسرائیلی به دست داشتن جمهوری اسلامی ایران در قتل زوی کوگان مشکوک بودند و از احتمال اقدامهای جمهوری اسلامی علیه یهودیان در تایلند، امارات متحده عربی، گرجستان و حتی کشورهای اروپایی اظهار نگرانی کردهاند.
شبکه واینت گزارش داد بر اساس اطلاعاتی که اسرائیل در اختیار دارد، جمهوری اسلامی ایران احتمالا کوگان را زیرنظر داشته است. با این حال سفارت جمهوری اسلامی ایران در ابوظبی یکشنبه شب، مداخله در قتل خاخام اسرائیلی در امارات را «قاطعانه» رد کرد.
جمهوری اسلامی ایران در انجام دادن عملیات جاسوسی یا توطئه برای ترور مخالفان در کشورهای دیگر سابقه دارد. طی سالهای اخیر، نهادهای امنیتی برخی کشورها از جمله قبرس، ترکیه، فرانسه، آلبانی و یونان،تلاشهای عوامل مرتبط با جمهوری اسلامی برای سوءقصد به شهروندان اسرائیلی مقیم این کشورها را افشا کردند. تهران با استفاده از ماموران و گروههای دستنشاندهای مانند حزبالله این طرحها را عملیاتی میکند.
در هفتههای گذشته یک منبع امنیتی در اسرائیل، هشدار پلیس تایلند در مورد سوءقصد عوامل جمهوری اسلامی به جان شهروندان اسرائیلی مقیم این کشور را تایید کرد. اسکاینیوز عربی به نقل از کانال ۱۲ اسرائیل نوشت که دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل به نمایندگی از سرویس اطلاعاتی و فرماندهی امنیت ملی اعلام کرد: «طی ماههای اخیر چندین رویداد در تایلند در ارتباط با اسرائیل رخ داده است و نیروهای امنیتی دو کشور با همکاری و مشارکت برای خنثی کردن این سوءقصدها تلاش میکنند.»
پیشتر نیز رسانه بریتانیایی دیلیمیل در گزارشی به موضوع استخدام جاسوس به دست جمهوری اسلامی ایران بهمنظور کسب اطلاعات و انجام دادن حملاتی در خاک بریتانیا علیه یهودیان یا مخالفان رژیم تهران پرداخته بود.
به گزارش این رسانه به نقل از یک مقام اسرائیلی، از زمان حمله حماس در روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳، تلآویو بیشازپیش به بریتانیا درباره حملات احتمالی جمهوری اسلامی ایران یا گروههای نیابتی آن هشدار داده است. این رسانه در ادامه گزارش به نقل از یک منبع بدون ذکر نام نوشت وقتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میخواهد کسی را در خاک بریتانیا ترور کند یا برباید، اغلب از شبکههای جنایی سازمانیافته استفاده میکند.